De dakbedekking wordt in vijf weken tijd in delen vervangen
De oude steenwolplaten worden retour genomen worden via de service Rockcycle®
In de ROCKWOOL recyclingfabriek worden de steenwolresten tot briketten geperst
Rhinoxx is vanwege zijn vormvastheid zeer geschikt op platte daken met PV-panelen
De dakbedekking wordt in vijf weken tijd in delen vervangen
De oude steenwolplaten worden retour genomen worden via de service Rockcycle®
In de ROCKWOOL recyclingfabriek worden de steenwolresten tot briketten geperst
Rhinoxx is vanwege zijn vormvastheid zeer geschikt op platte daken met PV-panelen

Circulaire plat dak renovatie

25 juli 2019
De bedrijfsruimte van Soons Interieurbouw in Schimmert was dringend toe aan een dakrenovatie. Brandsma Dakservice uit het nabijgelegen Schinnen werd ingeschakeld om het dak van het bedrijfspand onder handen te nemen. Het stalen dak wordt gefaseerd voorzien van een nieuwe bedekking, waarbij de oude steenwolplaten retour genomen worden via de service Rockcycle®. Als isolerende laag is gekozen voor ROCKWOOL steenwolplaten.

Het familiebedrijf Soons Interieurbouw kent een rijke geschiedenis. Het timmerbedrijf dat in 1829 door Frans Wolter Soons opgericht werd, is in zeven generaties uitgegroeid tot moderne interieurbouwer, voornamelijk actief in het hogere marktsegment. In 1994 nam het zijn intrek in een nieuw bedrijfspand van 2.000 m². De stalen constructie biedt onderdak aan een kantoorruimte en productiehal. Inmiddels was de dakbedekking echter verouderd, waardoor er lekkages ontstonden. De oude dakbedekking wordt in vijf weken tijd in delen vervangen. “Per dag slopen we zo’n 200 m² dakbedekking. Dat oppervlak bedekken we vervolgens meteen weer”, vertelt Roel Brandsma, eigenaar van Brandsma Dakservice. De nieuwe dakbedekking bestaat uit een bitumineuze dampremmende laag. Daarop worden ROCKWOOL Rhinoxx steenwolplaten geplaatst die mechanisch worden bevestigd. Dit wordt afgedekt door een tweelaags bitumensysteem, waarvan de eerste laag geschroefd wordt en de tweede gebrand. “Een mooi pakket”, aldus Brandsma.  

Steenwol: duurzaam en circulair
Steenwol wordt vervaardigd uit het vulkanische gesteente basalt, een onuitputtelijke grondstof. De aarde produceert jaarlijks 38.000 maal meer basalt dan ROCKWOOL gebruikt voor de productie van steenwol. Steenwol is daarnaast volledig recyclebaar, terwijl de kwaliteit te allen tijde behouden blijft. Geheel volgens het gedachtegoed van de circulaire economie, waar afval geen afval is, startte ROCKWOOL daarom de service Rockcycle. Het bedrijf beschikt over een eigen recyclingfabriek, waar steenwolresten tot briketten worden geperst, om vervolgens te worden hergebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe steenwol. Nieuwe producten bestaan daarmee tot wel voor de helft uit gerecyclede grondstoffen. Daarnaast dienen ook afvalstoffen uit andere industrieën als grondstof voor nieuwe steenwol. Zo wordt ook de inzet van primaire grondstoffen aanzienlijk verminderd.

Recyclebare dakbedekking
Duurzaamheid en circulariteit zijn voor de betrokken partijen zeer belangrijke begrippen. Voor het afvoeren van de huidige steenwolplaten maakt Brandsma Dakservice gebruik van de recyclingservice van ROCKWOOL, genaamd Rockcycle.
Brandsma over zijn keuze voor Rockcycle: “De oude steenwol moet hoe dan ook afgevoerd worden. Daar kan ik uiteraard zelf een afvalverwerker voor inschakelen, maar dan worden de producten niet hergebruikt.” En dus staat er beneden een container vol steenwol te wachten op een volgend leven, terwijl op het dak de nieuwe ROCKWOOL Rhinoxx platen op de bitumineuze dampremmer worden bevestigd. Deze platen bestaan ook weer uit deels gerecyclede

Brandveilig en vormvast
Volgens Brandsma is ieder dak het resultaat van een rekensom van de eisen die de opdrachtgever aan een dak stelt, aangevuld met wettelijke eisen. André Soons, eigenaar van Soons Interieurbouw, geeft toe vertelt dat hij in eerste instantie vooral de prijs erg belangrijk vond. Door de inmenging van de verzekeraar werden de kaarten echter opnieuw geschud.
“De verzekeraar gaf aan brandveiligheid, heel terecht, de belangrijkste eis te vinden”, vertelt Soons. Een voorname factor daarin waren de 560 zonnepanelen die vier jaar eerder op het dak zijn geplaatst. Verzekeringsmaatschappijen zien deze als potentieel brandgevaar. Soons: “De premie ging fors omlaag wanneer we voor brandveilige steenwolisolatie zouden kiezen.” Bovendien is ROCKWOOL Rhinoxx vanwege zijn vormvastheid uitermate geschikt op platte daken met PV-panelen. De panelen van elk 15 kilogram vormen namelijk een behoorlijke belasting. De platen zakken, krimpen of schotelen niet onder die druk en er ontstaan geen koudebruggen. Extra belasting vanwege eventueel onderhoud op het dak vormt daarbij geen enkel probleem.

Duurzaam beleid
Er zit ook een zakelijk aspect aan de keuze voor duurzame, circulaire materialen. Soons: “Als interieurbouwer moet je bij een aanbesteding wel kunnen laten zien dat je een bepaald beleid voert ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit. Niet alleen de manier waarop je je producten vervaardigt, maar ook de plek waar die vervaardigd worden, speelt daarbij een grote rol.” Brandsma vertelt over de keuze voor ROCKWOOL Rhinoxx: “Dit product isoleert uitstekend. In de winter houdt het de warmte binnen. Maar met zomers zoals die in 2018, is het minstens net zo belangrijk dat je isolerende laag in de zomermaanden de warmte juist buiten houdt. Door de hoge warmte-accumulatie slaagt dit product daar bijzonder goed in.” Met de nieuwe dakbedekking is het pand van Soons Interieurbouw goed voorbereid op de toekomst. Brandsma lacht: “Ik durf wel te garanderen dat dit er nog veertig jaar ligt.” De volgende dakrenovatie is dus voor de achtste generatie Soons.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan