Horizontale referentie, Singer Laren

30 januari 2019
Singer is het culturele middelpunt in het dorp Laren. Ooit begonnen als museumvilla met beeldentuin, is het Singer ook een plek voor podiumkunst. Met de recente uitbreiding heeft het een state-of-the-art theater en grote publieke foyer. De nieuwe gevel refereert aan de lokale context: speciaal gevormde bakstenen zijn ingezet om het gewenste horizontale effect te bereiken.

De nieuwe foyer maakt een letterlijke verbinding tussen de bestaande bebouwing, de beeldentuin en het nieuwe theater. Architectenbureau krft maakte in samenwerking met Sanne Oomen van Oomen Ontwerpt het ontwerp voor de nieuwbouw. Oscar Vos, architect en partner bij krft: ‘Voor ons was het de eerste keer dat we een theater mochten ontwerpen. We zijn daarom begonnen met een heel uitgebreid onderzoek, hebben dagenlang meegelopen met de medewerkers van Singer. Vanuit dit proces is het ontwerp gegroeid.’

Voor de gevel van de nieuwe foyer is gekozen voor een langwerpige steen in een lichtgrijze kleur. Vos: ‘We hebben deze speciale kleur gekozen om de plint een licht en toegankelijk karakter te geven. De lange stenen zijn in wildverband gemetseld en hebben een lichte voeg: het wordt zo een monochroom vlak, dat leidt naar de entree.’ Die entree geeft meteen een doorkijkje naar de achterliggende beeldentuin, die is ontworpen door Piet Oudolf.

En dan prijkt het theater boven de hoge plint. ‘Die hebben we terughoudend in willen passen, want eigenlijk is de vorm te groot voor het dorp. Er is goed gekeken naar de vormen en kleuren van omringende gebouwen, waaronder veel daken met gebakken, platte pannen. Daaruit volgde het idee om een taludsteen te gebruiken: een speciale vormsteen met een scherp randje, waarmee je met bepaalde lichtinval mooie horizontale schaduwwerking krijgt.’

Vos omschrijft de ontwikkeling van die steen als spannend: ‘Samen met Wienerberger hebben we de vorm ontwikkeld. Er was een vergelijkbare mal, waar we aanpassingen op hebben gemaakt. Daarbij hebben we nieuwe mallen ontworpen voor de hoekstenen: een boeiend proces!’ De taludstenen zijn gebakken in een mengelmoes van kleuren. ‘Als patchwork, letterlijk samengesteld uit kleuren van gebouwen uit de omgeving. En natuurlijk mooi passend bij de villa’, vertelt Vos. Met de scherpe horizontale lijnen gaat het gebouw op in het landschap. ‘Vooral in de ochtend en in de avond is het licht op de gevel prachtig’, aldus een tevreden architect. 

Meer inspiratie over keramische gevelstenen vindt u op de website van Wienerberger.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan