De daken zijn geïsoleerd met een combinatie van Tauroxx en Rhinoxx
De dakplaten sluiten naadloos op elkaar aan
Op de betonnen kanaalplaatvloer liggen een aluminium dampscherm, 2 lagen Tauroxx en een laag Rhinoxx
De daken zijn geïsoleerd met een combinatie van Tauroxx en Rhinoxx
De dakplaten sluiten naadloos op elkaar aan
Op de betonnen kanaalplaatvloer liggen een aluminium dampscherm, 2 lagen Tauroxx en een laag Rhinoxx

ROCKWOOL dakisolatie voor Schunk Xycarb Technology

4 oktober 2018
Schunk Xycarb Technology laat in Helmond een nieuw internationaal hoofdkantoor verrijzen. Op een steenworp afstand wordt medio oktober 2018 ook een hypermoderne productiefaciliteit gebouwd. In beide gebouwen speelt ROCKWOOL plat dak isolatie een belangrijke rol. 

Schunk Xycarb Technology (SXT) is wereldmarktleider in de productie van uiterst precieze machineonderdelen voor de micro-elektronica industrie. Het Nederlandse bedrijf speelt zo een rol bij het maken van de meest geavanceerde computerchips, ledverlichting en toepassingen op het gebied van zonne-energie. In 2017 startte Schunk Xycarb Technology aan de Zuiddijk in Helmond met de nieuwbouw van een internationaal hoofdkantoor én van een fabriek. De platte daken van beide gebouwen zijn geïsoleerd met een combinatie van ROCKWOOL Tauroxx en ROCKWOOL Rhinoxx. “We hebben ROCKWOOL plat dak isolatie gebruikt vanwege de goede beloopbaarheid", vertelt SXT projectmanager Sander de Kroon. "Op plaatsen waar luchtbehandelingskasten staan, hebben we speciaal Rhinoxx D gebruikt. Deze dakisolatieplaat heeft een druksterkte van 90 kPA. Ook helpt ROCKWOOL plat dak isolatie bij het reduceren van de doorslag van mechanische trillingen en geluid. Dat is wel zo prettig werken.”

Klimaatbeheersing
Het nieuwe kantoorgebouw heeft een plat dak dat bestaat uit een betonnen kanaalplaatvloer. Daar is een aluminium dampscherm op geplaatst, waarna er twee lagen Tauroxx (160 mm per laag) op zijn bevestigd en één laag Rhinoxx (160 mm). Als laatste is ten behoeve van de hemelwaterafvoer Rhinoxx Afschot gebruikt. Er is bewust voor deze dakopbouw met ROCKWOOL producten gekozen. Schunk Xycarb Technology wilde namelijk een hoofdkantoor realiseren dat in de toekomst eventueel met een extra verdieping uitgebreid kan worden. Deze wens had twee gevolgen. Ten eerste mocht het betonnen dak niet te dik zijn, omdat een uitbreiding anders de gehele constructie te zwaar zou belasten. Om het dak tegelijkertijd goed te isoleren én voldoende accumulerend vermogen te geven, is het van drie dikke lagen steenwol voorzien. Ten tweede was het doel om nu al de kosten van het plaatsen van een extra verdieping te beperken. Daarom is er niet voor een betonnen afschot gekozen, maar voor Rhinoxx Afschot: dit systeem is efficiënt te plaatsen én weg te halen.

Accumulerend vermogen
Is een goede klimaatbeheersing op kantoor al van groot belang voor het creëren van een productieve en aangename werkomgeving, in de nieuwe fabriekshal speelt temperatuur zelfs een cruciale rol. Schunk Xycarb Technology onderscheidt zich namelijk door op de micrometer nauwkeurige kenmerken in hightech materialen als grafiet en silicium aan te brengen.
Schommelingen in de temperatuur kunnen een negatief effect op de prestaties van deze zeer precieze bewerkingen hebben. Daarom is het metalen dak van de fabriek op vrijwel dezelfde wijze als het kantoor met ROCKWOOL geïsoleerd, zij het dat hierbij één laag Tauroxx van 130mm is gelegd, in combinatie met Rhinoxx (130mm). “Schunk Xycarb Technology heeft hoge eisen aan de klimaatbeheersing van de fabriek gesteld”, vertelt Lucien Daas, adviseur installatiebeheer van Klictet Advies. “We hebben hier vele simulatieberekeningen op los gelaten. Uiteindelijk bleek dat de externe weersinvloeden het meest efficiënt met bouwkundige maatregelen gereguleerd konden worden. Je hebt dan minder klimaatinstallaties nodig, zodat je bespaart op energiekosten, onderhoud en afschrijving. Bij deze scenario’s was ROCKWOOL eenvoudigweg de beste keuze voor het realiseren van hoogwaardig geklimatiseerde productieruimten. Het fabrieksdak heeft straks een RC-waarde van 6 en een goed accumulerend vermogen, zodat het niet snel opwarmt of afkoelt. Om de interne warmtelast (die ontstaat door de fabrieksmachines) in de productieruimtes te reguleren, zijn overigens wel degelijk koelinstallaties nodig. Deze zijn onderling gekoppeld en worden op een slimme manier aangestuurd. Het overschot aan koude én warmte (uit bijvoorbeeld de luchtcompressoren) dat ze produceren, wordt via grondleidingen naar het kantoor aan de overkant getransporteerd om daar het binnenklimaat mee te reguleren.”

Brandveiligheid
De keuze voor ROCKWOOL dakisolatieplaten werd niet alleen door beloopbaarheid en klimaatbeheersing ingegeven. In 2015 heeft bij Schunk Xycarb Technology een flinke brand gewoed die werd veroorzaakt tijdens werkzaamheden aan het dak. Vanzelfsprekend wil het bedrijf dit risico niet nog een keer lopen: vanwege het personeel, de kapitaalintensieve faciliteiten en een verlaagd risicoprofiel als leverancier binnen de halfgeleiderindustrie. De onbrandbaarheid van ROCKWOOL dakisolatieplaten speelde een grote rol in het verlagen van dit risico. “We zijn trots op onze state-of-the-art gebouwen”, vertelt Peter Spit, CEO Schunk Xycarb Technology. “Ze zijn duurzaam, veilig en uiterst comfortabel om in te werken. Ook kunnen we dankzij de nieuwbouw ons succes continueren en als organisatie in de toekomst verder doorgroeien.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan