Snelle transformatie met Rockzero® Bouwsystemen

3 oktober 2019
In het centrum van Sneek wordt een bestaande loods uit de jaren 50 opgetopt met een achttal splitlevelappartementen. De loods is eigendom van vastgoedontwikkelaar RTR Vastgoed uit Goenga die de appartementen ontwikkelt en zal verhuren aan zorginstelling JP van den Bent stichting in Sneek. Adema Architecten uit Dokkum, Groningen en Kampen maakte het ontwerp voor de transformatie van de loods en de bouw van de nieuwe appartementen. Om deze woningen snel en flexibel in verschillende hoogtes te kunnen realiseren, is een bouwsysteem van ROCKWOOL steenwol toegepast. 

Bart van der Veer is projectleider bij vastgoedontwikkelaar RTR Vastgoed in Goenga. Hij vertelt dat de oude loods op een prachtige locatie staat midden in een woonwijk in het centrum van Sneek. De appartementen worden ontwikkeld en verhuurd voor de JP van den Bent stichting in Sneek, een zorginstelling voor begeleid wonen. “Deze mensen krijgen straks een prachtig appartement. Een betere plek voor begeleid wonen midden in de stad, is bijna niet denkbaar”, geeft Van der Veer aan.

In mei is met de verbouw van de loods en nieuwbouw van de appartementen gestart en ze zullen eind 2019 opgeleverd worden.” Het gaat om acht nieuwe splitlevelwoningen op een bestaande loods van 25 bij 25 meter in een dichtbebouwde woonwijk, die worden ingericht als eenpersoonswoningen voor begeleid wonen. “De woningen van de buren zijn tevens op een oude fabriekshal gebouwd en staan pal tegen onze loods aan”, zegt Van der Veer. RTR Vastgoed ontwikkelt en bouwt in eigen beheer en met eigen personeel. “Deze oude loods staat midden in een woonwijk en eigenlijk leent deze locatie zich meer voor woningen dan voor opslag”, zegt Van der Veer.

Lichtgewicht bouwen
Aanvankelijk zou de oude loods zwaarder gefundeerd en diep geheid moeten worden voor de optopping van appartementen. Dat bleek een vrij ingewikkelde ingreep, omdat heien risicovol is en schade kan veroorzaken aan de gebouwen in de directe omgeving. De enige optie was om met lichtgewicht systemen te bouwen. RTR Vastgoed koos voor Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL om de 8 appartementen te realiseren. “Dit lichtgewicht bouwsysteem maakt het mogelijk de appartementen op een houten vloer te bouwen die lichter is dan een betonnen vloer”, zegt Van der Veer. Op de houten vloer is een zwevende cementdekvloer geplaatst om de woningen akoestisch te isoleren. Met Rockzero Bouwsystemen, die voornamelijk uit ROCKWOOL steenwol bestaan, hebben de appartementen hoge isolatiewaarden van bijna passief niveau: met een RC-waarde 6 voor de gevel en een RC-waarde 7 voor het dak.

Dit bouwsysteem zorgt voor een optimaal geïsoleerde en brandveilige constructie zonder koudebruggen. Op het platte dak worden circa 240 zonnepanelen geplaatst. Een doorstroomtoestel voorzien van een warmte-element waarmee water tot 60 °C wordt verwarmd, zorgt voor warm tapwater in de woningen. Van der Veer geeft aan dat het prettig samenwerken is met ROCKWOOL. “Voor deze transformatie van een oud industrieel gebouw naar nieuwe appartementen in een dichtbebouwd gebied, hadden we een reeks aan specifieke vragen over het lichtgewicht bouwen. Deze heeft het Technical Solutions Center van ROCKWOOL allemaal voor ons opgelost. De betrokkenheid van een grote toeleverancier voor dit kleinschalige project is echt bijzonder om mee te maken”, zegt Van der Veer.

Ontwerpvrijheid
RTR Vastgoed werkt veel samen met Adema Architecten. Bernd Bove, projectleider bij Adema Architecten, is betrokken bij dit woonproject. Hij geeft aan dat de transformatie van een vierkante fabriekshal naar een mooi wooncomplex een interessante uitdaging is. “Het gebouw had aanvankelijk een industriële uitstraling die volledig is omgevormd naar charmante woningen.” Bove vertelt dat het hele gebied in de afgelopen periode dezelfde herinvulling heeft ondergaan, waarbij industriële gebouwen zijn verbouwd tot woningen. “Deze loods van RTR Vastgoed was de laatste die verbouwd is in dit gebied. In dit gebouw van acht meter hoog, zijn splitlevelwoningen gerealiseerd om een ruime woonkwaliteit te creëren die wordt ontsloten middels een gezellige gezamenlijke binnentuin”, zegt Bove. De vloer en een deel van de gevels van de oude loods zijn intact gebleven waarin de staalconstructie is aangepast om hierop een houten vloer en het Rockzero bouwsysteem te kunnen plaatsen.

Snelle & flexibele transformatie
Stephen Muller, key accountmanager bij ROCKWOOL komt regelmatig langs op de bouwplaats van dit project. “Voor ons is deze transformatie buitengewoon interessant, omdat Rockzero Bouwsystemen nog niet eerder in een bestaand gebouw zijn toegepast.” RTR Vastgoed koos voor ons bouwsysteem om een lichtgewicht, brandveilige gevel met gevelbekleding toe te kunnen passen, die snel en flexibel opgebouwd kan worden op en tegen een bestaand gebouw. Muller legt uit dat het bouwsysteem kolommen van steenwol bevat, die een constructieve sterke draagkracht hebben. Het bouwsysteem is licht, flexibel, onbrandbaar en isoleert goed, omdat het uit ROCKWOOL steenwol bestaat. “Hierdoor is het systeem geschikt voor elk type gevel en gevelafwerking. Bij dit project bevat het gebouw verschillende soorten gevelafwerking waaruit die flexibiliteit blijkt, zoals bestaand en
nieuw metselwerk en gevelbekleding. Het systeem is modulair opgebouwd, komt pasklaar aan op de bouwplaats en wordt in het werk geassembleerd”, zegt Muller.

Bernd Bove geeft aan dat Adema Architecten nog niet eerder een ontwerp met Rockzero Bouwsystemen heeft getekend. “Van binnenuit zijn de appartementen vervolgens opgebouwd met dit systeem. Het is ook rondom in het hele gebouw toegepast, zowel in het oude als in het nieuwe gedeelte”, zegt Bove. “Een op projectniveau voorbereid systeem in een bestaand gebouw is altijd spannend. We hebben het gebouw daarom zelf met een 3D scanner ingemeten en het vervolgens in 3D bouwkundig uitgewerkt. Bij dit project heeft elk appartement een andere maatvoering om binnen de maatvoering van het bestaande gebouw te kunnen passen. Met Rockzero Bouwsystemen is dat prima gelukt, omdat ze heel flexibel zijn en zeer geschikt om in het werk snel aanpassingen te kunnen doorvoeren. Dit systeem draagt buitengewoon goed bij aan een goedlopend bouwproces”, zegt Bove.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan