Ecologische renovatie 'Bochumer Hütte'

14 juli 2017
In de buurt van Kitzbühel, Oostenrijk staat de ‚Bochumer Hütte‘. Deze Alpenhut uit 1832 is een perfect voorbeeld van ecologisch renoveren – met behulp van hennep gevelisolatie. Voor de renovatie met hennep gevelisolatie heeft het een klima:aktiv onderscheiding ontvangen.

De Bochumer Hütte – ook bekend onder de naam Kelchalm of Kalchalpe – is voor zowel vakantiegangers als lokale bewoners een populaire bestemming en het startpunt voor alpine wandelingen. Het gebouw met schilddak, dakkapellen en klokkentoren ziet er echter niet als een typisch chalet uit. Oorspronkelijk was het op 1.430 meter hoog gelegen gebouw een onderkomen voor mijnwerkers. In het midden van de 19e eeuw was de Kelchalm de belangrijkste kopermijn in de regio. Toen de mijnbouw zo’n 50 jaar geleden minder belangrijk werd, werd het gebouw eigendom van de Duitse Alpenvereniging. Tot die overdracht heeft het 800 m2 grote stenen en houten gebouw flinke schade opgelopen door gebrekkig onderhoud.

Drie jaar geleden werd het startsein gegeven voor een algehele renovatie – met als uitgangspunt verduurzaming en verbetering van de energie-efficiëntie. De renovatie werd uitgevoerd in verschillende fasen, waarbij de thermische isolatie van de buitengevels in het voorjaar werd aangepakt. Op de dikke natuurstenen gevels op de begane grond werd het hennep gevelisolatiesysteem toegepast, met als afwerklaag een grove structuurputz van Capatect. In totaal werd circa 200 m2 hennep op de gevel aangebracht.

Dankzij de renovatie is de Hütte een visitekaartje voor ecologisch en energie-efficiënt bouwen geworden. Door de algehele energetische optimalisering kon het energieverbruik drastisch verlaagd worden. Vóór de renovatie bedroeg het energieverbruik 145 kWh/m², na de renovatie was dit nog slechts 38 kWh/m2.

Dit streven naar energie-efficiëntie werd onlangs door de Oostenrijkse minister van milieu Andrä Rupprechter beloond met de klima:aktiv onderscheiding. De onderscheiding is toegekend vanwege het combineren van een hoge energie- en milieustandaard met een professionele uitvoering. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Caparol

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan