Multifunctionele accommodatie - Lith

15 april 2019
Na de samenvoeging van gemeente Lith met Oss had het oude gemeentehuis jarenlang geen functie meer. Totdat gemeente Oss het pand nieuw leven inblies door er een echte ontmoetingsplaats van te maken. Na een grondige verbouwing en renovatie zijn in de multifunctionele accommodatie (MFA) nu een basisschool, kinderdagverblijf, dorpshuis, bibliotheek en consultatiebureau gehuisvest. Echte eyecatchers zijn de entree en de podiumzaal, met in de hoofdrol de toepassing van Alucopal.
 
Volgens Jeroen van Assouw is elk project uniek, maar dit project was wel heel bijzonder. Jeroen was bij MFA Lith betrokken als projectleider van Flow gevelapplicaties: “Wij leveren en monteren gevels in allerlei soorten. Als een architect een ontwerp heeft gemaakt, kijken wij vervolgens hoe het idee voor de gevel het beste kan worden uitgevoerd. We kijken naar de engineering, de materialen, bewerkingen, hoe de gevel bevestigd wordt… naar alles. Wat dat betreft was in dit project eigenlijk niets standaard.”

Hét alternatief voor aluminium cassettesystemen
“De architect, Elemans van den Hork architecten, had het met een van de Commercieel Technisch Adviseurs van Plastica over dit project. Ze kwamen er toen op dat aluminium composiet voor de gevel een uitstekend alternatief zou zijn voor een aluminium cassettesysteem. Alucopal is een aluminium composiet met dezelfde uitstraling en dezelfde mogelijkheden voor bewerking, maar dan financieel aantrekkelijker. Plastica heeft Flow toen getipt als partij die het kon uitvoeren.”Flow gevelapplicaties werkt al aardig wat jaren met de verschillende soorten gevelbekleding van Plastica. Jeroen van Assouw: “Plastica is een grote speler op de markt met een aantal heel goede producten. Zo hebben wij Alucopal al vaker toegepast, maar ook Cape Cod en Massief NT. Het fijne in de samenwerking met Plastica als leverancier is dat we vanaf het begin al samen optrekken en informatie delen om een project binnen te halen én succesvol uit te voeren. Zo hebben we dat ook bij dit project aangepakt.”

Een extra dimensie voor de gevel
Alucopal is zeer geschikt als duurzame gevelbekleding en goed toe te passen als vlak paneel of cassette. Het materiaal is buigbaar en vervormbaar en daardoor ook eenvoudig te verwerken in verschillende vormen voor bijvoorbeeld luifels en kolombekleding. Alucopal geeft de gevel een extra dimensie.Bij dit project is Alucopal op drie plaatsen toegepast. Bij de opvallende luifelconstructie buiten bij de entree. Aan de buitenkant van de podiumzaal en ook binnen in die nieuwe aanbouw. Jeroen: “Die luifel is echt fantastisch. Het is een soort hoge overkapping die de entree echt markeert. Veel mensen vinden ’m erg aansprekend. De panelen binnen zijn vrij standaard toegepast. Maar aan de buitenkant is het nergens standaard.

Het springt er echt uit 
Het gebouw is op zich vrij neutraal qua uitstraling en daardoor springt die bijzondere gevel van de podiumzaal eruit. Juist deze ruimte hebben ze er ook echt uit willen laten knallen. Daarom zijn de wanden schuin, de hoeken rond én zitten er perforatiegaten in de platen. Door die perforatie komt ’s nachts licht naar buiten en dat maakt de gevel ook wat speels.”“Die schuine gevels, rondingen en perforaties, dat zijn ook alle additieven die het complex maken. Voor de engineering van de gevel hebben we dan ook een specialist ingeschakeld. Lomax Systems heeft voor ons al het tekenwerk uitgevoerd. Verder hebben we letterlijk bij Plastica aan het bureau gezeten om alles in goede banen te leiden. Onze samenwerking was heel hecht en de eigen zagerij van Plastica heeft ook voor het nodige maatwerk gezorgd. Door deze samenwerking en de goede voorbereiding is de montage van de Alucopal materialen erg meegevallen. Ondanks het feit dat het zo’n uitdagende gevel was.”

Architect: Elemans van den Hork Architecten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt