Industriëel verleden komt tot leven in Tampere

14 maart
In Tampere (FI) is het industriële verleden van de stad overal zichtbaar. Rough&Ready Kringbanken zijn misschien nog nooit zo op hun plek geweest als hier. Het cirkcelpatroon, de grove balkmaat, het robuuste CorTen staal.

De derde stad van Finland is gelegen op een landengte tussen twee grote meren die worden verbonden door de Tammerkoski rivier. De stad is genesteld in licht heuvelachtig gebied, omringd door water. De vroegere 18 meter hoge watervallen in de rivier die dwars door het centrum loopt, zijn getemd door dammen en waterkrachtcentrales. De kracht van het water heeft van Tampere een belangrijke industriestad gemaakt, de grootste inlandse stad van Scandinavië.

Het industriële verleden van de stad strekt zich uit langs de oevers van de Tammerkoski. De stad is groot geworden door de textielindustrie die er voor zorgde dat de stad aan het eind van de 19e eeuw razendsnel uitgroeide tot het "Manchester van het Noorden". De drie energiecentrales in het centrum van de stad, allemaal nog in werking, vormen het decor voor gezellige terassen en met zorg vormgegeven openbare ruimte.

In 2014 schreef de stad Tampere een prijsvraag uit voor herinrichting van het Vuolteentori plein. Een oude markt langs het water gelegen in het verlengde van een van de stadsparken, gesitueerdtussen twee voetgangersbruggen over de rivier. Het is een druk plein met terassen en een belangrijke wandel- en fietsroute door het centrum. Näkymä Landschapsarchitecten uit Helsinki maakte het winnende ontwerp.

Näkymä heeft zich laten inspireren door de textielhistorie, de garenspoelen hebben de het ontwerp van het plein geïnspireerd. Het patroon van cirkels (de spoelen) is opgenomen in de bestrating, dat aan de ene zijde wordt begrensd door de kade en aan de andere zijde door een keerwal die zich om de spoelen heen vormt. De rondlopende wanden vangen een hoogteverschil op en zijn een scheiding tussen het  plein en de terassen die zich uitstrekken tot aan deze rand.

De Rough&Ready (R&R) Kringbanken sluiten naadloos aan op het ontwerp; een tweede laag cirkels met eenzelfde diameter dat zweeft boven het maaiveld. De grove balkmaat en CorTen jukken passen goed in de industriële context. Op de keerwanden zijn Solid Curved Top Seats geplaatst. Door de onderlinge samenhang in de Collectie van Streetlife is het makkelijk meubilair uit de R&R en Solid series te combineren. De bomen op het plein worden beschermd door CorTen Boombeschermers en -roosters met het Casual Dots patroon. De vorm van de boomroosters is niet toevallig gekozen bij de bestrating. In het 'Spoelenpatroon' zijn ronde roosters toegepast, in de bestrating van het hoger gelegen deel is er voor vierkante roosters gekozen. De CorTen Fietsbeugels maken het geheel af.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Streetlife B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan