Rudolf Steiner College en School

20 juli 2018
In Schalkwijk in Haarlem zijn de Rudolf Steiner School en het Rudolf Steiner College gevestigd. De School heeft behoefte aan nieuwe huisvesting, het College aan uitbreiding. Hiervoor is ruimte gevonden op een kavel tussen de Belgiëlaan en de Duitslandlaan. Aan de Belgiëlaan staat een schoolgebouw uit de jaren ‘60 dat een metamorfose zal ondergaan en de nieuwe huisvesting wordt voor de School. Het College komt aan de Duitslandlaan en wordt nieuwbouw. Beide gebouwen worden met elkaar verbonden dmv van een tussenlid; de ‘connector’. Hierdoor is het mogelijke dat beide scholen een grote zaal delen.

School
Voor de school is een belangrijk uitgangspunt om de structuur van het bestaande gebouw zo optimaal mogelijk te gebruiken. Aanpassingen zijn namelijk lastig en duur. Wel moet de school niet alleen maar uit gangen bestaan; de school moet een hart krijgen. De oksel van het gebouw is daarvoor de logische plek. Dat is een centraal punt en ook de logische plek voor de entree. Daar kom je straks binnen en hier wordt dus ruimte gemaakt.Door het euritmielokaal te koppelen aan de entreeruimte en te zorgen dat deze met schuifpanelen aan elkaar gekoppeld kunnen worden, ontstaat er een grote centrale ruimte, het hart, dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. 

College 
Het College krijgt een compacte opzet in drie lagen. Centraal in het gebouw komen de twee grote ruimten: de grote zaal en de gymzaal. Deze hebben ongeveer dezelfde afmetingen en worden gestapeld. De rest van het programma vouwt zich hier om heen. Aan de westzijde trapt het gebouw af naar het plein. Hierdoor wordt het strenge orthogonale karakter verzacht en ontstaan ook bijzondere dakterrassen. Deze krijgen een groen karakter en kunnen door school, leerlingen en medewerkers gebruikt worden. Aan het plein ligt de kantine en de centrale entree. Via een tribunetrap kan van hieruit het gebouw verder omhoog betreden worden. Een centrale trap en vides koppelen de verschillende verdiepingen aan elkaar en brengen licht en lucht in de hele school. De grote zaal en gymzaal krijgen met schil een bijzondere vorm en afwerking (hout) in het interieur hierdoor wordt intern de orthogonale opzet verzacht en deels ‘abgeeckt’.  

Materialen
Voor de gevels wordt nu gedacht aan natuursteen leien in combinatie met verduurzaamd hout. Voor het College een steenachtige gevel aan de Belgiëlaan die wordt ‘opengebroken’ aan de pleinzijde en daar groener en meer houtachtig wordt.Voor de school wordt nu uitgegaan van sloop van de bestaande kozijnen en metselwerk, maar behoud van de betonnen borstweringen. Voor deze borstwering komt dan een nieuwe gevel, die voldoet aan de huidige isolatiewaarden. Deze krijgt veel glas en houten elementen. De kopgevels in dezelfde leien als het College. Voor het interieur wordt uitgegaan van een basis veel natuurlijke kleuren en materialen met accenten met meer uitgesproken kleuren.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan