Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Basisschool Les Trèfles

9 maart 2017
Duurzame school laat niets aan toeval over  
De nieuwe basisschool Les Trèfles in het Belgische Anderlecht is een bijzondere combinatie van een pedagogisch concept, een duurzaam en ecologisch gebouw en een fraaie architectuur.  

De school voor 750 kinderen van 4 tot 12 jaar, bestaat uit vier deels overlappende cirkels en een naastgelegen gymzaal. De drie grootste cirkels hebben in de 'schil' lokalen en in een open kern beschutte ronde speelplaatsen. In de kleinste, hogere cirkel zijn de entree, technische ruimten en een conciërgewoning. Brede loopbruggen verbinden de gebouwen.  

Árter baseerde de bijzondere vorm van de school op de naam van de wijk Les Trèfles (De Klavers), maar vooral op studies van de Japanse professor Mitsuru Senda. 'Hij toonde aan dat ronde speelruimten tot 20% meer spontane beweging uitlokken', vertelt architect Patrick Vonck. 'Daarenboven hebben cirkels voor eenzelfde oppervlakte 20% minder gevel. Hierdoor kon ik de klassieke schoolopbouw, met ingesloten gang, letterlijk openbreken en die circulatie gebruiken als extra speelruimte.'  

Naast een verantwoord concept, realiseerde Árter ook een duurzame school. Met een energiegebruik van slechts 12kWh/m2 per jaar werd het een vrijwel passief gebouw. Om dit te bereiken, werd gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals warmteterugwinning, natuurlijk licht, vierdubbele beglazing met een ingebouwd zonweringsysteem, groene daken en hergebruik van regenwater. De materiaalkeuze werd bepaald op basis van de milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus.  

Voor de gevelbekleding koos Vonck voor onder andere de Chameleon platen van ROCKPANEL Groep. De gevelbekleding is verlijmd toegepast vanuit esthetisch oogpunt. 'Ik was blij verrast dat ik door het meekleuren met de zonnestand het ‘cyclische’ van de school kon versterken en tegelijk de BREEAM A+ rating kon krijgen. Tegelijk moet de opbouw van de gevel van ultra-laag-energetische gebouwen zorgvuldig gedetailleerd worden. Daarom is het voor architect en aannemer belangrijk om te kunnen steunen op firma’s die de nodige testen, analyses, referenties en werfbegeleiding kunnen garanderen.'

De panelen versterken volgens Vonck ook de architectuur van het gebouw. 'Ze zijn voorzien van een kristallaag die, afhankelijk van het perspectief en het zonlicht, een verrassend effect heeft op de kleurbeleving. De verkleuring van de panelen past wonderwel met de seizoen veranderingen in de moestuinen rondom de cirkels.’ Het materiaal is door de topafwerking , flexibiliteit en de ongevoeligheid voor weersomstandigheden of vocht bovendien ideaal als informatiedrager. Na bijvoorbeeld het graveren van tekst is geen speciale behandeling nodig, ook niet voor de zichtbare basisplaat. ‘De met kristal gecoate panelen lieten zelfs een creatief gebruik toe, door er simpelweg letters in te frezen', vertelt Vonck.
Lees meer over ROCKPANEL gevelbekleding op de website: www.rockpanel.nl

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Gebouwtype
v
Impressie van waar je naar op zoek bent
Clear selectionBrowse...
Namens
v
E-mailadres
Voornaam
Achternaam
Waar ben je naar op zoek?
Bij iedere uitvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met geselecteerde bedrijven. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan