Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld
Copyright: Rob van Esch van Ruimtes in Beeld

Station Breda - Beste gebouw van NL

29 juni 2017
Vrijdag 19 mei werd het station van Breda verkozen tot het beste gebouw van Nederland. Het multifunctionele gebouw naar het ontwerp van architect Koen van Velsen stak boven de andere projecten uit qua complexiteit en formaat. OWA Benelux leverde haar bijdrage aan station Breda door zo’n 8000 m2 OWAplan te leveren. Het naadloze plafond levert een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van het project en verzorgt uitstekende akoestiek, zélfs in de busterminal.

Multifunctioneel gebouw
Het mooie ontwerp van Koen van Velsen won afgelopen vrijdag (19 mei) de prijs voor het Beste Gebouw van 2017. Het station heeft aan twee kanten een indrukwekkende entree en heeft zodoende geen hoofdingang. De benaming station doet overigens geen recht aan het multifunctionele complex. Met een busstation, een parkeergarage op het dak, 9.000 vierkante meter winkels, 20.000 vierkante meter kantoren, 147 woningen, stalling voor 6.000 fietsen en 2 pleinen is het een geheel nieuw stuk stad. De werking van de stadspassage, die het noorden en zuiden van Breda weer met elkaar verbindt, is bovendien al merkbaar: de achterliggende wijk bloeit op. Dat sluit aan bij de ambitie van het project om de omgeving mee omhoog te trekken. Met de grote belanstelling voor de woningen en kantoren in het pand en het opbloeien van de omgeving lijkt die ambitie goed te slagen.

Akoestisch comfort in het busstation
Met de plaatsing van zo’n 8000 m2 OWAplan door Verwol Complete Interieur Realisatie had ook OWA een aandeel in het Beste Gebouw van 2017. Het naadloos akoestische OWAplan werd in diverse kleuren toegepast in de stationshal, trappenhallen, passagiersgangen, fietsenstallingen en het busstation. Vooral de toepassing in het busstation was bijzonder volgens Leon Spijkers, Commercieel Technisch Adviseur bij OWA. Hij legt uit: “Omdat de bussen op dezelfde hoogte als de treinen het overdekte busstation inrijden, wenste de opdrachtgever de best mogelijke akoestische omstandigheden. Dankzij de hoge absorptiewaarde van OWAplan wordt het lawaai van de binnenrijdende bussen flink verminderd. Omdat het busstation zich in de buitenlucht bevindt en de rijdende bussen voor extra trillingen zorgen was het de vraag of OWAplan geplaatst kon worden. Na uitvoerige tests op trek- en drukkrachten in een windtunnel kwam OWAplan met vlag en wimpel uit de tests. Het gevolg: een naadloos plafond met slechts één bouwkundige dilatatie op 4500 m2 dat bovendien een aangenaam geluidsniveau verzorgt in het drukke busstation.”


Twee OWAplan-projecten genomineerd
Met de verkiezing tot het Beste Gebouw van 2017 liet het treinstation van Breda het Stadhuiskwartier Deventer en het nieuwe particuliere museum Voorlinden in Wassenaar achter zich. Ook museum Voorlinden is voorzien van een groot aantal vierkante meters OWAplan. Govert van Nunen, managing director van OWA vertelt: “Het is een mooi compliment dat twee projecten die genomineerd zijn voor het Beste Gebouw van 2017 voorzien zijn van ons naadloos akoestische OWAplan. Het is de reden dat wij OWAplan geïntroduceerd hebben. Het geeft architecten volledige vrijheid in datgene waar ze goed in zijn: een creatief en mooi ontwerp maken.” Reden voor de overwinning van station Breda is de complexiteit en formaat van het project. Niet onbelangrijk was ook de functie van het station als stuk stadweefsel dat een vergeten stadsdeel verbindt met het centrum.


Meer weten over het naadloos akoestische OWAplan? Bekijk dan www.owaplan.nl

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met OWA Benelux BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan