Overzichtsfoto
Copyright: Beel Werkt
Indeling
Copyright: Wiegerinck
Gevelbeeld
Copyright: William Moore
Duidelijk onderscheid tussen de aparte gebouwdelen
Copyright: William Moore
Ambulancepost
Copyright: William Moore
Entreegebied
Copyright: Beeld Werkt
Entree met receptie
Copyright: William Moore
Receptie
Copyright: William Moore
Centrale corridor
Copyright: William Moore
Centrale corridor met restaurant
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte op de polikliniek kinderafdeling
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Behandelkamer
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Een van de aangename zitplekken
Copyright: William Moore
Hybride OK
Copyright: William Moore
Reguliere OK
Copyright: William Moore
Gang in OK-complex
Copyright: William Moore
Gang in OK-complex
Copyright: William Moore
Gang rondom het OK-complex
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Venster op een van de patio's
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte op de verpleegafdeling
Copyright: William Moore
Logistieke gang in de kelder (onder centrale corridor)
Copyright: William Moore
Logistieke gang in de kelder (onder centrale corridor)
Copyright: William Moore
Overzichtsfoto
Copyright: Beel Werkt
Indeling
Copyright: Wiegerinck
Gevelbeeld
Copyright: William Moore
Duidelijk onderscheid tussen de aparte gebouwdelen
Copyright: William Moore
Ambulancepost
Copyright: William Moore
Entreegebied
Copyright: Beeld Werkt
Entree met receptie
Copyright: William Moore
Receptie
Copyright: William Moore
Centrale corridor
Copyright: William Moore
Centrale corridor met restaurant
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte op de polikliniek kinderafdeling
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Behandelkamer
Copyright: William Moore
Polikliniek Kinderafdeling
Copyright: William Moore
Een van de aangename zitplekken
Copyright: William Moore
Hybride OK
Copyright: William Moore
Reguliere OK
Copyright: William Moore
Gang in OK-complex
Copyright: William Moore
Gang in OK-complex
Copyright: William Moore
Gang rondom het OK-complex
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Intensive Care
Copyright: William Moore
Venster op een van de patio's
Copyright: William Moore
Ontvangstruimte op de verpleegafdeling
Copyright: William Moore
Logistieke gang in de kelder (onder centrale corridor)
Copyright: William Moore
Logistieke gang in de kelder (onder centrale corridor)
Copyright: William Moore

Amphia

13 juni 2019
Toen wij deze opdracht kregen – een grondige renovatie van het bestaande gebouw en een nieuw te bouwen state-of-the-art ziekenhuis – had het Amphia Ziekenhuis alle processen eerst zorgvuldig tegen het licht gehouden. De ambitie was duidelijk: de geneeskunde en de medische zorg naar een nog hoger plan tillen én een optimale omgeving creëren voor zowel patiënten als personeel. Dat betekende onder meer dat de zorg werd georganiseerd rondom de Amphia-speerpunten oncologie, vrouw–moeder–kind en hart- & vaatziekten.

Specifiek én flexibel
De verschillende ziektebeelden, werkprocessen en efficiency waren het vertrekpunt. Voor ons als architecten was toen de vraag: hoe kunnen we dit mogelijk maken zonder dat daardoor de flexibiliteit in het geding komt. Kortom, hoe kan alles ruimtelijk ingericht worden op de toekomst? Hoe kan Amphia altijd klaar zijn voor groei én voor krimp? Want de ligduur van patiënten zal bijvoorbeeld steeds korter worden, terwijl het aantal poliklinische behandelingen waarschijnlijk verder zal toenemen.

Nieuw concept
Uiteindelijk hebben we een nieuw, wendbaar ziekenhuisconcept ontwikkeld: geen klassiek monolitisch ziekenhuisgebouw, waarin alle afdelingen zitten ingekapseld, maar vier los ogende bouwdelen die je flexibel kunt gebruiken en ontwikkelen. Het geheel wordt verbonden door de centrale corridor en entree.

Er is een scheiding aangebracht tussen ‘low tech’ en ‘hi-tech’ zorg. De zogenaamde ‘hot floor’ (IC, CCU, OK’s en interventies) werd ondergebracht in één gebouw, zodat er geen andere werkprocessen doorheen lopen. De speerpunten vrouw–moeder–kind, oncologie en hart- & vaatziekten zijn ondergebracht in de drie aanpalende gebouwdelen. In elk bouwdeel is er een verticale clustering binnen de ziektebeelden, waarbij de verpleegkamers direct boven de poliklinieken zijn gelegen.

Privacy voor patiënten
Elk van de vier bouwdelen heeft een binnentuin. Prettig voor patiënten op de verpleegafdeling om op uit te kijken, vanuit hun éénpersoonskamer waar ze alle privacy hebben. Prettig ook voor de zorgmedewerkers die daardoor overal in het gebouw het dagritme ervaren. Alle (sub)afdelingen binnen het gebouw zijn in een carré aan elkaar gekoppeld, functies lopen in elkaar over en er zijn geen doodlopende gebouwdelen. Dat zorgt voor een vanzelfsprekende routing door het ziekenhuis.

De belangrijkste ambities zijn zeker gerealiseerd: het Amphia Ziekenhuis kan nu zeer geavanceerde zorg bieden én optimaal inspelen op de snelle medische ontwikkelingen. Waarbij de patiënt altijd centraal staat.

 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wiegerinck

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan