Metergebouw en Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur begane grond Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Ketelhuis en Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur begane grond Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur verdieping Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur verdieping Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur souterrain Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur bel-etage Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Metergebouw en Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur begane grond Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Ketelhuis en Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur begane grond Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur verdieping Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur verdieping Metergebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur souterrain Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab
Interieur bel-etage Apparatengebouw
Copyright: Architecten_Lab

Transformatie voormalige gasfabriek Deventer

4 juli 2017
De voormalige gasfabriek aan de Zutphenseweg heeft een transformatie ondergaan om gebruikt te kunnen gaan worden door het hoofdkantoor van bierbrouwerij Duvel Nederland, innovatiecentrum “De Gasfabriek” en meerdere bedrijfsruimtes. De gebouwen werden in de periode 1910 – 1912 ontworpen en uitgevoerd als één samenhangend project. Het fabriekscomplex was ook voorzien van meerdere gashouders. De overgebleven gebouwen hebben een levendige en warme uitstraling: het verweerde rode metselwerk, waterslagen en lagen van gele geglazuurde stenen, de kozijnen in donkerbruin en cremekleuren. Af en toe deuren in het groen.

Om de samenhang van het complex te benadrukken is er gekozen voor een overkoepelend thema voor het ontwerp voor de verschillende aanpassingen: een uitbreiding van het Metergebouw, het aankleden van de entree trappartij van het Apparatengebouw, belettering boven de entree van het Ketelhuis en de terreininrichting met plantenvakken en fietsbeugels. Vanwege de grote verschillen per ingreep is er gekozen om een duidelijk herkenbaar materiaal de verbindende factor te laten zijn: cortenstaal. Met zijn levendige rood-bruin tinten sluit cortenstaal qua kleur goed op aan het bestaand kleurgebruik, zeker naarmate het gaat verweren en donkerder wordt. Het robuuste karakter van het cortenstaal platen geeft nog een subtiele historische verwijzing naar de stalen gashouders en het zware werk op de gasfabriek. Het robuuste karakter van deze plek komt ook tot uiting binnen in de gebouwen waar al het staal onbehandeld is toegepast: staalconstructie, stalen trappen en slanke staalglas puien.

In de uitbreiding komen twee ontmoetingsruimten voor grote groepen, de pui geeft hen een mooi uitzicht en verbindt de ruimte met het voorliggende terras dat overloopt in een pleintje voor de entree van het Apparatengebouw. Het terras vormt een verzamelplek voor de gasten en zullen hier het gebouw binnengaan. In het huidige gebouw komen de werkplekken en andere functionele ruimtes, het personeel gaan de bestaande entree in de voorgevel gebruiken.

De uitbreiding verlengt de langskap van het bestaande gebouw. Door het verschil van materiaalgebruik blijft de symmetrie van het bestaande gebouw goed afleesbaar. De breedte van de aanbouw en het tussenlid zijn een voortzetting van het ritme van het bestaande gebouw. De grote pui in de kopgevel van de aanbouw geeft doorzicht op de oorspronkelijke gevel. De indeling van de pui is uitgelijnd met de gevelopeningen van de achterliggende gevel van het bestaande gebouw.

Dit project is gerealiseerd in 2016 en 2017. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Architecten_Lab

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan