Unilever Foods Innovation Center
18 juni 2019
Praktisch, energieneutraal en flexibel innovatiecentrum in het teken van gezonde en duurzame innovaties in voedingsmiddelenindustrie.
VBI-kanaalplaatvloeren dragen fors bij aan duurzaamheidsambitie BREEAM Outstanding van nieuw Unilevergebouw in Wageningen.
Najaar 2019 opent Unilever op de campus van de Wageningen Universiteit (WUR) het nieuwe Global Foods & Innovation Centre. In dit centrum zullen onderzoekers en studenten, startups en kenniscentra samenwerken aan gezonde en duurzame innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Door onder meer de toepassing van 21.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren heeft het ontwerp van dit nieuwe pand van Unilever het BREEAM-ontwerpcertificaat Outstanding gehaald, de hoogste duurzaamheidambitie voor gebouwen. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp het gebouw. Door aannemer Dura Vermeer en toeleveranciers als Consolis VBI wordt een duurzaam en praktisch gebouw opgeleverd, dat zich flexibel kan plooien naar verschillende gebouwfuncties.
Patrick Kip is projectleider bij Dura Vermeer en betrokken bij de realisatie van het nieuwe Unilevergebouw. “Dit Global Foods Innovation Centre is een innovatiecentrum voor het ontwikkelen van duurzaam voedsel”, legt hij uit. Het gebouw heeft een open en transparant ontwerp meegekregen met een centraal gelegen atrium welke zorgt voor verbinding over de verschillende verdiepingen. Een open gevel met grote entree zorgt voor een directe verbinding met de Wageningen campus. Het gebouw bestaat uit twee gebouwdelen: een Pilot Plant, een soort minifabriek met proefproductie van nieuwe voedingsproducten welke worden ontwikkeld in het hoofdgebouw. Deze bestaat onder andere uit een Food en Customer Experience met testkeukens. Daarnaast zijn er twee verdiepingen ingericht voor kantoren en laboratoria. Onder zowel het hoofdgebouw als de pilot plant bevindt zich een parkeergarage met een capaciteit van meer dan 500 parkeerplaatsen. Het totale gebouwoppervlak omvat 30.044 m2. Dit is exclusief de pilot plant en inclusief de parkeergarage van 17.072,5 m2. Het is een gebouwgebonden energieneutraal gebouw, wat inhoudt dat het energieverbruik van de installaties voor warmte en koeling van de ruimtes, de ventilatie, verlichting en elektriciteit aan de EPC van het energieneutrale gebouw zijn gekoppeld. “Alle daken van het gebouw zijn volgelegd met pv-panelen, zelfs de glaskapconstructie die de gehele verbinding tussen de pilot plant en het hoofdgebouw overkapt ligt, vol met BI-PV-cellen”, zegt Kip. Alle ventilatiesystemen zijn bovendien voorzien van warmteterugwinsystemen en deels voorzien van ionisatie.
De BREEAM-beoordeling van het gebouw vindt plaats door middel van een creditlijst met punten. Voor elke credit zijn duurzaamheidsdoelstellingen gedefinieerd. De VBI-kanaalplaatvloer scoort goed in de BREEAM-criteria voor de categorieën Afval en Materiaal, twee van de negen thema’s met toetscriteria waarmee BREEAM de gebouwen beoordeelt. Jan Roersen is partner bij W4Y adviseurs in Harderwijk en assessor van BREEAM-projecten. Hij heeft het BREEAM-assessment van het Unilevergebouw verricht. “Sinds twee jaar worden aan de materialisatie strengere eisen gesteld dan voorheen. Voor bouwmaterialen wordt het dan ook steeds ingewikkelder om aan de milieueisen te voldoen”, zegt hij. BREEAM Outstanding stelt als eis voor het thema Afval dat 15% tot 30% van het toegepaste materiaal uit secundaire grondstoffen moet bestaan. De kanaalplaatvloeren voor dit project bevatten zelfs meer dan 30% secundaire grondstoffen en voldoen dus aan de hoogste norm. In het beton van de kanaalplaatvloer zijn reststoffen zoals betongranulaten, vlieggas en hoogovenslakken verwerkt. “Deze Waste-score van hoger dan 30% levert een extra waardering WST2 op in de BREEAM-puntentelling, de zogenoemde Exemplary Performance (EP)”, zegt Roersen.
Peter Musters is adviseur bij VBI onder andere op het gebied van duurzaam bouwen. Met Paul de Ruiter Architects en W4Y heeft Musters in kaart gebracht hoe kanaalplaatvloeren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ambitieniveau BREEAM Outstanding. “Opdrachtgever Unilever heeft BREEAM Outstanding als voorwaarde gesteld zodat het gebouw onderscheidend is in duurzaamheid en ook een minimale impact heeft op het milieu”, zegt Musters. “Het Unilevergebouw bevat 21.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren. Bij een gemiddeld utiliteitsgebouw maken constructievloeren 30%-35% van alle materialen uit. “De impact van vloeren op de duurzaamheid van een gebouw als Unilever is dus fors.”, zegt Musters. “Kanaalplaatvloeren zijn duurzamer en goedkoper dan andere
vloersystemen en vormen een relatief klein aandeel in de totale gebouwkosten. Een groot volume aan kanaalplaatvloeren met de juiste specificaties levert dus een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van het volledige gebouw”, legt Musters uit. Door de keuze voor kanaalplaatvloeren met de speciale cementsamenstelling, -de zogeheten VBI-groenlijn-, wordt een forse reductie van de CO2—uitstoot gerealiseerd. Tot wel 30% ten opzichte van de standaard kanaalplaatvloeren. Hierdoor wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan BREEAM MAT1, de Milieu-impact. BREEAM-criteria hebben daarnaast ook betrekking op traceerbare herkomst van grondstoffen in MAT5. VBI is sinds 2017 in bezit van het CSC-certificaat en als sinds 1998 van ISO14001-certificaten welke ten behoeve van BREEAM-projecten beschikbaar worden gesteld. Hiermee wordt de hoogste score mogelijk gemaakt in de MAT5-calculatie. Musters besluit: ”Het is geweldig om een bijdrage te mogen leveren om de duurzaamheidsambities van Unilever mogelijk te maken.”
Patrick Kip van Dura Vermeer legt uit dat sommige gebouwdelen verschillende vloerbelastingen hebben. “In de parkeergarage is een prefab balkensysteem toegepast met prefab betonnen kernen met rondom een hol wandsysteem, waarop kanaalplaatvloeren zijn gelegd”, zegt Kip. “Vanaf de parkeergarage zijn we met een staalconstructie de hoogte ingegaan, die eveneens is voorzien van dezelfde kanaalplaatvloeren. Het hoofdgebouw, met een kantoor- en parkeerfunctie ineen, heeft een grote overspanning van vloerdelen, waarvoor de 8,10 meter lange VBI-kanaalplaatvloeren zijn toegepast”, zegt Kip. Deze prefab vloerelementen variëren in diktes van 20 cm tot 32 cm, afhankelijk van de overspanningen in combinatie met verschillende gebruiksbelastingen. Kip geeft aan dat toelevering van de kanaalplaatvloeren vanuit VBI buitengewoon snel en goed is verlopen. “Logistieke planning is cruciaal bij dit volume aan kanaalplaatvloeren”, zegt Kip. VBI leverde aan het Unilevergebouw 500m2 kanaalplaatvloeren met vloerdikte van 200mm (A200), 4500m2 vloerplaten met een vloerdikte van 260mm (A260) en 16.700m2 vloerplaten met een vloerdikte van 320mm (AVU32). “De kortere overspanningen van 4 meter in dit gebouw hebben vloerdiktes van 20 cm, de grote overspanningen van 10 meter bijvoorbeeld, hebben dikkere platen van 32 cm nodig.”, legt Patrick Kip uit. De grote vloer-overspanningen van het gebouw leveren een zeer goede waardering op in de BREEAM MAT8-calculatie over gebouwflexibiliteit. “Qua eisenpakket lag bij dit gebouw de uitdaging om de verschillende functies op een logische manier in het gebouw te integreren. Omdat de kanaalplaatvloeren het meest toegepaste bouwmateriaal is in dit project, kan op dit materiaal het beste worden gestuurd om de BREEAM-credits te halen. Dat is dan ook gebleken met deze duurzaamheidscertificering Outstanding”, zegt Kip trots.
Het nieuwe Global Foods Innovation Centre wordt in najaar van 2019 geopend.