UE1603 Westlandgracht, Amsterdam

24 juni
In 2016 is Urban Echoes gevraagd om een ontwerp te maken voor een grote patiowoning op het dak van een CPO woongebouw, genaamd “Pondok” in Amsterdam. Dit woongebouw bestaat uit zeven appartementen en drie dakwoningen en een maatschappelijke programma in de plint. Onze opdrachtgevers van de middelste patiowoning zijn een samengesteld gezin met vier kinderen. Urban Echoes heeft een open en dynamische  woning voor dit gezin ontworpen met een kleurrijke gevel van gerecyceld materiaal.

We hebben door de veranderlijke samenstelling van het gezin een ontwerp gemaakt dat inspeelt op de gezinsdynamiek. We hebben een open ruimte gecreëerd, die kan transformeren naar kleinere ruimtes met verschillende atmosferen door beweegbare wanden van gordijnen met verschillende stoffen, kleuren en transparanties.

Er is veel aandacht gegaan naar de detaillering en stoffering van de gordijnen en gordijnkoven. De drie grodijnen op de begane grond zijn specifiek voor de plek ontworpen, bestaan uit verschillende materialen en hangen in een uniek ontworpen koof of rails. Hierbij maken we gebruik van de akoestische, lichtwerende en lichtdoorlatende en constructieve eigenschappen van textiel. 

De lange wand hebben we een zware wollen stof met een transparante stof verticaal gecomineerd,  zodat er een massievere wand gecreëerd kan worden met een warmere atmosfeer bij de woon- en eetkamer en juist een lichte sfeer bij de entree en hal. Tussen de woonkamer en entree hebben we een gordijn samengesteld uit een transparante en dichte stof, zodat je er op zithoogte niet doorheen kan kijken, maar het licht erboven wel de woonkamer bereikt.

Voor de gevel is er gekozen voor een nauwkeurig samengesteld kleurenpalet van steenstrips van Stone Cycling. Deze steenstrips zijn gemaakt van bestaand afval. Bouw- en sloopafval is de grootste afvalstroom in Nederland, 30 % van al het afval dat we produceren in Nederland. Voor ons en de opdrachtgever was het erg belangrijk om een duurzaam materiaal te gebruiken. Wij waren al vroeg bekend met Stone Cycling en we delen hun droom om samen te proberen de hoeveelheid afval die momenteel aanwezig is te minimaliseren. We zijn daarmee in een spannend proces gestapt waarbij we samen met de opdrachtgevers en de producent een specifiek en uniek gevelbeeld kunnen creëren, maar waarbij het uiteindelijke resultaat nog onzeker was omdat sommige stenen voor het eerst in productie zouden komen. Door de goede en intensieve samenwerking in de ontwerp- maar ook realistatiefase heeft het geresulteerd in een zeer uniek en bijzonder eindresultaat. Alle gebruikte stenen hebben verschillende afvalstromen in zich die het uiterlijk van de steen bepalen. Zo bestaat de groene iets wat glanzende strip o.a uit afval van groen glas. Deze steen is door het smelten van het glas in de oven, ook de strip die licht glanst.

Het resultaat is een kleurrijk huis, dat laat zien wanneer bestaande materialen op een nieuwe manier worden toegepast het een sterk resultaat oplevert. Dat is waar duurzaamheid over gaat en laat dat nu precies passen bij onze opdrachtgevers.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Urban Echoes

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt