De Vaart

20 maart 2019
Appartementengebouw de Vaart bevat 30 luxe koopappartementen op loopafstand van het centrum van Purmerend. Alle benodigde parkeerplaatsen en bergingen zijn binnen het volume op de begane grond ingepast. 

Ons ontwerp voor de Vaart is het winnende ontwerp voor een volledig op architectuur beoordeelde tender van de Gemeente Purmerend. De gemeente had in deze tender bepaald dat er veel aandacht moet worden besteed aan de samenhang en ritmiek van de kanaalzone, passend binnen de totale compositie. Ook is de ambitie om een markant ontwerp te realiseren uitgesproken. 

Situatie
Langs het Noordhollandsch Kanaal is een nieuwe wijk ontwikkeld vlakbij het historische centrum van de stad. Het gebied kenmerkt zich door lange zichtlijnen en rijen loofbomen langs het water. Appartementengebouw De Vaart vormt de beëindiging van een rij vrijstaande volumes die wordt geaccentueerd door de kop op het noorden. Door de ligging tussen twee waterwegen hebben alle woningen een fraai uitzicht.

Vormstudie
In tegenstelling tot de andere appartementengebouwen in de Kanaalzone bestaat De Vaart uit twee door een transparant tussenlid gekoppelde volumes. Om alle appartementen een overhoekse oriëntatie te kunnen geven is er gekozen voor twee slanke torens. Deze torentjes zijn zo gepositioneerd dat ze elkaars (uit)zicht op het water niet belemmeren. Daarnaast zijn de torens zo gelegen dat het mogelijk is om alle appartementen vanuit één lift te bereiken. Tot slot is de gebouwhoogte aangepast op de stedenbouwkundige context. Richting het zuidwesten loopt het gebouw trapsgewijs af om de overgang naar de kleinere gebouwen in wijk te verzachten.

Architectonisch
Het ontwerp kenmerkt zich doordat alle verkeerstromen een eigen entree hebben. Voetgangers komen het gebouw binnen aan noordwest kant van het gebouw, waar de glazen entree op een terras aan het water gesitueerd is. Fietsers hebben de mogelijkheid om hun fiets in hun berging te stallen waarna ze in een rechte lijn door kunnen lopen naar de entreehal. Automobilisten parkeren tot slot onder het gebouw en kunnen vanuit de parkeergarage direct binnendoor naar de entreehal lopen. Doordat de parkeerplaatsen aan de westzijde van het gebouw zijn ondergebracht, en de bergingen aan de oostzijde, is het mogelijk de plint aan de kant van de wijk grotendeels transparant te maken en een eigen architectuur te geven. De plint met donkere schanskorven zorgt ervoor dat het lijkt alsof de woningen zweven. Doordat de gang tussen de twee bouwdelen een transparante gevel heeft, hebben de bewoners nog voordat ze hun woning betreden, al fraai uitzicht op het water

Woningen
De standaard verdiepingsplattegrond telt 5 appartementen. Doordat het gebouw is opgebouwd uit twee torens heeft elke woning een overhoekse oriëntatie. De appartementen hebben grote terrassen ( ca. 18m2 ) die ten opzichte van elkaar verspringen, waardoor veel privacy ontstaat. Binnen elk appartement is er voldoende ruimte om twee of drie slaapkamers te realiseren. Op de bovenste twee verdiepingen zijn vier royale appartementen van 150m2 per laag ontworpen die allemaal uitzicht hebben op het water.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Just Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Just Architects

Just Architects
Just Architects
Just Architects
Just Architects
Just Architects
Just Architects
Just Architects
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan