Gevel portiekwoningen (lichte steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (lichte steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (donkere steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (donkere steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (lichte steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (lichte steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (donkere steen)
Copyright: Kingspan Insulation
Gevel portiekwoningen (donkere steen)
Copyright: Kingspan Insulation

Grootschalige renovatie portiekwoningen

7 februari 2019
Nederland moet verduurzamen en van de wooncorporaties wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven. Er liggen ambitieuze doelstellingen en samenwerking met de huurders is dan ook van groot belang. Een goed voorbeeld van een succesvolle renovatie is te zien in de Utrechtse wijken De Gagel en Vechtzoom. Wooncorporatie Mitros en aannemer Rutges Vernieuwt werken hier in de wijk aan een grootschalige renovatie en brengen 870 portiekwoningen uit de jaren 60 van een energielabel van E of F naar energielabel A.

Een complete transformatie
In 2011 is begonnen met de eerste fase. Hierbij werden 640 (sociale) portiekwoningen volledig gerenoveerd. Inmiddels is begonnen aan fase 2 waarbij eind 2019 nog eens 230 portiekwoningen worden opgeleverd. In totaal renoveert aannemer Rutges Vernieuwt 870 portiekwoningen van een energielabel van E of F naar energielabel A. Het betreft een grondige renovatie. De buitengevels worden verwijderd en de gebouwschil wordt voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas en hoogwaardige isolatie. De portieken worden gelijk getrokken met de nieuwe buitengevel. Hiervoor worden twee miljoen extra smalle gevelstenen speciaal gebakken. Ook de daken worden voorzien van isolatie en er worden zonnecellen geplaatst. Vloeren worden geïsoleerd, keuken, badkamer en toilet vernieuwt en worden geisers vervangen door energiebesparende warmtewisselaars. Daarnaast worden de woningen voorzien van mechanische ventilatie.

Alles op de bestaande fundering
Rutges Vernieuwt is een specialist op het gebied van renovatie en is goed in het vinden van slimme oplossingen. Met de isolatie die wordt toegepast wordt er een RC-waarde op het dak gehaald van minimaal  5,0 m²·K/W (fase 1) en 6,0 m²·K/W (fase 2) en voor de gevels respectievelijk een RC-waarde van minimaal  3,5 m²·K/W (fase 1) en 4,5 m²·K/W (fase 2). Om deze waardes te halen op de bestaande fundering is gekozen voor de isolatie van Kingspan. In de tweede fase is gekozen voor de bijzonder slanke Kooltherm K108 Plus Spouwplaat. De Plus staat voor de extra minerale wol, die zorgt voor een optimale aansluiting op het oneffen binnenblad. Voor het behalen van de RC-waarde van minimaal 4,5 m²·K/W is slechts een isolatiedikte van 64 mm (en 20 mm wol) nodig. Met een luchtspouw van minimaal 20 mm bleef er vervolgens weinig ruimte over, maar ook daar heeft Rutges Vernieuwt een slimme oplossing gevonden. Zo laten ze speciale, extra smalle gevelstenen bakken van 65 mm. Hierdoor is de gehele gevelrenovatie mogelijk op de bestaande fundering. “Het was lastig met zo weinig ruimte, maar mede door de omvang van het project hebben we het voor elkaar gekregen om deze renovatie uit te voeren zonder aanpassingen te doen aan de fundering”, aldus Jan Taapken, projectleider Rutges Vernieuwt.

Energieambities
Op weg naar energielabel A zijn vergaande maatregelen genomen en met succes. Uit de energieprestaties van de eerste woningen blijkt dat het energieverbruik van deze woningen met 30 procent is afgenomen. De woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming en in plaats van een binnenkomende temperatuur van 85 °C is deze nu slechts 70 °C. Ook zijn er al voorzieningen getroffen om de woningen gasloos te maken en dankzij de zonnecellen op de daken leveren alle woningen energie terug. Alle toegepaste zonnecellen op het dak zijn, als alles klaar is, goed voor een opwekking van maar liefst 500.000 kWh per jaar. Rutges Vernieuwt is bovendien als eens van de weinige bouwbedrijven in Nederland die zelf woningen mag labellen en dus aantoonbare kwaliteit kan leveren. Jan Taapken: “Ook dit is een reden voor ons om voor Kingspan te kiezen. Niet alleen hebben ze de producten om een hoogwaardige isolatie op een smalle fundering mogelijk te maken. De isolatie van Kingspan is ook al voorzien van de certificaten die nodig zijn om te kunnen labelen. Dit is erg belangrijk voor ons.”

Succes valt of staat met de bewoners
Om zo een grote renovatie tot een succes te brengen moeten de bewoners maximaal betrokken worden. Bewoners worden voor aanvang en tijdens het project voortdurend betrokken en geïnformeerd. Er zijn informatiebijeenkomsten, er worden portiekavonden voor de bewoners georganiseerd en ze ontvangen nieuwsbrieven. Ook ontvangen de bewoners bij oplevering een instructieboekje en –film over de renovatie van hun vernieuwde woning. Aannemer Rutges Vernieuwt is bij dit alles nauw betrokken en heeft tijdens de renovatie een inloopkantoor in de wijk zelf waar bewoners binnen kunnen lopen met vragen. Jan Taapken van Rutges Vernieuwt legt uit: “Het brengt de bewoners bij elkaar en geeft ze de gelegenheid om laagdrempelig vragen te stellen. Het is belangrijk om op persoonlijk niveau te communiceren. We luisteren dan ook naar persoonlijke wensen en nemen deze waar mogelijk meteen in de renovatie mee. Hierdoor leeft de hele wijk op”. De trappenhuizen worden met de gevels gelijk getrokken om zo meer veiligheid te bieden. De extra ruimte wordt door bewoners leuk benut. Er worden zitjes en plantjes neergezet en schilderijtjes opgehangen. Er hangen briefjes op de deur om bewoners aan te spreken en de portieken worden goed schoongehouden. Zo brengt meer veiligheid ook meer gezelligheid met zich mee. In de wijken De Gagel en Vechtzoom zorgt deze renovatie niet alleen voor duurzame, veilige woningen die klaar zijn voor de toekomst; er is een gemeenschap dichter bij elkaar gekomen. Wat Kingspan betreft een prachtig voorbeeld van toekomstbestendig renoveren.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kingspan Insulation B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan