Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna
Copyright: Norbert van Onna

Hoofdkantoor Witlox van den Boomen, Waalre

8 oktober 2018
Op­ het kruispunt van de A2 en de Eindhovenseweg in Waalre ligt de markante kantoorvilla van Witlox Van den Boomen. Pauwert Architectuur ontwierp hier een eigentijds nieuw gebouw als uitbreiding op de villa. De aanleiding hiervoor was de beperkte capaciteit aan bestaande kantoorruimtes voor notarissen, advocaten en accountants. Daarnaast waren de bestaande kantoren niet flexibel genoeg voor de snel wijzigende samenwerkingsverbanden binnen de snelgroeiende organisatie. 

Een paradoxale opgave
De architectonische opgave van het gebouw kent twee paradoxen. De eerste paradox bestaat uit de wens voor een open en gelijktijdig gesloten kantooromgeving. De vertrouwelijke informatie en de wettelijke scheiding tussen de verschillende vakgroepen definieerde een programma met hoofdzakelijk individuele kantoorruimtes. De opdrachtgever wilde echter meer contact tussen verschillende disciplines en collega’s teweegbrengen en tegelijkertijd meer zichtbaar zijn voor klanten. Identiteit en imago lagen niet in elkaars verlengde. De tweede paradox bestaat uit het ontwerpen van een gebouw met een eigen, opvallend karakter zonder het prominente karakter van de villa aan te tasten. Het antwoord op beide paradoxen is een compact, carrévormig gebouw, dat complementair is aan de villa. Een puntsymmetrie in het middelpunt van het gebouw zorgt ervoor dat alle zichtlijnen en contacten samenkomen.

Stedenbouwkundige positionering
De nieuwbouw is vanaf de Eindhovenseweg duidelijk ondergeschikt gepositioneerd ten opzichte van de bestaande gebouwen, op een open plek waar de oude eikenbomenlaan niet meer intact was. Zo hebben de resterende bomen bij de entree van het terrein de verloren functie teruggekregen en heeft de nieuwbouw een eigen entree. Aan de achterzijde van het terrein heeft de nieuwbouw wel een formele positie op de as van de bomenlaan. Het terrein kende een duidelijke voor en achterkant. Dit is door de nieuwbouw verholpen en heeft het terrein nu onlosmakelijk met de omliggende weilanden verbonden.

Openheid & autoriteit
De zwevende verdiepingen en de transparantie van de begane grond contrasteren met het gesloten en autoritaire karakter van de hoger gelegen villa. Dit wordt nog versterkt doordat de plint op de hoeken terugspringt en de kelder licht en lucht biedt. Het gebouw lijkt nu nog meer boven het landschap te zweven en het maaiveld loopt moeiteloos over in het gebouw. De centrifugale compositie van de tuinmuren verankert het gebouw nadrukkelijk op de locatie. Ze omsluiten vier verschillende landschappelijke kamers als verlengstuk van functionele ruimten in de plint. Iedere ruimte kent  een eigen kwaliteit.

Landschappelijke kamers
De eerste landschappelijke kamer omsluit villa en boerderij en is gekoppeld aan de postkamer en goedereningang. Vanuit deze ruimte wordt het hele terrein bevoorraad. De tweede landschappelijke kamer markeert de hoofdentree van het gebouw. De derde kamer aan de zuidzijde van het gebouw biedt ruimte aan een tuin en terras aansluitend op het restaurant. Het biedt een weids uitzicht over de weilanden. De vierde landschappelijke kamer omvat de oude bomenlaan geflankeerd door weilanden en de personeelsparkeerplaats. De landschappelijke kamers komen samen in het atrium. Intern is het atrium het centrum van een puntsymmetrisch schema van negen vlakken. Dit schema is verder onderverdeeld in het generieke grid van de gevellamellen. De grondtoon van het gebouw is wit. De lichte scheidingswanden tussen de kantoren en de spreekkamers zijn transparant en zwart. Mensen, planten, meubels en het exterieur geven verdere kleuring aan het gebouw. De lamellen vormen een coulisse en functioneren als intermediair tussen interieur en exterieur.De abstractie en ritmiek van de betonnen lamellen laten het zonlicht telkens wisselend reflecteren.

Programmatisch invulling
Het programma van eisen voor het nieuwe kantoor bestaat uit ongeveer 6000m² kantoorruimte, spreekkamers, bedrijfsrestaurant, opleidingruimtes en archiefruimte. Het programma is over 4 lagen verdeeld. In de kelder bevinden zich hoofdzakelijk de grote presentatie-, les-, archief- en techniekruimtes. De publieke functies bevinden zich op de begane grond. Het programma van de begane grond bestaat uit publieke en algemene functies zoals spreekkamers, het bedrijfsrestaurant en diverse facilitaire ruimtes. Via een verbindingsgang is de begane grond verbonden met de annexen van de villa. Het programma van de 1e en 2e verdieping zijn twee generieke plattegronden, volledig gevuld met verschillende kantoortypen. 

De opzet van het gebouw heeft geleid tot een andere manier van samenwerken en een nieuwe commerciële uitstraling voor de opdrachtgever. Transparantie is een leidend onderdeel van de bedrijfsvoering geworden; visueel contact tussen mensen onderling en tussen mens en natuur is nu overal aanwezig.

Witlox van den Boomen was genomineerd voor BNA gebouw van het jaar 2012. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Pauwert Architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan