Interieur Olympus Leiderdorp
Copyright: Stijn Poelstra
Interieur Olympus Leiderdorp
Copyright: Stijn Poelstra
Interieur Olympus Leiderdorp
Copyright: Stijn Poelstra
Interieur Olympus Leiderdorp
Copyright: Stijn Poelstra

Hoofdrol voor BIM in nieuwbouw Olympus

8 juni 2018
Halvering bouwtijd dankzij innovatieve samenwerking

Het nieuwe kantoor van Olympus Nederland is gebouwd in slechts zes maanden tijd, terwijl dit doorgaans bij een dergelijk gebouw twaalf maanden duurt. Het opvallende kantoorgebouw van 3000 m² langs de A4 in Leiderdorp is zonder aannemer tot stand gekomen.

KOW heeft het nieuwe pand voor Olympus ontworpen aan de hand van vier uitgangspunten: eigentijds, transparant, innovatief en duurzaam. De ligging op de zorgboulevard aan de A4 zorgt ervoor dat Olympus Nederland goed zichtbaar is en eenvoudiger te bereiken is voor klanten, medewerkers en leveranciers.

Succes woningbouw doorvertaald

“Bohemen past het bouwen zonder aannemer sinds 2009 toe bij woningbouwprojecten,” vertelt ruimte-ontwikkelaar Alec van der Voort. “Door goede afspraken te maken met al je projectpartners, blijkt dat op deze manier een stuk efficiënter en sneller gebouwd kan worden. Omdat deze methode zich bij onze woningbouwprojecten heeft bewezen, wilden we deze methode toepassen bij een utiliteitsproject. Dit is het eerste u-bouwproject waarbij zonder aannemer is gebouwd. Met dit project hebben we aangetoond dat ook bij grotere utiliteitsbouwprojecten ‘bouwen met partners’ leidt tot een snellere bouwtijd en meer efficiency.”

Al in de ontwerpfase is een adviseur van VBI aangeschoven om te adviseren over de draagstructuur. Gekozen is uiteindelijk, in samenspraak met de hoofdconstructeur voor een staalconstructie in de gevels en grote vloeroverspanningen met kanaalplaatvloeren. Op deze manier is een grote mate van vrije indeelbaarheid ontstaan én een efficiënt bouwproces. Bovendien konden de grote installatieleidingen eenvoudig in de gangzone worden aangebracht.

BIM als basis
Voorafgaand aan de bouw zijn twee BIM-dagen gepland in een hotel. “Iedere partner, waaronder VBI, bracht zijn eigen expertise en eisen. Door met z’n allen bij elkaar te zitten, zonder afleidingen, kon in zeer korte tijd een BIM-model worden ontwikkeld,” aldus Van der Voort. “Knelpunten waren direct duidelijk. In het model zijn tevens alle detailafspraken over de bouw vastgelegd. Iedere partner gaf zelf aan hoeveel dagen hij maximaal nodig zou hebben voor zijn activiteiten op de bouwplaats. Deze informatie is de input geweest voor de integrale planning. De afspraken zijn vastgelegd in contracten met alle partners.”

Korte lijnen
Dit project vroeg om partners die bereid zijn een nieuwe werkmethode te proberen. “Voor ons was deze werkwijze nieuw,” aldus Gert Hutting, BIM-specialist bij VBI. “Het komt bijna nooit voor dat we engineering op locatie doen. Het was een aangename ervaring. Binnen een mum van tijd was duidelijk of het met de koppelingen ging lukken en waar uitsparingen moesten komen te zitten. Deze manier van werken is heel efficiënt. Het scheelt heen-en-weer mailen en levert een enorme tijdbesparing op.” Van der Voort over de keuze voor VBI: “VBI is een betrouwbare partner. De kwaliteit van de vloeren is altijd goed.”

Flexibel comfort
VBI heeft voor dit project 4000 m2 aan vloeren geleverd. “Vloeren met grote overspanningen, waarmee tijdwinst kan worden behaald,” aldus Huttinga. “De vloeren hebben geen onderstempeling nodig, dit zorgt voor bouwsnelheid. Voor de begane grond is een vloer met hoge isolatiewaarde gekozen, Rc=8,0. Geen standaardvloertype, maar dit draagt in belangrijke mate bij aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.”

Estafette
Tijdens de bouwfase is slechts één partij tegelijkertijd toegelaten op de bouwplaats. Een hoofdaannemer en uitvoerder waren daarom niet nodig. “Iedere partner leverde zijn werkzaamheden gelijk na het gereedkomen ervan op aan de opvolgende partner(s), Bohemen en de gebouweigenaar. Op deze wijze zijn restpunten grotendeels verholpen vóór de laatste oplevering. Ook de faalkosten zijn drastisch verminderd.”

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan