Gebakken bestrating als slimme economische keuze

7 maart 2017
Over de kwaliteiten van gebakken bestrating lijkt iedereen het eens. Keramische materialen gaan vele honderden jaren mee en zijn onverwoestbaar. Juist door veroudering wint het aan authenticiteit. Ter illustratie: UNESCO plaatste de ‘keramische’ Amsterdamse grachtengordel in 2010 op de lijst werelderfgoederen en is daarmee “van unieke en universele waarde voor de mensheid en toekomstige generaties.”

Dan de keerzijde: keramiek zou in aanschaf duur zijn. Wat niet per definitie waar is. Een deel van het assortiment Wienerberger straatbakstenen is qua initieel prijsniveau vergelijkbaar of zelfs lager dan alternatieve bestratingsmaterialen. Nog los van het gegeven dat alleen de initiële kosten een verkeerd beeld van de te maken begroting geven. In een bredere context en op de lange termijn is gebakken bestrating ook economische de beste keuze.

Blijvend in waarde

Uit onafhankelijk onderzoek (Tauw) blijkt dat de gemiddelde straatbaksteen ten minste 125 jaar mee gaat. Sommige bakstenen halen zelfs de 250 jaar. Vergeleken met andere verharding is dat twee tot wel vier keer zo lang. Hierdoor liggen over de totale levensduur de kosten van gebakken bestrating zeer laag. Door de lange levensduur wordt bespaard op nieuwe bestrating c.q. vervangingskosten.

Vanzelfsprekend hergebruik

Straatbakstenen verweren niet en behouden hun natuurlijke tint. Gebakken bestrating is steeds her te gebruiken, met een vervangingspercentage van maar 10%. Dit maakt gebakken bestrating een duurzame én voordelige keuze. Voor de goede orde: met hergebruik bedoelen we dat de straatstenen onveranderd terug in de bestrating zijn te plaatsen, bijvoorbeeld na onderhoudswerkzaamheden of bij herinrichting van de openbare ruimte. Hergebruik is dus iets anders dan recyclen. Royal Haskoning-DHV, over onveranderd hergebruik: “Gemeenten passen tussen 80% en 90% van de gebruikte bakstenen opnieuw toe bij herbestrating of groot onderhoud. Bestratingsaannemers ramen de mate van hergebruik voor straatbaksteen op 90%.”

Hogere belevingswaarde
Een subjectieve parameter als kwaliteit is niet in harde data te vatten. De prijskwaliteitverhouding evenmin. Het is echter een gegeven dat het een natuurproduct is met een eigen uitstraling. Straatbakstenen dragen bij aan een prettige leefomgeving. De gemeente Eindhoven verwoordt dit in hun ‘Position paper binnenstad Eindhoven’ zo: “Het rendement van investeringen in ‘belevingswaarde’ ligt per geïnvesteerde
euro hoger dan investeringen in ‘stenen’. Van een betere belevingswaarde worden mensen namelijk vrolijk, terwijl betere openbare ruimte veel meer als vanzelfsprekend wordt gezien. En pas gaat opvallen als het juist niet goed is.”

Budgetvriendelijke bestratingsoplossingen

Door steeds efficiëntere productieprocessen, slimme technologieën en schaalvoordelen biedt Wienerberger ook budgetvriendelijke keramische bestratingsoplossingen. Dit zorgt ervoor dat in economisch perspectief gebakken bestrating, zeker in keiformaten, interessante mogelijkheden biedt en op lange termijn absoluut de meest voordelige keuze is. Wil je weten welke voordelen straatbakstenen van Wienerberger jou te bieden hebben? Bekijk het hier.  
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wienerberger B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan