Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem

Inbreiding & herinrichting Museum Allard Pierson

6 juni 2018
Atelier PRO architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de inbreiding en renovatie van het Allard Pierson. Het Allard Pierson is het universitaire kennis- en erfgoedinstituut van de Universiteit van Amsterdam, gevestigd aan de historische locatie aan de Oude Turfmarkt. Het gaat om een transparante inbreiding die gerealiseerd binnen de bestaande rooilijnen.

Het Allard Pierson geeft toegang tot haar bijzondere collecties aan zowel het publiek als de wetenschappelijke gemeenschap. Het biedt ruimte aan tentoonstellingen, studie, symposia, vergaderen, lezingen, een museumcafé en een winkel. Het huisvest internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, cartografie, boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, zoölogie, muziek en grafische vormgeving.

Het Allard Pierson is gevestigd in een rijksmonument aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam, tot de jaren zeventig het onderkomen van De Nederlandsche Bank (DNB). Het betreft het massieve neoclassicistische deel, naast het gebouw van Bibliotheek Bijzondere Collecties, waarvan renovatie eveneens door Atelier PRO werd ontworpen in 2007 en die inmiddels samengevoegd is met instituut.

Laagdrempelig
In het gebouw zijn alle erfgoedcollecties van de universiteit bijeengebracht, die eerder over de stad verspreid waren. Met de bundeling opent het Allard Pierson zich meer naar de buitenwereld en hecht het zich beter aan de wetenschappelijke actualiteit. Het instituut wil hiermee zijn doelgroep vergroten naar een breder publiek, waaronder toeristen en bezoekers die in grote aantallen deze historische locatie in Amsterdam passeren. Daarvoor was meer ruimte nodig, waarmee meteen de oudbouw beter werd benut en de circulatie verbeterd.

Diamant
Voor de nieuwbouw is geopereerd op klein binnenstedelijk gebied. De uitbreiding werd gesitueerd boven op een laag bouwdeel, dat in de tijd dat De Nederlandse Bank hier gevestigd was, het mortuarium was van het naastgelegen Binnengasthuis. Daarboven kwamen zij- en achterkanten bijeen. De transparante nieuwbouw vormt een nieuwe voorgevel, waarmee tegelijk de gelaagdheid van het oude ensemble zichtbaar blijft. Schuine lijnen verbinden de hoogtesprongen van de oude daken. Een sculpturale houten trap verbindt de nieuwe ruimte met de oude. Zodoende ontstaat een compactere routing voor exposities en zijn voor publiek onbereikbare verdiepingen ontsloten.

Om dit te bereiken werd onder het monumentale mortuarium met precisie extra fundering aangebracht en de benodigde installaties uit het zicht gehouden. De ooit obscure entree van het Turfdraagsterpad kreeg een vriendelijk gezicht en geeft inkijk in het massieve gebouw.

Hoofdentree
Dit monument werd zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat en beter zichtbaar gemaakt. Allereerst is een glazen tochtportaal in de hoofdentree verwijderd, waardoor de vijf meter hoge deuren weer zichtbaar en geopend zijn, zoals in de tijd van bank. De oude vestibule is zo semi-buitengebied. Samen met een nieuwe bijzondere baliemodule wordt de voorbijganger nieuwsgierig gemaakt en verwelkomd.

Allard Pierson Live
Een andere bres is geslagen met het Allard Pierson Live: een gratis toegankelijke zone, met daarin een café, een winkel en diverse labs waar je live meekijkt en deelneemt aan restauratie of bewerkingen van de collectie. In de labs branden ‘kamergeleerden’ tegen bezoekers aanstekelijk los met hun kennis en fascinaties.
In de presentatieruimte worden de nieuwste onderzoeksresultaten binnen de academische wereld gepresenteerd. 

Het Allard Pierson slaat met haar vernieuwde gebouw een unieke brug tussen het publiek en alle rijkdommen van de universiteit.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan