Milieuvriendelijke en zuinige woningen in Beekenoord
Reflecterende bekleding aan de spouwzijde
De spouwplaten van ROCKWOOL zijn makkelijk te verwerken
Op maat gemaakte snijtafel
Milieuvriendelijke en zuinige woningen in Beekenoord
Reflecterende bekleding aan de spouwzijde
De spouwplaten van ROCKWOOL zijn makkelijk te verwerken
Op maat gemaakte snijtafel

Het verwerkingsgemak van ROCKWOOL spouwisolatie

29 augustus 2018
Nikkels Bouwbedrijf realiseerde in korte tijd 22 nieuwe huurwoningen in Westervoort. Voor de spouwmuurisolatie gebruikte het bouwbedrijf ROCKWOOL RockFit Premium Silver. “Onze vakmensen werken graag met ROCKWOOL.”

Medio 2018 worden aan woningbouwvereniging Vivare 22 nieuw gebouwde rijwoningen opgeleverd in Beekenoord, een wijk in het Gelderse plaatsje Westervoort. Het gaat om ruime eengezinswoningen die veilig, zuinig en milieuvriendelijk zijn. De vier blokken huurwoningen zijn in korte tijd gebouwd door Nikkels Bouwbedrijf uit Twello. Voor de spouwmuurisolatie kozen zij voor ROCKWOOL RockFit Premium Silver met een dikte van 135 mm. “Daar hoefden we niet lang over na te denken”, zegt Frits de Groot, adjunct-directeur van Nikkels. “Vanwege de combinatie van verwerkingsgemak en kwaliteit hebben we enkele decennia geleden al heel bewust de keuze gemaakt om – indien mogelijk – met ROCKWOOL te isoleren. Dat doen we nog steeds.” 

Ambachtswerk
Bij veel bouwbedrijven verrichten metselaars ook het isolatiewerk. Zo niet bij Nikkels. “Daar ligt hun passie helemaal niet”, vertelt De Groot. “Een metselaar wil metselen, meer niet. Daar komt nog eens bij dat de kwaliteit van isoleren steeds belangrijker is geworden. Zo belangrijk, dat je het isoleren eigenlijk aan specialisten over moet laten. Het is gewoon een volwaardig beroep dat om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Om metselaars te ontlasten en de kwaliteit te verbeteren, besloten we twintig jaar geleden al om zelf isoleerders op te leiden.”

Helemaal vanzelfsprekend was dat niet, bijvoorbeeld omdat er destijds geen isoleerdersopleiding bestond. De Groot: “We hebben ROCKWOOL toen om hulp gevraagd. De eerste paar jaar kwam er op ons verzoek tijdens een project twee tot drie keer een adviseur langs. Mede aan de hand van zijn feedback en tips hebben we onze isoleerders stapsgewijs tot vakmensen opgeleid. Daar zijn we ROCKWOOL nog steeds dankbaar voor.”

Strakke aansluiting
Op de bouwplaats zijn enkele isoleerders druk in de weer met de RockFit spouwplaten. Dankzij het rasterpatroon aan de harde kant kunnen ze de spouwplaten zonder scheuren snel op de juiste plek op een spouwanker prikken.
Een van de isoleerders werkte tot voor kort als metselaar bij Nikkels, maar werd voor dat beroep afgekeurd. Hij liet zich omscholen tot isoleerder en werkt inmiddels met veel enthousiasme als isoleerder.

Uitvoerder Anton Hofstede knikt tevreden. “ROCKWOOL spouwplaten zijn gemakkelijk aan te brengen. Steenwol is vormvast, maar nog altijd flexibel. Als je een spouwplaat onverhoopt een paar millimeter te groot snijdt, kun je hem aandrukken en sluit alles toch goed af. Ook als er kleine oneffenheden op de binnenspouwmuur zitten, kun je de ROCKWOOL spouwplaat aandrukken, zodat de isolatie mooi strak en de spouwzijde na het metselen mooi schoon blijft. Dat is een groot voordeel ten opzichte van harde persings: die passen wel of niet. Als je bijvoorbeeld een keiharde plaat hebt, staat hij bij een oneffenheid meteen los van het binnenspouwblad. Er ontstaat hierbij een valse luchtspouw. Uit onderzoek blijkt dat bij een loze ruimte van 7 mm een halvering ontstaat van de berekende RC-waarde. Omdat de ROCKWOOL spouwplaten onderling goed aansluiten, treden er geen kieren op en is het gebruik van tape helemaal niet nodig. Ook sluit RockFit perfect aan rond ramen, deuren en hoeken, zodat we geen afdichtingsmaterialen hoeven te gebruiken.”

Een op maat gemaakte snijtafel
Om ROCKWOOL spouwplaten nog efficiënter te kunnen verwerken, bouwden de isoleerders van Nikkels enige tijd geleden zelf een houten snijtafel. “Dat prototype was een beetje te lomp om op de steigers te verslepen”, vertelt Hofstede. “Bovendien sneed hij niet optimaal. Uiteindelijk vonden we een snijtafel die, nadat de fabrikant op ons verzoek enkele zaken had aangepast, precies bij de wensen van de isoleerders aansloot. Hij heeft bijvoorbeeld een verdeling in centimeters, zodat isolatieplaten 100% strak op maat gesneden kunnen worden en materiaalverlies tot een minimum beperkt wordt.”

Thermische prestatie
De investering in snijtafels illustreert nog maar eens hoe belangrijk isolatie is. Een rol die alleen maar toeneemt nu woningen steeds duurzamer gebouwd moeten worden. “Een luchtdichte, thermisch goed geïsoleerde spouwmuur is noodzakelijk om aan de steeds strengere bouweisen te voldoen”, vertelt De Groot. RockFit Premium Silver levert extra goede thermische prestaties door de toepassing van speciale reflecterende bekleding aan de spouwzijde. Bovendien veroorzaakt steenwol geen koudebruggen, omdat het niet uitzet en niet krimpt. Daarnaast behoudt steenwol zijn thermische prestaties, zodat goed aangebrachte spouwplaten gedurende de gehele levensduur van een gebouw contante thermische prestaties leveren.

“Ieder isolatielek vind je terug op warmtefoto’s”, vertelt De Groot. “Dit betekent dat we heel secuur moeten isoleren. Uit cases weten we waar veel lekken voorkomen, onze isoleerders zijn geïnstrueerd daar extra goed op te letten. Wij zien dan ook nooit warmtelekken in onze gevels. Onze isoleerders zijn met recht trots op hun werk. Ze doen het met veel plezier en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Niet voor niets krijgen we van opdrachtgevers en ingehuurde metselaars altijd het compliment dat onze isolatie er netjes en strak bijstaat. De markt waardeert het als er vakwerk wordt geleverd.”

Bekijk de video

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan