Kunstpaviljoen weer in ere hersteld

18 juni 2019
Jarenlang werden er verzamelde kunstwerken geëxposeerd in een prachtig groene omgeving. In 2001 werd deze locatie uitgebreid met de komst van een architectonisch kunstpaviljoen. Echter,  het dak was na jaren sterk verouderd en vertoonde lekkageproblemen. Een restauratie om het kunstpaviljoen weer in ere te herstellen kon dan ook niet uitblijven.

De uitdaging
Het gedeeltelijk verzonken dak van het hoekige gebouw, bestaande uit beton, glas en staal, vertoonde na jaren lekkageproblemen en indringend vocht. De voegen tussen de dakvlakken, het dak, de buitenmuur, de details en de aansluitingen bij de lichtstraten waren afgedicht met een kit-emulsie. Deze afdichtingen waren sterk verouderd en verkeerden in soms matige tot slechte staat, wat weer resulteerde in lekkages. Naast het verhelpen van de lekkages was het belangrijk dat de authentieke uitstraling van het kunstpaviljoen behouden bleef.

De oplossing
Bovitec Bouwchemie BV was de aangewezen applicateur voor dit project. Zij zijn al meer dan 25 jaar Triflex-verwerker. Roy Aussems (Bovitec Bouwchemie): ‘Het was belangrijk dat er een passende oplossing kwam die jaren mee kon. Er had gekozen kunnen worden voor een traditionele oplossing middels PU-coating en het opnieuw kitten van dilataties.’ Maar dit was geen passende oplossing voor de lange termijn. 

Aussems vult aan: ‘Het dak had daarnaast een aantal kenmerken waarmee rekening gehouden moest worden bij het kiezen van de juiste oplossing. Zo is het dak van beton, wat ervoor zorgt dat het in de zomer en winter een bepaalde uitzettingscoëfficiënt heeft. Hier moest een passend systeem voor komen dat dit kan overnemen. Het was ook erg belangrijk dat de bestaande betonkleur werd geëvenaard, omdat het om een kunstobject gaat. Daarnaast was het, gezien de lekkage, uitermate belangrijk dat het gegarandeerd waterdicht zou zijn. Tot slot was het cruciaal dat de passende oplossing in een korte tijd kon worden uitgevoerd, aangezien de opbouw voor een nieuwe expositie al begonnen was.’ 

Simon Zwart (Business Development Manager Daken bij Triflex) was nauw betrokken bij het project: ‘Na een bezoek aan het project en het in kaart brengen van het probleem, gaven wij Bovitec Bouwchemie het advies om eerst de bestaande betonafwerking en eventueel de glasafwerking te verwijderen tot de gezonde ondergrond. Dit om ervoor te zorgen dat de Triflex primers perfect hechten aan de ondergrond. Vervolgens adviseerden wij de applicateur het duurzame en volledig gewapend afdichtingssysteem Triflex ProTect, standaard aan te brengen.’

Het proces
Het aanbrengen van het Triflex ProTect systeem bestaat uit verschillende stappen. Echter,  het was belangrijk om eerst de ondergrond geheel te reinigen, het oppervlak mechanisch te schuren en het dakvlak te controleren voordat er werd begonnen met het aanbrengen van het systeem. Tijdens de controle bleek het beton op diverse plekken beschadigd. Roy Aussems: ‘Het was belangrijk om het beton eerst te herstellen om vervolgens de openstaande dilataties en openingen in de ondergrond opnieuw te dichten. Alvorens we konden beginnen met het aanbrengen van het Triflex ProTect systeem, kwam Rob Buitenhuis (technisch adviseur bij Triflex) een visuele inspectie doen.’ Na de controle van het dakvlak konden de goten worden afgedicht met Triflex ProDetail. Vervolgens is er begonnen met het aanbrengen van het Triflex ProTect systeem. Eerst is er een laag Triflex Primer aangebracht, voor de aansluiting en een gegarandeerde hechting aan de ondergrond. Over de Triflex Primer is een laag Triflex ProTect aangebracht. Hierna werd het gehele oppervlak voorzien van het afdichtingsmembraan Triflex Speciaalvlies (PF). Tot slot volgde er nog een laag Triflex ProTect om het af te maken.

Het Triflex ProTect systeem, standaard is geschikt voor dakvlakken inclusief details en voegen. Het is een naadloos, scheuroverbruggend systeem dat flexibel en chemicaliën bestendig is. Het systeem is geschikt voor praktisch elke ondergrond en is koud verwerkbaar. Hierdoor worden de risico’s van brand vermeden. Daarnaast is het Triflex ProTect systeem bestand tegen weersinvloeden, wortelbestendig (hoogste klasse FLL) en is het verwerkbaar vanaf 0 °C.

Het resultaat
Na een korte restauratie periode werd eind november 2018 het gebouw opgeleverd. 'Het kunstpaviljoen wordt door velen gezien en tot dusver is het haast niemand opgevallen dat het dak volledig gerenoveerd is. Normaal gezien zou dat eerder een belediging zijn, maar in dit geval was het juist een groot compliment', aldus Roy Aussems.

Informatie
Meer weten over dit project of over de mogelijkheden met Triflex? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met Triflex bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan