KPN hoofdkantoor - uitbreiding plint
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - context
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - dakterras
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - Wilhelminapier
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPn hoofdkantoor - bibliotheek
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - 1e verdieping
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - ontvangsthal
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - auditorium
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor_ bgg en 1e verdieping
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - 2e en 3e verdieping
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - dwarsdoorsnede
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - langsdoorsnede
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - uitbreiding plint
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - context
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - dakterras
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPN hoofdkantoor - Wilhelminapier
Copyright: Ossip van Duivenbode
KPn hoofdkantoor - bibliotheek
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - 1e verdieping
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - ontvangsthal
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor - auditorium
Copyright: Jeroen Musch
KPN hoofdkantoor_ bgg en 1e verdieping
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - 2e en 3e verdieping
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - dwarsdoorsnede
Copyright: V8 Architects
KPN hoofdkantoor - langsdoorsnede
Copyright: V8 Architects

Uitbreiding en renovatie KPN hoofdkantoor

28 mei 2019

Het hoofdkantoor van KPN aan het begin van de Wilhelminapier in Rotterdam, is oorspronkelijk een ontwerp van Renzo Piano. Bij de oplevering in 1999 was het spraakmakend, anno 2016 voldeed het niet meer aan de eisen van de gebruiker. Met instemming van Piano heeft een omvangrijke transformatie van V8 Architects het gebouw nieuw leven ingeblazen.
Op de begane grond is een grote entree met openbare functies en zakelijke faciliteiten verrezen, de toren is van een traditioneel kantoorpand omgevormd tot een flexibele en actuele werkplek. In zijn nieuwe hoedanigheid haakt het gebouw weer aan bij buurt en stad en functioneert het opnieuw als aanjager van het publieke leven op de pier.


Architectuur
Ingegeven door het havenkarakter van de pier is de uitbreiding als een publiek toegankelijke glazen ’terminal’ ontworpen, waarmee de toren transparant verankerd is. De gevel flirt met de bestaande pyloon, het glas plooit en kromt om de pyloon en volgt de schuinstand van het element. De stalen constructie en het monoliet afgewerkte beton in de ruwbouw zijn tegelijk afbouwelementen die de robuuste uitstraling van de uitbreiding versterken. Om het gebruik van staal te benadrukken heeft V8 de beeldbepalende kolommen uit staalplaten laten samenstellen. De zichtbare lasnaden en afwijkende opbouw van de kolommen zorgen ervoor dat ook van dichtbij het ietwat ruige karakter van een gebouw in een voormalig havengebied te ervaren is.


Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van het gebouw. Het ontwerp is positief door hem ontvangen. De nieuwe plint zorgt voor de nog ontbrekende, uitnodigende entree van de Wilhelminapier die bekend staat om zijn hoogbouw en bouwkundige highlights. Daarmee is nu afgemaakt wat achttien jaar geleden is bedacht.


Interieurspecials
In het gebouw is alle comfort en techniek geschikt gemaakt aan de eisen die daaraan worden gesteld. Het interieurconcept dat V8 heeft voorgesteld richt zich op het nieuwe werken en ontmoeten. Daarbinnen heeft V8 bepaalde specials ontworpen; de centrale ontvangstbalie en de bibliotheek, volledig gematerialiseerd in Europees eiken. Ook het ontwerp van de verlichtingsarmaturen is een ontwerp van V8. De realisatie van het project heeft een jaar in beslag genomen.


Duurzame eigenschappen
Met het besluit van KPN voor een nieuw meerjarig verblijf en het ambitieuze uitbreidingsplan van gebouweigenaar RealIS, is verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een duurzame transitie van de bestaande voorraad aan kantoorgebouwen in Nederland. Bovendien is de uitbreiding flexibel ontworpen om makkelijk in te kunnen spelen op veranderende wensen en eisen in de toekomst. Daarmee is de toekomstbestendigheid van het gebouw verzekerd.


Op de buitengevel is de groene pixelverlichting geactualiseerd naar energiezuinige, dimbare en full color LED pixels. Voor de gevel van de plint is overal speciaal triple glas gebruikt dat zorgt voor een energiezuinig gebouw. Het gebouw is beloond met een BREEAM In Use ‘Very Good’ certificaat voor oplevering.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met V8 Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van V8 Architects

Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan