Bedrijfsgebouw - Elements

11 juli 2019
Elements als onderdeel van een moderne batak in Barneveld

Middenin een nieuwbouwwijk in Barneveld staat een opvallend, kioskachtig gebouw. Het sluit goed aan bij de stijl en sfeer van de rest van de wijk. Wijnand Thomassen van BOXXIS Architecten: “Er is hier heel bewust voor een Indonesische stijl gekozen en daar heb ik het ontwerp en de materialen van dit gebouw ook op aangepast.”

De mensen die in de jaren vijftig vanuit de Molukken naar Nederland kwamen, woonden oorspronkelijk in dit gebied. Inmiddels is in dit deel van Barneveld-Zuid een heel nieuwe woonwijk gebouwd, maar het moest in opdracht van de gemeente - ter nagedachtenis van het verleden - wel in Indonesische stijl gebeuren. Architect Wijnand Thomassen: “Dat gold ook voor het kioskachtige gebouw dat ik ging ontwerpen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar Indonesische bouwstijlen en kwam op de batak.”

Een onderhoudsarme gevel
“Een batak is een vrijstaand gebouw in de vorm van een schip. Het staat op poten en voor het dak is een afwijkend materiaal gebruikt. In mijn ontwerp heb ik de poten vertaald naar een onderkant van glas. Zowel de gemeente, de welstandscommissie als de opdrachtgever waren meteen enthousiast over dit ontwerp. Vervolgens was het nog wel een uitdaging om geschikte materialen te vinden.”


De opdrachtgever van HappyFood wilde graag onderhoudsarm materiaal voor de gevel, maar ik wilde wel een natuurlijk materiaal.


“Ik kende Plastica en hun producten al langer en ik heb meteen de houten Elements gevelbekleding voorgesteld. Elements is een duurzaam product en de kleur Walnut heeft hetzelfde karakter als het hout uit de Indonesische huizen. Ik wilde gewoon écht hout vanwege de uitstraling en de echtheid van het product. Dus ik heb voet bij stuk gehouden en uiteindelijk is het dus ook Elements geworden.”


Echt houten gevelbekleding
Elements gevelbekleding is gemaakt van 100% Radiata Pine en heeft de uitstraling van edelhout. De houten gevelbekleding heeft een bijzonder mooie nerfstructuur en heeft inderdaad weinig onderhoud nodig. Elements is ovengedroogd ‘voorgekrompen’ en is daardoor stabieler in de toepassing. Ook door de verticale nerforiëntatie en de blokverlijming is de stabiliteit beter en werkt het hout minder. Het hout is gemodificeerd, waardoor de natuurlijke eigenschappen blijven en de nadelen verdwijnen. Elements heeft 10 jaar garantie op houtrot door schimmels of schade door insecten.

Modern met nostalgische roots
Wijnand Thomassen: “Het was best een opgave om van de batak een modern gebouw te maken, maar het was ook een heel leuke uitdaging. Inmiddels zit beneden in het gebouw een cafetaria en boven twee appartementen en opslagruimte.  Het cafetaria heeft ook een ontzettend mooie inrichting gekregen. Er komen veel leuke reacties op het gebouw en het cafetaria loopt ook nog eens heel goed. Maar of dát ook aan het ontwerp en de gebruikte materialen ligt?”


Aannemer: Bouwebedrijf Klomp
Hout- bouwmaterialenhandel: Van de Pol Bouwen en Wonen

Fotografie: https://www.reneefotografeert.com/

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt