Innovation Powerhouse: Strijp-T, Eindhoven

7 februari 2019
Innovation Powerhouse: van oude energiecentrale naar bruisend bedrijfsverzamelgebouw op Strijp-T in Eindhoven.

Hoe maak je van de voormalige energiecentrale een bruisend bedrijfsverzamelgebouw? De voormalige energiecentrale van Phillips op Strijp-T in Eindhoven is getransformeerd tot een bedrijfsverzamelgebouw waar creatieve vernieuwers een community vormen en elkaar inspireren. Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur en De Bever architecten ontwierpen de transformatie. Het gebouw is leeggehaald, er zijn nieuwe verdiepingsvloeren rond een grote vide gemaakt en nieuwe daklichten en glaspuien brengen licht tot diep in het gebouw.

De energiecentrale is in vier fases gebouwd tussen 1953 en 1972 en leverde elektriciteit aan de Philips fabrieken op Strijp R, S en T. In de laagbouw stonden de turbines en de generatoren en in de hoogbouw de stoomketels.

Initiatiefnemer Designbureau VanBerlo zag een nieuwe toekomst voor het gebouw als bedrijfsverzamelgebouw en vraagt in 2011 architect Margriet Eugelink te onderzoeken hoe dit te integreren in de energiecentrale. Eugelink: “Het gebouw bestond uit hoge ruimtes met enorme turbines erin. Buiten de begane grond en de eerste verdieping waren er geen verdiepingsvloeren. Er was wel een trappenhuis vanwaar er loopbruggen naar platforms liepen.”

In 2015 geeft eigenaar Geva drie architecten opdracht voor de transformatie: Janne van Berlo (Atelier Van Berlo), Margriet Eugelink (Eugelink Architectuur) en Stefan de Bever (De Bever Architecten). Janne van Berlo: "Ruggengraat van ons ontwerp is de centrale vide met een 50 meter lange lichtstraat. De lichtstraat brengt levendigheid in de voorheen donkere kern en zet de zware betonstructuren in de spotlights." Co-creatie en innovatie zijn belangrijke ontwerpuitgangspunten, naast behoud en versterking de architectonische kwaliteiten. Rond de vide zijn daarom diverse ontmoetingsplekken, er is ruimte voor exposities en evenementen, er is een koffiebar en een restaurant.

De recente vijfde fase voltooit het ontwerp van C. Last uit 1953. Janne van Berlo: “Het oorspronkelijke ontwerp was symmetrisch. De laatste stramienen zijn nooit volledig gebouwd omdat de stortkokers niet meer nodig waren. We hebben deze nu alsnog voltooid in de vorm van een open stalen structuur met een verticale buitentuin.” Hierin zijn terrassen, een glazen lift en noodtrappen aangebracht. Stefan de Bever vult aan: “Aan de noordwestkant wordt de symmetrie voltooid door een moderne glazen uitbouw. Met SL 38 profielen van Reynaers heeft V.P.G. Aluminium Kozijnen hier een strak gedetailleerde pui in aluminium en glas gerealiseerd. De kantoren hebben zo een geweldig uitzicht, onder andere op Strijp S.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Reynaers B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan