Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk
Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk
Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk
Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk
Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk
Zorginstelling ’s Heeren Loo, Noordwijk

Ongepolijste schoonheid

7 maart 2017
Op het terrein van de Willem van der Bergh Stichting in Noordwijk zijn acht kleine gebouwen gerealiseerd voor verschillende vormen van dagbesteding en recreatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Berit Ann Roos van Onix tekende voor het ontwerp van het bijzondere project, dat op verschillende manieren de gebruiker centraal stelt. In het prachtige landschap lag het gebruik van natuurlijke materialen voor de hand: drie werden uitgevoerd met een houten gevel, vijf gebouwen kregen een ruwe huid van baksteen.

Opdrachtgever ‘s Heeren Loo heeft over het hele land voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Onix kreeg de opdracht voor de dagbestedingsfaciliteiten via een selectieprocedure, waarbij toen nog werd uitgegaan van één groter gebouw. Na een aantal ontwerpronden is voor de locatie in Noordwijk uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van Berit Ann Roos voor acht verschillende gebouwtjes, verstrooid in het landschap. ‘In één keer bedacht en in één keer gerealiseerd!’, lacht de architecte. De voor iedereen vrij toegankelijke gebouwtjes fungeren als manege, hooischuur, hondenpension, theeschenkerij, houtbewerkingsstudio, kas, kwekerij en de ‘Very Intensive Care werkunit’. Het terrein is weliswaar groot, maar de gebruikers van de gebouwen hebben meer baat bij het kleinschalige en individuele herkenbaarheid, zo werd geredeneerd. De tactiliteit van de gebouwen onderstreept die gedachte. Vanwege de schaal ogen ze toegankelijk en vriendelijk en door het zorgvuldig gebruik van natuurlijke materialen zijn ze bijna aaibaar te noemen. ‘We hebben bij de uitwerking vastgehouden aan het credo van wabi sabi: de schoonheid van de imperfectie. Dat geldt ook voor de gebruikers van deze gebouwtjes’, stelt Roos.

Ruwe bakstenen
Acht gebouwen in acht verschillende vormen versus één groter gebouw: het lijkt een ongunstige oplossing qua budget en planning. Volgens de architecte is wel degelijk gezocht naar standaardisering en niet alleen met een beperkt palet aan materialen. ‘Bepaalde gebouwelementen zijn standaard’, vertelt Berit Ann Roos. ‘De deuren en kozijnen zijn vrijwel overal hetzelfde. In de detaillering is ook eenheid gezocht.’ De gevels vormen een egaal vlak en alle daken hebben verholen goten. ‘Dat is met name gedaan om het volume en de massa naar voren te laten komen. Niets leidt af van de hoofdvorm van de gebouwtjes’, aldus Roos. De ruwe metselwerk vlakken hadden tijdens de uitvoering wel wat begeleiding nodig. Roos: ‘De stenen variëren van rode rechte stenen, naar bruine tot helemaal zwarte getrokken exemplaren. We vonden dat helemaal passen bij dit project: rechte muren met hier en daar wat uitsteeksels. Maar het metselen was nog niet eenvoudig: het ging allemaal te keurig. Met de proefmuurtjes van de metselaars kwamen we er niet uit. Met de wanhoop nabij is een collega-architect - die nooit eerder had gemetseld - ons idee gaan proberen te metselen. Het kwartje viel en het reliëf is heel bijzonder: met schaduw en bijvoorbeeld sneeuw krijg je zulke prachtige effecten!’

Architectenbureau:
Onix, Groningen
Terca gevelbakstenen: Flamenco vormbak, waalformaat en Flamenco getrokken vormbak, waalformaat (project specifiek) - Wienerberger Bemmel

 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan