Copyright: Houben / Van Mierlo
Copyright: Houben / Van Mierlo

Nieuwstraat 20 -22

23 augustus 2019
Tussen het oude centrum van Den Bosch en de Zuid-Willemsvaart ligt het vijf hectare grote Gasthuiskwartier. Het terrein was van het Gasthuisziekenhuis en is tien jaar geleden gekocht door de Vof Gasthuiskwartier, een samenwerkingsverband van AM en Heijmans. Het gebied wordt aan de oostkant omsloten door de Nieuwstraat met gemeentelijke- en rijksmonumenten en aan de zuidkant door de Dieze met daaraan de Gasthuispoort, de Oude apotheek en het Regentenhuis. Houben / Van Mierlo architecten zal zich de komende jaren buigen over de diverse opgaven bij de herontwikkeling van dit historische stukje stad.

Het masterplan voor het totale Gasthuiskwartier welke door West 8 is ontworpen biedt achter de monumenten ruimte voor nieuwbouw. Het ensemble wat de oude en nieuwe structuren hier met elkaar vormt wordt de ‘dronkenzeemansverkaveling’ genoemd. Bezoekers van het gebied worden elke keer opnieuw verrast doordat straten niet doorlopen maar de bouwblokken ten op zichten van elkaar verspringen. Houben / Van Mierlo architecten versterk deze ervaring door de nieuwe woonblokken zo te draaien, te plaatsen en te vormen dat een passant na elk gebouw moet afbuigen om zijn route te kunnen vervolgen. Hier wordt de bijzondere intieme Bossche stedenbouwkundige stegenstructuur nog eens op een subtiele manier vorm gegeven.

Als eerste wordt het gemeentelijke monument aan de Nieuwstraat 20-22 getransformeerd tot woningen met hierachter nieuwbouw. Het nieuwe volume omarmt samen met de al bestaande uitbouw een cour/hof georiënteerd op het zuidwesten. Aan deze nieuwe, ogenschijnlijk middeleeuwse binnenhof hebben de woningen avondzon, zicht en een terras aan de Dieze. Ondanks dat de bestaande structuur van het monument behouden moest blijven is het gelukt hierin een groot aantal woningen te realiseren die elk optimaal genieten van de locatie en de ruimte die het bestaande monument bood. Zowel de woningen in het monument als in de nieuwbouw zijn alle uniek en grijpen in elkaar als tetris-blokjes. Het totale plan (inclusief de andere adressen) biedt ruimte voor compacte loftwoningen maar ook voor luxe penthouses, woningen over drie bouwlagen en stadsvilla’s.

Met de architectuur wordt voortgeborduurd op de Bossche architectuur. De nieuwbouw is een moderne bouwblok met kap. Daarmee wordt het volume ingebed in het typische kappenlandschap van Den Bosch. Aan de gevels wordt een fictieve geschiedenis meegegeven door zogenaamde oude openingen dicht te metselen en nieuwe sparingen elders in de gevel te maken. De nieuwbouw krijgt met de grote diversiteit aan ramen en unieke detaillering net zo’n rijke behandeling van de gevel als bij het monument. Het bestaande monument wordt gerestaureerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Houben / Van Mierlo

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Houben / Van Mierlo

Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan