Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt
Copyright: Dirk Verwoerdt

'Groen' beton voor koploper in duurzaamheid

2 oktober 2017
In opdracht van Sensata Technologies Holland B.V., het voormalige Texas Instruments, ontwikkelde Schröder Vastgoed een nieuw kantoor in Hengelo. Het gebouw voor Sensata Technologies, dat BREEAM-NL Outstanding als ontwerpambitie heeft, heeft vijf bouwlagen met circa 9.000 m2 kantoren en laboratoria en een parkeergarage van 2.500 m2. Sleutelwoorden in het ontwerp zijn flexibiliteit, duurzaamheid en CO2-reductie.

De uitdaging
Tijdens een aantal bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit de betonbranche, en geïnitieerd door MVO Nederland, heeft Gerard Schröder de ketenpartners uitgedaagd tot het uiterste te gaan op het gebied van duurzame betontoepassingen.

De aanpak: CO2-reductie met andere cementsamenstelling
In samenwerking met ENCI zijn bindmiddelen ontwikkeld met een hele lage milieubelasting. VBI heeft deze vloeren opgenomen in de Nationale Milieu-database (NMD) als categorie 1-data. Toepassing hiervan levert in dit project bijna 100 ton CO2-reductie op ten opzichte van de traditionele kanaalplaatvloer, die ten opzichte van concurrerende systemen al erg goed scoort. Daar stopte het echter niet.

Duurzaam hergebruik
Het gebouw is ontworpen met circulariteit als uitgangspunt. In de vloerplaten zijn minimaal 30 volumeprocenten secundaire grondstoffen toegepast, hetgeen bij BREEAM Waste2 een
bonuspunt Exemplary Performance oplevert. In dit project een besparing van maar liefst 1200 ton primair materiaal! Op basis van ‘Design for Disassembly’ is het mogelijk de componenten en elementen na gebruik van het casco en na demontage van het gebouw, opnieuw te gebruiken. VBI garandeert retourname van de kanaalplaatvloeren, om hiermee hoogwaardig hergebruik mogelijk te maken.

Wereldprimeur op het gebied van cementloos beton
Naast het gebruik van ‘GreenScore’ kanaalplaatvloeren in de verdiepings- en dakvloeren, werd voor een gedeelte van de dakvloeren nog een stapje verder gegaan door cementloos beton toe te passen. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren zijn geproduceerd met een alternatief bindmiddel: geopolymeren. Dit werd nog niet eerder vertoond met kanaalplaatvloeren. Hiermee zet VBI een stap in nog verdere reductie van de CO2- uitstoot, hetgeen aansluit op de wereldwijde maatschappelijke ontwikkelingen vanwege klimaatveranderingen. Gedurende de gebruiksfase van het gebouw zal het langetermijngedrag van deze kanaalplaten uitgebreid gemonitord worden.

Flexibel gebouw met het oog op morgen
In de nieuwbouw van Sensata is al rekening gehouden met eventuele uitbreiding in de toekomst: de dakvloeren zijn berekend als verdiepingsvloer. Hierdoor kan er gemakkelijk een verdieping bovenop worden geplaatst mocht Sensata uit haar ‘jasje’ groeien. Door het toepassen van grote overspanningen kan ?exibel invulling gegeven worden aan veranderende eisen in indeelbaarheid. Wanden kunnen verplaatst worden waardoor ruimtes vergroot of verkleind kunnen worden. Zelfs de gevel van het Sensata-gebouw kan in een later stadium in zijn geheel vervangen worden.

Energiezuinig in al haar facetten
Zowel in het ontwerp als bij de keuze van de locatie en de indeling van het kantoor is steeds gekeken naar de meest duurzame en energiezuinige opties. Zo wordt het gebouw aangesloten op een warmte-koudeopslagsysteem. Zonneluifels aan de zuidzijde reduceren warmtestraling van de zon, wat zorgt voor minder temperatuurschommelingen en waardoor de benodigde koelcapaciteit afneemt.

BREEAM-NL
Ambitie van Schröder Vastgoed is het BREEAM Outstanding certifcaat te behalen, hetgeen lijkt te gaan lukken. De samenwerking met MVO Nederland Netwerk Beton bewijst zijn effect door een score op de Materialenfactor in BREEAM die boven de 75% zal gaan uitkomen. Dit is een substantieel hogere score dan bij menig ander duurzaam BREEAM-gebouw is gerealiseerd.

Het belang van een grondstoffenpaspoort
Om ervoor te zorgen dat er geen informatie verloren gaat, werken alle betrokken partners uit de betonketen mee aan een grondstoffenpaspoort. Dit document krijgt ook een fysieke plaats in het
gebouw, zodat er bij hergebruik of recycling direct duidelijkheid is over de gebruikte materialen en grondstoffen. Hierdoor kan zowel op element- als op grondstoffenniveau optimaal hergebruik
plaatsvinden. Voor dit inmiddels in gebruik zijnde project leverde VBI 10.500 m2 kanaalplaatvloeren GreenScore die goed zijn voor een reductie van CO2 van een kleine 100 ton. Dit komt overeen met de uitstoot van zo’n miljoen autokilometers. Daarnaast past VBI minimaal 30 volumeprocenten secundaire grondstoffen toe én garantie op retourname van de kanaalplaatvloeren.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan