Copyright: Façadis Geveltechniek
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: Façadis Geveltechniek
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten

Hogeschool Saxion: toekomstbestendig en remontabel

2 oktober 2017
Het nieuwe Saxion in Apeldoorn moest een ‘schoolvoorbeeld’ worden van duurzaamheid voor de studenten Hotelmanagement en Securitymanagement. Door buiten de gebaande paden te kijken werd een gebouw neergezet dat letterlijk in en uit elkaar geschroefd kan worden. Voorlopig kunnen de duizend studenten echter nog jaren met het nieuwe pand vooruit.

De uitdaging
De bestaande kantoren van de Nettenfabriek (1.000 m²) moesten onderdeel worden van de school. Het nieuwe schoolgebouw (2.500 m²) moest daarnaast bijna energieneutraal (BENG) en toekomstbestendig zijn.

De aanpak
In opdracht van Saxion heeft IAA architecten het gebouw zo ontworpen dat nieuw en oud naadloos in elkaar overgaan. Historische elementen, zoals muurschilderingen en een antieke trap, zijn bewaard gebleven. In de constructie is door ABT goed gekeken naar de milieuprestaties van materialen. “Door vierlaagse nieuwbouw, in plaats van drie lagen met overkluizing, over de bestaande Nettenfabriek te plaatsen, werd de gebouwstructuur veel duurzamer. In combinatie met het achterwege laten van een extra druklaag kon zo bijna 150.000 kg CO2 bespaard worden,” aldus Ronald Wenting, projectleider constructies bij ABT.

Milieuprestatie & Carbon Footprint
De bouwvorm is van grote invloed op de milieuprestatie. Door voor vier in plaats van drie bouwlagen te kiezen realiseerde ABT een compacter gebouw en werd materiaal voor de dakconstructie en isolatielagen uitgespaard. Compacter bouwen heeft een gunstige uitwerking op het reduceren van de carbon footprint. Door daarnaast een lichte hoofddraagconstructie te gebruiken en een druklaag uit te sparen, kon de CO2­uitstoot verder omlaag gebracht worden.

Betonkernactivering
In het project werden VBI Klimaatvloeren toegepast met betonkernactivering. Hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de massa van de vloer, die in staat is om warmte en kou te bufferen en af te geven. Naast een aangenaam binnenklimaat in zowel de zomer als de winter, is het energiezuinig maar ook gezonder. De techniek van thermisch activeren van gebouwmassa werkt op basis van stralingswarmte waardoor er minder lucht­ en stofverplaatsing is. Dit zorgt daarnaast voor betere leerprestaties en minder kans op ziektes.

Flexibiliteit
Door te werken met staal kon er slank ontworpen worden en kreeg het gebouw een industriële uitstraling. Dit wordt nog eens versterkt door de oude muren van de Nettenfabriek die verweven zijn met de nieuwbouw. “Door inpandige kolommen te vermijden en de draaglijnen in de gevelzone op te nemen, werd daarnaast een grote vrije vloerindeling mogelijk. Hierdoor zijn dragende binnenwanden overbodig en blijft het gebouw  flexibel. Klaslokalen kunnen zo vergroot of verkleind worden als dat nodig is,” aldus Wenting.

Aanpasbaar en remontabel
Bij het ontwerp is ook in de vloerconstructie rekening gehouden met toekomstig gebruik. Door de vloeren met doken aan de staalconstructie te bevestigen, kunnen de klimaatvloeren gemakkelijk uit het gebouw gehaald worden en geheel opnieuw gebruikt worden. De vloeren hebben daarnaast overcapaciteit waardoor ze hogere belastingen aankunnen dan nu het geval is en er ruimte is voor extra sparingen.

Snel & industrieel bouwproces
Door de constructie remontabel te ontwerpen en de klimaatvloeren met betonkernactivering uit te voeren zonder druklaag, ontstond een volledige droge bouw. Een goede voorbereiding zorgde ervoor
dat Hogeschool Saxion in slechts 24 weken gebouwd kon worden en leerlingen met de start van het nieuwe schooljaar het gebouw in gebruik konden nemen.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan