Basisschool Les Trèfles

9 maart
Duurzame school laat niets aan toeval over  
De nieuwe basisschool Les Trèfles in het Belgische Anderlecht is een bijzondere combinatie van een pedagogisch concept, een duurzaam en ecologisch gebouw en een fraaie architectuur.  

De school voor 750 kinderen van 4 tot 12 jaar, bestaat uit vier deels overlappende cirkels en een naastgelegen gymzaal. De drie grootste cirkels hebben in de 'schil' lokalen en in een open kern beschutte ronde speelplaatsen. In de kleinste, hogere cirkel zijn de entree, technische ruimten en een conciërgewoning. Brede loopbruggen verbinden de gebouwen.  

Árter baseerde de bijzondere vorm van de school op de naam van de wijk Les Trèfles (De Klavers), maar vooral op studies van de Japanse professor Mitsuru Senda. 'Hij toonde aan dat ronde speelruimten tot 20% meer spontane beweging uitlokken', vertelt architect Patrick Vonck. 'Daarenboven hebben cirkels voor eenzelfde oppervlakte 20% minder gevel. Hierdoor kon ik de klassieke schoolopbouw, met ingesloten gang, letterlijk openbreken en die circulatie gebruiken als extra speelruimte.'  

Naast een verantwoord concept, realiseerde Árter ook een duurzame school. Met een energiegebruik van slechts 12kWh/m2 per jaar werd het een vrijwel passief gebouw. Om dit te bereiken, werd gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals warmteterugwinning, natuurlijk licht, vierdubbele beglazing met een ingebouwd zonweringsysteem, groene daken en hergebruik van regenwater. De materiaalkeuze werd bepaald op basis van de milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus.  

Voor de gevelbekleding koos Vonck voor onder andere de Chameleon platen van ROCKPANEL Groep. De gevelbekleding is verlijmd toegepast vanuit esthetisch oogpunt. 'Ik was blij verrast dat ik door het meekleuren met de zonnestand het ‘cyclische’ van de school kon versterken en tegelijk de BREEAM A+ rating kon krijgen. Tegelijk moet de opbouw van de gevel van ultra-laag-energetische gebouwen zorgvuldig gedetailleerd worden. Daarom is het voor architect en aannemer belangrijk om te kunnen steunen op firma’s die de nodige testen, analyses, referenties en werfbegeleiding kunnen garanderen.'

De panelen versterken volgens Vonck ook de architectuur van het gebouw. 'Ze zijn voorzien van een kristallaag die, afhankelijk van het perspectief en het zonlicht, een verrassend effect heeft op de kleurbeleving. De verkleuring van de panelen past wonderwel met de seizoen veranderingen in de moestuinen rondom de cirkels.’ Het materiaal is door de topafwerking , flexibiliteit en de ongevoeligheid voor weersomstandigheden of vocht bovendien ideaal als informatiedrager. Na bijvoorbeeld het graveren van tekst is geen speciale behandeling nodig, ook niet voor de zichtbare basisplaat. ‘De met kristal gecoate panelen lieten zelfs een creatief gebruik toe, door er simpelweg letters in te frezen', vertelt Vonck.
Lees meer over ROCKPANEL gevelbekleding op de website: www.rockpanel.nl

Neem contact op met ROCKPANEL Group

Om informatie aan te vragen moet je ingelogd zijn. Je kunt nu inloggen of een gratis account aanmaken.

Verzoek
v
Namens
v
Emailadres
v
Telefoonnummer
v
Adres
v
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Nelissen Steenfabrieken
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
ESPERO B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan