‘De circulaire wijk van overmorgen’

31 oktober 2019
  “We brengen de mogelijkheden  voor circulair wonen tot leven”

Aan De Loskade, op het voormalige Suikerfabriek terrein in Groningen, wordt er volop geëxperimenteerd in ‘de circulaire wijk van overmorgen’. De pop-up wijk is compleet gericht op duurzame innovaties in een experimentele omgeving. En ook Plastica is van de partij met duurzame gevelbekleding van Cape Cod, Vulcan en Tripanel. Wat dé oplossing voor de toekomst is… we gaan het samen ontdekken.


Van Wijnen is de initiatiefnemer en opdrachtgever achter dit bijzondere project. Marije Kamphuijs, manager circulariteit bij Van Wijnen: “Dit is voor het eerst dat we een hele wijk als proeftuin hebben. Een echte woonwijk waar we tot 2030 kunnen uitproberen en testen. Zodat wij én onze partners ontdekken wat werkt en wat beter kan, in een échte woonomgeving.” 

Waardevol bouwen voor de toekomst
“We huren de locatie op het Suikerterrein tot 2030 en de  complete wijk is remontabel. Bouwen heeft een enorme impact op de aarde. 17% van de drinkwaterconsumptie, 33% van de CO2 emissie, 30% van het afval en 45% van het wereldwijde grondstoffengebruik komt voor rekening van de bouw. Dit is de impact die de bouwwereld heeft op de aarde. En dat stelt ons voor uitdagingen. Ons antwoord van vandaag, op de toekomstige schaarste aan grondstoffen is, dat we deze zó moeten inzetten dat een gebouw uiteindelijk niet gesloopt hoeft te worden waardoor waardevolle grondstoffen als afval eindigen. En het credo bij dit project: het werkt door het gewoon eens te doen.”

Echt ervaren wat er met gevelbekleding kan
“Aan De Loskade kunnen we net dát stapje verder gaan met testen. We werken bij de woonhuizen met onder meer verschillende zonnepanelen, warmtepompen én gevelbekledingen. We willen hier samen met samenwerkingspartners als Plastica laten zien wat er allemaal mogelijk is. Plastica heeft ervoor gekozen om drie soorten gevelbekleding in te zetten: Cape Cod, Vulcan en Tripanel. Deze drie houten gevelbekledingen komen uit verschillende prijsklassen. En om juist ook de opdrachtgevers en bewoners te laten ervaren wat de verschillen en de mogelijkheden zijn, passen we ze toe in deze circulaire wijk. Vaak kiezen opdrachtgevers nu nog voor keramiek, maar hier kunnen we ze de alternatieven echt in de praktijk laten zien.”

Cape Cod, Tripanel én Vulcan in beeld
Bij het project zijn gevels voorzien van Cape Cod in de kleur Brown otter, van Tripanel in de kleur Taupe en van Vulcan type Victor in de kleur Straw. Een trappenhuis is voorzien van Cape Cod in de kleur Redwood. Marije Kamphuijs: “Het interessante is dat het hier niet stopt voor partners als Plastica. We hebben nog tot 2030 om te testen, onderzoeken, ontdekken én aan te passen. We hebben heel veel kansen om uit te proberen. Dus als Plastica bijvoorbeeld met een nieuw product komt, dan kunnen ze een gevel gewoon nog vervangen. Dankzij de grote hoeveelheid sensoren komt er dan vervolgens weer heel veel waardevolle info naar boven. En daarmee zorgt Plastica ervoor dat hun producten nog beter aansluiten op de wens van de  bewoners en bouwers van de toekomst.”

www.plastica.nl
www. deloskade.nl 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan