Uitbreiding monumentale boerderij

10 januari 2019
Aan de rand van Oerle, op een perceel van bijna 4.000 m², staat een langgevelboerderij met een rijke historie. De monumentale boerderij was er bijna niet meer geweest, maar dankzij een grondige renovatie in twee fasen én een eigentijdse uitbreiding is dit unieke stuk cultureel erfgoed weer klaar voor een lange toekomst.

De Berkter Hoef is een rijksmonument, net buiten de dorpskern van Oerle (gemeente Veldhoven), bij het gehucht de Berkt. Eerder werd de boerderij al constructief gerenoveerd. Zo werd er een nieuwe stalen dakconstructie gebouwd om te voorkomen dat de boerderij zou instorten. François van den Waardenburg kocht het samen zijn vrouw om het weer bewoonbaar te maken: “De boerderij ligt voor mij op een ideale plek. Prachtig landelijk en op 800 meter van mijn ouders. Zelf woonde ik ook al in Veldhoven. Ik kwam vaak langs de boerderij en ik zag het bijzondere van het pand wel in. Van zo’n uniek monument zijn er geen vijf te koop.”

Een uitdaging voor specialisten

François zag ook dat het een flinke uitdaging zou worden: “Ik heb er meteen specialisten bij gehaald, zoals aannemersbedrijf Buytels en Eikplan architecten. Zij waren al betrokken bij de eerste reconstructiefase, dus zij konden daar goed op doorbouwen.”

Tijs Karsmakers van Eikplan architecten: “De boerderij was in slechte staat, maar wel een rijksmonument. We moesten daar zeker rekening mee houden in de plannen en materialen. Op de plaats van de oude schuur, die ooit is afgebrand, kwamen we met een geheel nieuwe uitbreiding. Die heeft hetzelfde silhouet als de oorspronkelijke schuur, maar dan eigentijds vormgegeven en gematerialiseerd.”

Moderne knipoog naar traditionele materialen

Dat ze zo’n moderne aanbouw aan de boerderij mochten zetten, vindt Tijs wel uniek: “De monumentencommissies zagen gelukkig ook in dat het pand geschikt moest zijn voor gebruik in déze tijd. François wilde de oude boerderij gebruiken als woning en zijn kantoor wilde hij in de uitbreiding vestigen. Wat betreft de materialen voor de nieuwbouw hebben we gekeken wat er traditioneel gebruikt werd voor boerderijen en daar hebben we een hedendaagse vertaling aan gegeven. Zo is het rieten dak met schuine belijning en aluminium felsbekleding een knipoog naar de originele rieten daken met pannen eronder.”

Het hout zorgt voor warmte

“Voor de kopgevel kozen we voor houten bekleding. Dit past goed bij de landelijke omgeving en het is een verwijzing naar de originele houten schuur. Bij de houten gevelbekleding moest het wel om een verduurzaamde houtsoort gaan, want anders zou het materiaal op termijn vergrijzen. De materialenleverancier Remco Bakker van MKK stelde Elements van Plastica Plaat voor. Elements heeft een natuurlijke houttint en de gekozen kleur gaat een beetje richting teak. Het geeft meteen een warme tint aan het pand. De velsbekleding is grijs, het riet vergrijst en de kozijnen zijn ook donkergrijs. Het hout zorgt voor de kleur die het geheel ophaalt.”

Er staat weer iets moois

Elements gevelbekleding is gemaakt van 100% Radiata Pine en heeft de uitstraling van edelhout. De houten gevelbekleding heeft een bijzonder mooie nerfstructuur die nog eens extra goed uitkomt door de olie waarmee het is bewerkt. Het hout van Elements is gemodificeerd, waardoor het de natuurlijke eigenschappen van hout behoudt en de nadelen van hout worden weggenomen. De gevelbekleding heeft ook maar weinig onderhoud nodig.

François van den Waardenburg: “Wat ik persoonlijk ook een groot voordeel van Elements vind… de houten gevelbekleding kan blind bevestigd worden en je ziet nu dus ook nergens schroefjes zitten. Al met al ben ik erg blij met het eindresultaat. We hebben met z’n allen hard moeten werken en we zijn er dan ook trots op dat de Berkter Hoef weer de uitstraling heeft gekregen die het verdient.”

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan