Havenhuis Antwerpen

11 april 2017
Bij het ontwerp van het Antwerpse Havenhuis – een ontwerp van Zaha Hadid Architects – stond brandveiligheid hoog op de prioriteitenlijst. Voor de isolatie van het bootvormige platte dak en de staalconstructie werd daarom gekozen voor ROCKWOOL isolatie.

Het grillige platte dak van het gebouw moest niet alleen waterdicht worden afgewerkt, maar ook zeer goed thermisch en akoestisch worden geïsoleerd vanwege de diverse technische installaties op het dak. Koppel dit aan de nodige eisen qua brandveiligheid en de keuze voor ROCKWOOL steenwol isolatie was snel gemaakt. Het ca. 1200 m² groot plat dak is qua vorm moeilijk in een vakje te duwen. Projectleider Simon Roelants van Zolderse Dakprojecten (ZDP): “Het dak heeft inderdaad een bijzondere vorm. Het is een soort van vervormde trapezium met veel hoeken en kantjes en dat had zijn gevolgen voor de dakopbouw en het isolatiepakket.”

Keuze voor ROCKWOOL isolatie
Ir. Arch. Gert Biebauw, projectleider van Bureau Bouwtechniek, vertelt waarom er voor ROCKWOOL isolatie werd gekozen. “Naast de brandveiligheid en de goede thermische isolatie pleitte ook de akoestische isolatie sterk in het voordeel van deze producten, omdat er toch heel wat luidruchtige technische installaties op het dak komen te staan. Aanvankelijk liep ook het BAM tracé langs dit gebouw en zou het dus naast een autostrade komen te liggen, maar intussen speelt die factor niet meer mee. En, last but not least, lieten de afschotplaten ons toe om de gewenste dakhelling te realiseren en het feit dat de fabrikant ons daar een zeer gedetailleerd afschotplan voor kon uitwerken was mooi meegenomen.”

Legplan geen overbodige luxe
“En dat was geen overbodige luxe”, bevestigt dhr. Roelants. “Want door de grillige dakvorm was de noklijn zowel onrecht in grondplan als variabel in hoogte, met 10 cm en 21 cm als extremen. Kortom, het isolatiepakket was één grote legpuzzel. Aan de omtrek van het dak is een goot. Hier werd gestart met 10 cm Rhinoxx. De afschotplaten hebben een geïntegreerde helling van 1,5%. Het afschotplan van ROCKWOOL bood ons zowel vroegtijdig inzicht in de bouwkundige consequenties, als een compleet werkplan en een goede basis voor de calculatie. Ondanks de complexiteit van de dakvorm verliep de plaatsing zeer vlot en probleemloos.”

Isolatie van de staalconstructie
Naast de dakisolatie leverde ROCKWOOL ook Conlit Steelprotect Board ten behoeve van het brandwerend bekleden van de staalconstructies. Dit is een onbrandbare steenwol isolatieplaat met een zeer hoge densiteit, die uitermate geschikt is als brandveilige isolatie voor stalen kolommen en liggers. De isolatieplaat is zowel onbekleed als met een éénzijdige glasvezelversterkte aluminiumbekleding beschikbaar. De platen zijn licht van gewicht en goed hanteerbaar, makkelijk te verwerken en eenvoudig op maat te snijden met een mes. Ze zijn waterafstotend – wat gunstig is bij de montage in een open bouwsituatie – en volledig recyclebaar. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ROCKWOOL B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan