Fort krijgt tweede leven

27 oktober 2017
Zo behoudend mogelijk renoveren met behoud van oude details en toch zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Dat was de lastige opdracht bij de renovatie van het Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Architect Jeroen Hooyschuur en bouwbedrijf Akerbouw gingen in opdracht van Stadsherstel Amsterdam de uitdaging aan, daarbij geholpen door prefab vloerenleverancier VBI.

“We zijn momenteel bezig met het herontwikkelen van dit fort”, vertelt architect Jeroen Hooyschuur. “Het krijgt een woonbestemming voor jong volwassenen en er komt een horecagelegenheid met ontmoetingscentrum voor de fietsers die hier langskomen. Daarnaast komt er een museumgedeelte. Vanuit de ontvangstruimte word je door het fort geleid en krijgt je het verhaal van het fort verteld.”

Rijke geschiedenis

Hooyschuur: “Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en behoort tot het Unesco werelderfgoed. Begin 1900 is het fort ontwikkeld ter bescherming van de stad.” Het fort werd voltooid in 1904. Maar in 1914, toen de eerste wereldoorlog uitbrak, was het dankzij de komst van vliegtuigen meteen al verouderd. Er is dus nooit in en rond het fort gevochten, maar er waren wel soldaten gelegerd en het heeft dienst gedaan als opslag voor defensie. In het gebouw zijn nog veel elementen die herinneren aan deze geschiedenis, zoals de nummers in de slaapzalen, het geschilderde marmerpatroon in de officierenruimte, diverse krabbels en tekeningen op de muren, de toiletten en de keuken. Al deze oude elementen blijven behouden. Ook worden de originele stalen deuren gezandstraald en teruggeplaatst.

Uitdaging
De buitenkant van het fort wordt waar nodig gerestaureerd en gereinigd, maar behoudt zijn verweerde uitstraling. Hooyschuur: “De grootste uitdaging is om het gebouw zo min mogelijk aan te tasten. We hebben het hier over een monument, dus je wilt zo min mogelijk ingrepen doen en alles zo authentiek mogelijk laten voor de bezoekers die straks komen. Aan de andere kant is het zo dat er gewoond moet worden, en je wilt een prettige plek om te kunnen wonen.” Om het fort toekomstvast te maken, wordt het vanaf de basis flink aangepakt. Dat begint bij de vloeren. De oude vloeren waren in het zand gestort en voldeden niet meer. Een nieuwe betonnen vloer zou echter te zwaar worden voor de oude, geheide fundering, dus werd er gezocht naar een alternatief dat kon voldoen aan de hoge eisen voor comfort, gezondheid, leefbaarheid en energiezuinigheid. Uiteindelijk viel de keus op de PS-renovatievloer Standaard van VBI.

Mooi en licht van gewicht
Er waren een aantal redenen om voor de vloeroplossing van VBI te kiezen, vertelt Jeroen Hooyschuur: “Allereerst vanwege de vele kleine ruimtes. Het is moeilijk om daar nieuwe vloeren aan te brengen. De traditionele balken-broodjesvloer is een stuk zwaarder en het is voor de werklui heel vervelend om in die kleine ruimtes met die zware elementen te lopen. Daarnaast wilde de constructeur niet te veel gewicht toevoegen aan het bestaande gebouw. Dat voorkom je door dit vloertype toe te passen. We hebben straks een mooie geïsoleerde vloer waarop vloerverwarming aangebracht kan worden. Daardoor kan het binnenklimaat goed geregeld worden.” De PS-renovatievloer Standaard van VBI bestaat uit stalen liggers en vulelementen die zeer lichtgewicht zijn en met een of twee personen handmatig verwerkt kunnen worden. Er is dus ook geen bouwkraan nodig. De kwaliteit van deze vloer, die wordt afgewerkt met een gewapende betonnen druklaag, is te vergelijken met die van nieuwbouw.  

Bijzonder project

Behalve comfortabel en zo authentiek mogelijk wordt het fort ook duurzaam gemaakt. Hooyschuur: “We willen het gebouw zo klimaatneutraal mogelijk uitvoeren, dus we gaan grond-aardwarmte toepassen en op het dak komen pv-panelen. Zo hopen we zo min mogelijk energie van derden te gebruiken.” Grijs water uit het fort wordt opgevangen en gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Op het dak moet straks gras gaan groeien, begraasd door schapen. Zo gaat het fort straks weer op in zijn omgeving. Hooyschuur: “Dit is voor ons een heel bijzonder project. Het maakt onderdeel uit van Unesco werelderfgoed, dus het is heel mooi om aan zoiets te mogen werken. Ik vind daarnaast de functie ook heel bijzonder: de woongroep en de maatschappelijke functie. Dat is toch een hele mooie invulling van zo’n gebouw!”    

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan