Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders

Woongebouwen in Pendrecht

4 december 2018
De wijk Pendrecht in Rotterdam heeft in de geschiedenis van de stedenbouw en architectuur een bijzondere naam. Dit is een van de eerste wijken waarin de verkaveling is opgebouwd uit de herhaling van een enkel verkavelingsmotief. In deze stempel zijn verschillende bouwvormen samengebracht rond een gemeenschappelijke tuin, waardoor een gelijkmatige spreiding van verschillende woningtypen over het woongebied is ontstaan. Deze manier van werken heeft op vele plaatsen in het land navolging gekregen.

Transformatiezone
De transformatiezone is een langgerekt vernieuwingsgebied in het zuidelijk deel van Pendrecht. De woningen in dit gebied zijn in bezit van woningcorporatie De Nieuwe Unie en bestaan grotendeels uit portiek-etagewoningen zonder lift. Een groot deel van deze woningen wordt gesloopt, een klein deel wordt gerenoveerd (verticale samenvoeging van twee appartementen tot maisonnettes). Alle bestaande eengezinswoningen worden eveneens gehandhaafd. Op de vrijkomende terreinen wordt een programma van eengezinswoningen en etagewoningen met lift teruggebouwd, met het bijbehorende parkeren.

Ruimtelijke opgave
De transformatiezone wordt in twee delen gedeeld door de Burghsluissingel: aan de oostkant de Tiengemetenbuurt en aan de westkant de Ossenissebuurt. In het midden grenst de transformatiezone aan Plein 53, het wijkcentrum met winkels en voorzieningen. De opgave verschilt per gebied. In de Tiengemetenbuurt wordt relatief veel van de bestaande bebouwing gehandhaafd en is de huidige verkavelingsopzet met gemeenschappelijke tuinen richtinggevend voor de vernieuwing. In de Ossenissebuurt wordt vrijwel alle bebouwing gesloopt en is ruimte voor de ontwikkeling van een nieuwe verkavelingsopzet voor eengezinswoningen met privé-tuinen en parkeerplaatsen op eigen terrein. Het nieuwe woningprogramma wordt niet langer gelijkmatig over het gebied verspreid, maar wordt geclusterd. De nieuwe etagewoningen met lift komen rond de Burghsluissingel nabij het wijkcentrum, op de overige locaties eengezinswoningen.

Stedenbouwkundig plan
De beperkte marktwaarde van het gebied vraagt om zeer kosten-efficiënte bebouwingsvormen en parkeeroplossingen. De plankwaliteit is daarom op stedenbouwkundig niveau vastgelegd. De verkaveling is gedetailleerd uitgewerkt en er is veel aandacht besteed aan de inrichting van de buitenruimte en de erfscheidingen tussen private en gemeenschappelijke terreinen en het openbaar gebied. Dit is gebeurt in samenwerking met Studio Diekema. Voor de Tiengemetenbuurt is de oude verkavelingsopzet richtinggevend, de Ossenissebuurt krijgt een nieuwe opzet. Voor de verkaveling is een nieuwe stempel ontwikkeld, waarin telkens drie rijen eengezinswoningen worden samengevoegd rond een binnenterrein met privé-tuinen en parkeren op eigen terrein. Deze stempel neemt ook de te handhaven eengezinswoningen op. In deze buurt van eengezinswoningen maakt de verschuiving van de parkeeropgave naar eigen terrein het mogelijk om een groene, autoluwe woonomgeving te maken. Een aantal straten wordt omgevormd tot groene hoven, die door een nieuwe dwarsroute in het midden van de buurt aan elkaar worden geschakeld. Dit element geeft de nieuwbouw een eigen oriëntatie-punt zonder de ruimtelijke relatie met de omgeving te verliezen. De verdeling van de architectuuropgaven volgt de stedenbouwkundige opzet. De gestapelde complexen rond de singel worden uit één hand ontworpen en zorgen voor ‘stevigheid’ in het midden van het gebied. Ook de twee delen met eengezinswoningen aan weerszijden van de gestapelde complexen worden telkens door één architect uitgewerkt.

Binnen dit stedenbouwkundig plan zijn de eengezinswoningen ontworpen door Geurst & Schulze architecten. De architectuurprojecten aan de Dinteloordstraat en de Burghsluissingel zijn ontworpen door De Nijl Architecten.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Nijl Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van De Nijl Architecten

Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan