Stiegl brouwerij isoleert kantoorgebouw met hennep

15 juni 2017
Bij de Stiegl brouwerij, Europa’s grootste particuliere brouwerij, speelt duurzaamheid al tientallen jaren een centrale rol in de bedrijfsfilosofie. Daarom besloten de bier-specialisten uit Salzburg (Oostenrijk) hun kantoorgebouw thermisch te isoleren met hennep isolatieplaten.

Hop en hennep. Botanisch zijn ze verwant en al lange tijd met de geschiedenis van de mensheid verbonden. Hennep word zowel als voedingsmiddel (hennepnoten) als bouwmateriaal (hennepvezels) al meer dan 10.000 jaar door de mensheid gebruikt. Ook hop wordt al lange tijd als grondstof verbouwd en voor het brouwen van bier gebruikt.

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte – met zijn schip dat uitgerust was met zeilen en touwen gemaakt van hennep – werd in Salzburg de Stiegl brouwerij opgericht. Het is de oudste particuliere brouwer van Oostenrijk in familiebezit en staat voor kwalitatief hoogwaardige bieren en bierspecialiteiten. Voor de productie van hun bieren worden duurzame, lokale grondstoffen gebruikt, die geproduceerd worden met zorg voor behoud én bescherming van hulpbronnen. “Duurzaam denken en produceren werpt zijn vruchten af; de juiste investeringen betalen zichzelf altijd weer terug” aldus eigenaar van de brouwerij Heinrich Dieter Kiener.

De hennepvezels voor het gevelisolatiesysteem van Capatect komen eveneens van lokale boeren én hebben bijzondere ecologische en bouwfysische eigenschappen. De planten nehmen tijdens het groeiproces grote hoeveelheden CO2 op, groeien snel, hebben geen kunstmest of pesticiden nodig en hebben een uitstekende isolatie- en geluidsabsorptiewaarde.   Daarom was het een logische stap om voor een hennep gevelisolatiesysteem te kiezen voor het kantoorgebouw van de brouwerij.

CO2-besparing van 50,87 ton
Het imposante rechthoekige gebouw in Salzburg stamt uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een thermische renovatie was noodzakelijk. Het aanbrengen van de hennep isolatie werd in twee fases uitgevoerd: 640 m2 in de eerste fase en 700 m2 in de tweede fase. De minerale, met carbonvezel versterkte wapeningsmortel zorgt voor een goede bescherming tegen stoten. Een rustieke pleisterlaag op siliconenhars basis is de toplaag van een perfect op elkaar afgestemd isolatiesysteem. 

Gelijktijdig werd een energieoptimalisatie uitgevoerd door het vervangen van de ramen door isolatieglas. Het plaatsen van isolatieglas en thermische gevelisolatie door middel van hennep isolatie zorgt bij de Stiegl brouwerij voor een CO2 besparing van maar liefst 50,87 ton per jaar!

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Caparol

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan