Compleet, compact en comfortabel

6 april 2017
Bernheze is de fusiegemeente na het samengaan in 1995 van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. De gemeente telt net geen 30.000 inwoners. Heesch is met 12.000 zielen de grootste kern en verrijkt met „een gezelliger centrum waar consumenten vaker komen en langer verblijven.“

Voor de centrumherziening bundelden gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners hun krachten. Centrum Management Heesch: “We moeten een stap maken om te overleven tussen Oss, Uden, Den Bosch en Nijmegen. Het centrum moet groeien, meer diversiteit bieden en aantrekkelijker worden.”

Synergie

De voorgestane ruimtelijke ontwikkelingen worden in 2012 vervat in een startnotitie, mede gebaseerd op de visie van TU/e-studente Anne Bakker-Van Boxtel en de begeleiding van ELINGS Landschap. “Voor een goed functionerend centrum zijn een compleet aanbod, een compacte opzet en een comfortabele inrichting van belang. Door sterke concentratie kunnen winkels van elkaar profiteren. Goede zichtrelaties, korte loopafstanden en een aantrekkelijk aaneengesloten winkelfront zijn elementen die zorgen voor synergie.”

Heldere ambities
Compleet, compact en comfortabel – het zijn heldere ambities. Compleet is ingevuld met een ‘stadse’, multifunctionele dorpskern met sterke winkels en formules waarvoor mensen terugkomen. “Deze winkels zorgen voor een hoge lokale binding en toevloeiing uit de omgeving.” Het compacte zit hem in de beperking tot een nieuw dorpsplein en enkele aanpalende straatjes. Voor het comfort werd nauw opgetrokken met de ondernemers. Ze dachten mee over de wijze van uitvoering en de nieuwe inrichting. Denk aan de steensoorten, verlichting en straatmeubilair. Verkeer en parkeren zijn minder dominant aanwezig, maar dat is ook een vorm van comfort.

Franse boerderijtegel
Landschapsontwerper Marcel van Dooren (ELINGS) was verantwoordelijk voor onder meer de materialisatie, het groen en de verlichting. “We wilden het dorpse behouden. Met minder verkeer kregen we de ruimte voor verblijven. Een nieuw plein is aangelegd, met de zon op het zuiden en ruimte voor terrassen. Waar nu nog een discounter zit, zal vroeg of laat en restaurant met terras komen. Althans, de voorwaarden zijn al ingevuld en het zou op die plek een meerwaarde zijn. De bestrating was een voltreffer van Ruud Knipping (verkoopadviseur Wienerberger, red.). Hij liet iets nieuws zien, een tegel van 20 bij 20. Precies wat we zochten, een moderne variant van de Franse boerderijtegel. Iets eigens, lekker stabiel en passend bij de lokale historie en agrarische cultuur.”

Ontwerp:
ELINGS, Heeswijk-Dinther
Opdrachtgever: Gemeente Bernheze
Aannemer: Gebr. van Venrooij, Weurt
Sortering: Wienerberger – Orion strengpers tegelformaat
Realisatie: 2014 - 2015 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan