La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen
La Liberté, Groningen

Dynamiek in contrasten

7 maart 2017
Het project La Liberté huisvest de combinatie van sociale huurwoningen en kantoren en is het boegbeeld van een plan voor stedelijke vernieuwing in Groningen. Het Franse architectenbureau Dominique Perrault Architecture maakte het ontwerp voor twee torens met een vierkante plattegrond, van respectievelijk achtendertig en vijfenzeventig meter hoog. De torens zijn verbonden met een loopbrug op de vierde verdieping die toegankelijk is voor alle gebruikers van het gebouw. Met opvallende zwart, wit en grijs gemetselde gevels en grote glaspartijen vormt La Liberté een nieuw herkenningspunt van de westelijke entree van de stad.

La Liberté is een grootschalig nieuwbouwproject met een bijzondere combinatie van functies gehuisvest in twee torens. De eerste drie verdiepingen van de torens zijn ingericht met bedrijfsruimten en de entrees van de woningen. Om een relatie met de omliggende laagbouw te leggen is de gevel van deze bouwlagen afwijkend gematerialiseerd met glas in een horizontale belijning. ‘De kantoorgevels zijn voorzien van strepen om de zonwerendheid van het glas te verhogen. Perrault heeft deze strepen al eens eerder toegepast in Barcelona, maar dan spiegelend. Vanwege het vaak druilerige weer in Nederland is hier gekozen voor een witte variant’, vertelt architect Francine Neerhof Oving, werkzaam bij Oving Architekten, het bureau dat als lokale partner van Dominique Perrault Architecture verantwoordelijk was voor de uitvoering van het project. De gevel van de vierde verdieping is dan ook uitgevoerd in glas. Deze terugliggende laag vormt de overgang van kantoor- naar woonfunctie.

Gestapelde volumes
Op de hoger gelegen verdiepingen zijn honderdtwintig appartementen gerealiseerd. Het woonprogramma is - vertaald naar de gevel - verdeeld over drie min of meer vierkante blokken. Deze gemetselde volumes lijken als de blokken uit een blokkendoos gestapeld te zijn op de glazen onderbouw. De hoge toren is gevormd met twee blokken, de lage met één blok. De suggestie van losse blokken wordt versterkt door de kleurstelling van het metselwerk. Daar waar de blokken aan elkaar grenzen zijn de gevelvlakken contrasterend licht en donker. Een blok is bijvoorbeeld nooit helemaal rondom wit of zwart, witte gevelvlakken worden afgewisseld met zwarte. Hierdoor ontstaat een dynamisch gevelbeeld dat vanuit ieder standpunt verschillend is. Een ritme van verspringende kozijnen geeft de torens een speelse uitstraling. Aan twee zijden van de torens kunnen de ramen niet worden geopend omdat het gebouw naast de snelweg ligt. Om de woningen aan deze “dove” gevels toch te voorzien van een goede verbinding met buiten, is aan de meeste van deze appartementen een tweede loggia toegevoegd. Rondom de gevel bij de loggia’s zijn spiegelende roestvast stalen panelen haaks op de gevel gemonteerd. Zij bieden door reflectie meer daglicht in de loggia’s. Zo ontstaat een dialoog tussen het gebouw en haar omgeving.

Architectenbureau: Dominique Perrault Architecture, Parijs
Nederlandse partner: Oving architekten, Groningen
Terca gevelbakstenen: F1 en C1, strengpers, waalformaat - Wienerberger Kirchkimmen en de Zwart Onbezand, strengpers, waalformaat - Wienerberger Heteren.  

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan