Hoogste duurzame glazen kas in Europa

12 juli
Het Aeres onderwijsgebouw in Dronten wordt omhuld door een glazen overkapping van ruim 16 meter; de hoogste glazen stolp van Europa. 

Het ontwerp is gebaseerd op een bijzonder energetisch en architectonisch concept. Door het gebouw in zijn geheel in een 16 meter hoge glazen kas te plaatsen, past het gebouw niet alleen bij het type onderwijs dat er gegeven wordt, maar worden er ook grote winsten geboekt ten aanzien van energieverbruik en exploitatiekosten.

Daarnaast levert de ruimte tussen het feitelijke onderwijsgebouw en de kasruimte extra gebruiksruimte op voor de leerlingen en docenten. 

Voor de nieuwbouw van deze grootschalige daglichtconstructie maakte Bright Buildings geen gebruik van traditionele vliesgevel- en daksystemen. We introduceerden een nieuwe daglichtoplossing voor de utiliteitsbouw die is geïnspireerd op de kassenbouw,  in korte tijd en tegen hetzelfde budget als een traditioneel onderwijsgebouw. 

Duurzame glazen kas 

Het onderwijsprogramma is in twee compacte gebouwen georganiseerd die vrij in de kasruimte staan en op de begane grond onderling verbonden zijn. Twee grote tribunetrappen aan weerszijden van de kas leiden naar het binnenplein op de eerste verdieping. In de beide gebouwen bevinden zich de lokalen en de kantoorruimtes voor de docenten, op de trappen en het plein is er volop ruimte voor studenten en docenten om elkaar te ontmoeten. Hier is plek voor een meer informeler vorm van onderwijs, waarbij kennisoverdracht plaatsvindt door middel van spontane ontmoetingen, discussies en debatten.

In de ruimte tussen de kas en de twee bouwdelen heerst een zogenaamd ‘tussenklimaat’. Dit tussenklimaat wordt door middel van een zeer innovatief klimaatbeheersingssysteem gereguleerd. De ruimte fungeert als het ware als een groot toevoerkanaal voor ventilatielucht, waardoor geconditioneerde buitenlucht op natuurlijke wijze toegevoerd wordt. Door de toepassing van zonwerende doeken uit de tuinbouwsector en zeefdrukken op een deel van de glasgevel wordt de noodzaak tot actieve koeling in de zomer beperkt. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor onder andere het spoelen van de toiletten en het schoonmaken van het gebouw.

De gevels van de onderwijsgebouwen zijn opgebouwd uit houten latten in verschillende afmetingen en kleurtinten en zorgen voor een warme en huiselijke uitstraling. De bescherming van de glazen kas tegen weer en wind biedt grote voordelen voor de detaillering en het onderhoud van deze gevel. Een deel van de gevels zal worden begroeid met planten, die binnen de kasruimte een natuurlijk habitat hebben en tevens een grote bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in de kas.

Het gehele gebouw is binnen de standaard budgetten voor hogescholen gerealiseerd. Voor de Aeres Hogeschool is op deze manier een unieke duurzaamheidprestatie gerealiseerd zonder meerkosten, zowel op het gebied van energie, bouwmaterialen en reststoffen als op het gebied van leefklimaat.


Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Bright Buildings

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan