Verbindingstunnel van Heekgarage, Enschede

19 juli 2018
In 2003 is in het centrum van Enschede de grootste ondergrondse garage van Nederland aangelegd, ontworpen door atelier PRO. De garage voor 1700 auto’s en 1000 fietsen maakte deel uit van het door West 8 gemaakte stedenbouwkundig plan voor het Van Heekplein, waaraan onder andere verschillende grote warenhuizen en een casino zijn gelegen.

Om overzicht en een goede oriëntatie te realiseren, is deze ondergrondse wereld opgevat als een grote openbare ruimte. Centraal in de garage ligt onder het Van Heekplein, een tweede plein. Aan dit plein liggen de verschillende ‘parkeerkamers’ met ieder hun eigen kleur, verlichtingsplan en stijgpunten naar de bovenliggende winkels. Naast dit onderscheid in kamers wordt er ter oriëntatie bij de toegangsroute en de openbare stijgpunten, daglicht naar binnen gehaald tot in de onderste parkeerlaag.

Bijna een decennium later is besloten de Van Heekgarage met het nieuwe Medisch Spectrum Twente te verbinden. Het uitgangspunt van de gemeente Enschede: een tapis-roulant naar het MST te leiden, is wederom verwoord in een ontwerp van atelier PRO. Door het rollend pad worden bezoekers van het MST ziekenhuis, die in de Van Heekgarage parkeren, comfortabel naar het ziekenhuis geleid. Op deze manier wordt de overcapaciteit aan parkeerplekken in het oostelijk deel van de garage (Twentec), benut.

In het westelijke gedeelte van de garage is er een doorbraak gemaakt in zuidelijke richting. Van hier uit is een tunnel richting het MST aangelegd. Deze tunnel is voorzien van een tapis-roulant in beide richtingen met een naastgelegen voetgangerspad. De tapis-roulant ligt geheel onder de grond, verdiept onder de bestrating, op het niveau -2 van de Van Heekgarage en is ook op dit niveau aangesloten op de entree van het ziekenhuis.

Op de plek van de doorbraak in de garage is een nieuw stijgpunt voorzien van een trap en een lift. Dit stijgpunt zorgt voor licht in de tunnel. Tevens ligt dit punt op maaiveldniveau centraal op een kruispunt van verschillende looproutes op een nieuw groen plein. De positie van het stijgpunt ligt dermate dicht bij het casino dat het de zichtlijn vanaf het Van Loenshof richting het ziekenhuis zo min mogelijk belemmert.

Ten slotte wordt de start van de route in de garage gemarkeerd door een goed verlichte en duidelijk herkenbare entreehal waar duidelijke informatie over de te volgen route is opgenomen. Halverwege de beglaasde gangzone is in de garage een tweede op- en afstappunt mogelijk. Gedurende de gehele route is het belangrijk dat mensen zich op hun gemak en veilig voelen. De lichte, kleurrijke en vriendelijke materialen op de portalen zorgen voor een aangenaam contrast met de stoere en robuuste materialen van de wanden en vloeren.

Op een aantal plekken dringt daglicht tot beneden door, waarbij het midden en het eind van de tunnel gemarkeerd worden door extra daglicht. De afwisseling tussen direct daglicht, indirecte verlichting en verlichte kunstuitingen maken van de gehele route een aantrekkelijke ruimte.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van atelier PRO architekten

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan