binnenhof met gestapelde Veranda's als ontsluiting
helder leesbare toevoeging aan het oude u-vormige gebouw
huurunit met slaapvliering
koopwoning in kapel
voorgevel nieuw in omgeving
binnenhof met gestapelde Veranda's als ontsluiting
helder leesbare toevoeging aan het oude u-vormige gebouw
huurunit met slaapvliering
koopwoning in kapel
voorgevel nieuw in omgeving

Broederhuis

16 januari 2018
Oorspronkelijk een Broederhuis, daarna een moskee en nu huurstudio’s.

We sloopten de gebedsruimtes op binnenhof en maakten daar de ontsluiting van de studio’s middels een tuin met gestapelde veranda’s. Hierdoor ontstaat vanzelfsprekend contact tussen bewoners en dat lijkt erg goed te werken binnen de bijzondere mix van starters op de woningmarkt en statushouders. De kenmerkende geslotenheid van het oude Broederhuis is nu juist een kwaliteit geworden.

In contrast daarmee is Café-restaurant Bartack op de begane grond (met terrassen aan de Postjesweg en het Rembrandpark) een druk bezochte gastronomische hot-spot.

De voormalige kapel is omgebouwd tot twee luxe loftwoningen. Door bloemkozijnen toe te voegen onder de hoge kerkramen aan de binnentuin, hebben zij daglicht en uitzicht gekregen.

GESCHIEDENIS
Het broederhuis was een klooster van de Congregatie Broeders Maria Onbevlekte Ontvangenis. Het maakte deel uit van een groots opgezet rooms-katholieke complex aan weerzijden van de Postjesweg met scholen en kerken. De broeders gaven les aan een tiental scholen in de nieuwe uitbreidingswijk. Het bestond uit bescheiden slaapcellen over twee lagen, een eetzaal en een kapel op de 1e verdieping aan de binnenplaats. Daarnaast dienstruimtes aan de voorgevel. Door gangen met alleen bovenlichten aan de zijgevels is het gebouw sterk naar binnen gericht. Alleen aan de voorgevel zijn de ramen naar buiten gericht.

Na het in onbruik raken van het gebouw werd het in gebruik genomen als tijdelijke moskee. De binnenplaats was daarbij dichtgebouwd met twee gebedsruimtes boven elkaar. Een gouden sikkel sierde de torenspits.

ARCHITECTUUR
Een bakstenen volume op u-vormige plattegrond in traditionalistische architectuur met breed overstekende flauwe schilddaken met oranje verbeterd Hollandse dakpannen; daarboven een tweede dak in dezelfde stijl – op de hogere kapel – bekroond met een subtiele achthoekige klokkenstoel met koperen bekleding. Het uitgesproken maar sobere volume wordt alleen opgesierd door fraaie deuromlijstingen en een enkele verbijzondering van het metselwerk.

INGREPEN
Het behoud en de versterking van de karakteristiek werd het uitgangspunt van het hergebruik. De moskeeruimtes zijn gesloopt, de binnenplaats werd daarmee hersteld.

Uit haalbaarheidsstudies was gebleken dat met name de vleugels van het u-vormige gebouw een zeer ongunstige bruto-netto verhouding hadden. Dat wordt sterk verbeterd door de gangen – als badruimtes – bij de units te trekken en het bouwvolume uit te bouwen op de binnenplaats.

Uitbouwen en veranda’s zijn in dezelfde details en kleur uitgevoerd. Ze zijn daarmee leesbaar als uitbreiding van het oorspronkelijke gebouw.

De gangen parallel aan de voorgevel met de oorspronkelijke trappenhuizen zijn behouden en gerestaureerd. Ze ontsluiten via de deuren in de zijgevels het woongedeelte van het gebouw. De binnentuin is bereikbaar via een doorbraak vanuit de gang op de begane grond.

Door de bijzondere ontsluiting van 20 woonstudio’s via gestapelde veranda’s op de binnenplaats wordt de fraai ingerichte nieuwe tuin de centrale verkeers- en ontmoetingsruimte van het complex: een hofje met een verwijzing naar de kloostertuin. Deze hof doet ook dienst als gemeenschappelijke buitenruimte en sluit mooi aan bij de binnenhof van het buurcomplex.

Alle studio’s op de verdieping hebben een slaapvliering met extra daglicht via een dakraam boven een vide.

In de voormalige kapel op de verdieping zijn twee loftwoningen (koop) gerealiseerd, ieder met een super privé dakterras/patio. Nieuwe buiten de gevel stekende “bloemkozijnen” onder de oorspronkelijke hoge  kerkramen openen op ooghoogte de gevel naar de binnentuin.

In de kelders zitten een gemeenschappelijke fietsenstalling en dienstruimtes bij de horeca.

HORECA
Op de begane grond, ontsloten door de oude hoofdentree, zit nu over de hele breedte van de voorgevel een café-restaurant. De ligging op het zuiden biedt een uitgelezen mogelijkheid voor een terras aan de straat. Het zijterras aan het park is bereikbaar via een nieuwe zijdeur.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VILLANOVA architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van VILLANOVA architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan