Othmar Bierbrouwerij Ootmarsum

24 oktober 2019
Op het Commanderieplein in Ootmarsum, naast het Openluchtmuseum kan sinds kort bier brouwen optimaal worden beleefd. Niet alleen in de nieuwe, ambachtelijke Othmar Bier brouwerij, maar ook in Gasterij Oatmössche, dat rondom de brouwketels is ingericht. In het ontwerp van beide gebouwen speelde niet alleen de esthetiek van de authentieke Belgische en Duitse brouwhuizen een rol, maar ook (voedsel)veiligheid én een maximaal gebruiksgemak. Tot de vloeren aan toe.

Om hier optimaal invulling aan te geven, werd gekozen voor keramische tegels in combinatie met gietvloeren, vertelt Bart Nijhuis, mede-eigenaar van de brouwerij. “Volledig vloeistofdicht, antislip, eenvoudig te reinigen en conform de HACCP-normen voor voedselveiligheid. Maar ook authentiek in hun uitstraling. Waarvoor we inspiratie opdeden in de Uzin Utz Nederland fabriek in Haaksbergen, waar niet alleen Arturo gietvloeren, maar ook Codex tegellijmen en voegen worden geproduceerd. Die in dit project allebei zijn benut.”

Chemisch resistent en antislip
“De monoliet betonnen ondergrond in de Brouwerij is voorzien van een licht scheuroverbruggende polyurethaan Arturo PU2060 Gietvloer”, vertelt Bas Bloemen, Technisch Commercieel Adviseur bij Arturo Unique Flooring. Vervolgens is deze gietvloer afgewerkt met een lichtgrijze tweecomponenten Arturo PU3320 Toplak, gevolgd door een transparante, ééncomponent Arturo PU7975 Toplak. “Deze toplak is niet alleen chemisch resistent maar beschikt – dankzij de toevoeging van een kleine korrel tevens over een antislipfunctie, om vervelende uitglijders te voorkomen. Op de zandcementdekvloer in de museumruimte, waar de oude koperen ketels staan opgesteld, hebben we een Arturo EP1200 Troffelvloer met Arturo EP7950 Seallaag aangebracht, die de vloer volledig vloeistofdicht maakt. De troffelvloer is onder afschot is geplaatst, zodat vloeistoffen en schoonmaakwater altijd richting het putje stromen, voor een optimale reiniging van de vloer. Een transparante epoxy gemengd met zand, grind en grenettes zorgt hier voor een bijzondere, authentieke uitstraling.” In de opslag boven is gekozen voor een epoxy EP2500 Gietvloer, vertelt Enrico Nieuwenhuis, Commercieel Technisch Directeur bij applicateur Westendorp Scholten. “Deze extra harde gietvloer was nodig omdat de belasting hier vele malen hoger is. De epoxy gietvloer kan hier prima in voorzien.”

Nieuwenhuis kijkt terug op een geslaagd, maar ook uitdagend project. Omdat op het laatste moment nog in de planning werd geschoven. “Dat vroeg niet alleen de nodige flexibiliteit en creativiteit van onze applicateurs maar ook van Arturo, dat haar producten versneld moest produceren.” De installatie liep vervolgens wel volgens het boekje, vertelt hij. “Omdat we bekend zijn met de Arturo producten, waarmee we zeker tachtig procent van onze werkzaamheden uitvoeren. Ook dit keer weer tot grote tevredenheid van onze eindklant.”

Authentiek en eenvoudig te reinigen
Ook André Groeneveld, eigenaar van Tegelzetbedrijf André Groeneveld, kijkt terug op een geslaagd project. Zijn bedrijf bracht circa 1.200 m² keramische vloer- en wandtegels aan, in onder andere het horecagedeelte, de keuken, de brouwerij, de bottelruimte en de toiletruimtes van de Othmar Bier brouwerij. “Omdat keramische tegels niet alleen heel duurzaam, maar ook zeer eenvoudig en grondig te reinigen zijn”, vertelt hij. “Zonder dat ze hun kwaliteit en authentieke uitstraling verliezen. Waarbij we gebruik hebben gemaakt van Codex tegellijm en voegen.”

In de keuken, waar veel gereinigd wordt met schoonmaakmiddelen, is een Codex Epo Tix tweecomponenten epoxy voegmortel gebruikt. Deze voegmortel is ongevoelig voor chemische schoonmaakmiddelen en behoudt altijd zijn kleur/waarde, vertelt Martin Gerritzen, Technisch Commercieel Adviseur bij Codex. “Zowel op de vloer als op de wanden. In de overige ruimtes is gekozen voor een codex Flex Basic/codex Color Xtra kunsthars veredelde cementaire voegmortel.”

Voordat de tegels zijn aangebracht, is de cementdekvloer voorgestreken met een codex FG 300 dispersieprimer voor zuigende ondergronden, vertelt hij. “Vervolgens is de vloer afgewerkt met  codex Power CX 3; een stabiele, zeer smeuïge en flexibele dunbedmortel, waarmee de tegels zijn verlijmd. Voor de grootformaat tegels is hierbij de buttering-floatingmethode toegepast (dubbele verlijming), voor een optimale hechting.”

Geen onbekenden
“We zijn al in een zeer vroeg stadium bij het project betrokken, door adviseur BBD Bouwmanagement B.V. uit Oldenzaal en bouwkundig aannemer Aannemersbedrijf Niehof B.V. uit Lattrop, dat tevens ons pand in Haaksbergen heeft gebouwd”, vertelt Gerritzen. “Beide bedrijven zijn zeer bekend met het Uzin Utz Nederland assortiment, waar zowel Codex als Arturo onder vallen. En ook de familie Heupink, eigenaar van de Othmar Bier brouwerij, is geen onbekende. Immers werden onze producten ook in hun voormalige brouwerij toegepast. Het feit dat we ook voor de nieuwbouw werden gevraagd, is een enorm compliment.”

Bouwinfo:

  • Gebouw: Ambachtelijke brouwerij Othmar Bier en Gasterij Oatmössche, Ootmarsum
  • Bouwmanagement: BBD Bouwmanagement B.V., Oldenzaal
  • Aannemer: Aannemersbedrijf Niehof B.V., Lattrop
  • Tegellijmsystemen en voegen: Codex, een merk van Uzin Utz Nederland bv, Haaksbergen
  • Verwerking tegelwerk: Tegelzetbedrijf André Groeneveld, Ootmarsum
  • Gietvloeren: Arturo Unique Flooring, een merk van Uzin Utz Nederland bv, Haaksbergen
  • Verwerking gietvloeren: Westendorp Scholten, Nijverdal
  • Opleverdatum: december 2016 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Arturo Flooring

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan