Mediahaven Amsterdam - exterieur
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - atrium
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - doorsnede
Copyright: V8 architects
Mediahaven Amsterdam - technische tekening
Copyright: V8 architects
Mediahaven Amsterdam - televisiestudio
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - exterieur
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - interieur - uitzicht haven Amsterdam
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - exterieur
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - atrium
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - doorsnede
Copyright: V8 architects
Mediahaven Amsterdam - technische tekening
Copyright: V8 architects
Mediahaven Amsterdam - televisiestudio
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - exterieur
Copyright: jeroenmusch.nl
Mediahaven Amsterdam - interieur - uitzicht haven Amsterdam
Copyright: jeroenmusch.nl

Mediahaven Amsterdam

17 februari
Mediahaven: robuuste pionier in de haven. Sinds juli 2013 pronkt in de voormalige Houthavens van Amsterdam een robuuste zeebonk: Mediahaven. Dit gebouw, naar ontwerp van V8 Architects, omvat twee televisiestudio’s en vier verdiepingen met kantoren.

De architectuur van Mediahaven verknoopt de stoere havenactiviteiten met de creatieve wereld van media, mode en reclame  – een mix die het gebied kenmerkt.  Met zijn maat, materialisering en vormentaal sluit het aan bij de schaal en de nuchterheid van de haven, maar eenmaal binnenin ontvouwt het gebouw zijn theatrale karakter. De volledig glazen noordgevel biedt de werknemers een indrukwekkend uitzicht over het havenleven. Het grote atrium bezorgt bezoekers niet alleen een imposante binnenkomst, het laat tevens het daglicht diep binnendringen in het gebouw en zorgt voor zichtlijnen die uitwisseling tussen de verschillende verdiepingen mogelijk maken. Het transparante interieur ontbloot op deze manier het gehele proces van televisiemaken. Van tekstschrijven tot cameraopnames, van montage tot de feestelijke borrel bij een tv-show: Mediahaven combineert al deze aspecten in één gebouw en maakt het tot een belevenis, zowel voor bezoekers als voor werknemers.  

Televisiemaken
Een televisiestudio is de plek waar producenten een wereld creëren die vervolgens op schermen in huiskamers tot leven komt en mensen raakt, enthousiasmeert of verwondert.  Hierdoor is televisiemaken bijna iets magisch, wat helaas niet tot uiting komt in de meeste studio’s. Mediahaven is hier een uitzondering op; het is een open en stoer gebouw dat uitkijkt over de Amsterdamse Houthavens.
       
Pionier
Nu de overslag van hout niet langer in deze Houthavens plaatsvindt, verandert dit stuk stad langzaamaan in een gemengd creatief gebied met behoud van het industriële karakter. Binnenkort is het hier een samengaan van grote schepen, flitsende mode, ruige fabrieken, sprankelende televisieopnames en theatershows. Douwe van der Werf van Tuvalu Media greep deze creatieve ambities van de gemeente aan om vorm te geven aan een eigen studioconcept. Samen met investeerder Van der Heijden,  exploitant United en projectontwikkelaar Impact startte hij het initiatief om het project Mediahaven te ontwikkelen in de Minervahaven - een nagenoeg onbebouwde landtong in het westelijk havengebied. En met succes, want Mediahaven is een van de creatieve pioniers die de transformatie van de Houthavens heeft omgezet van woord in daad.  

Stoer en open
De architectuur van Mediahaven verbindt de creatieve wereld van de televisieproducties met de functionele nuchterheid van de haven. De schaal van het gebouw en het palet aan stoere materialen – beton, glas en staal – sluiten aan bij de taal van de haven. De zwarte gevels maken Mediahaven tot een solide bouwwerk en zelfs ietwat monumentaal. Tegelijk is het gebouw vriendelijk voor bezoekers en medewerkers. Met de noordgevel die geheel uit glas is opgetrokken en een uitnodigende trap als entree opent het zich naar de waterkant en omarmt het zijn omgeving. Mediahaven is trots op zijn leefwereld en haalt die naar binnen waar mogelijk.   Meteen bij binnenkomst presenteert een groot atrium zich aan het publiek. Deze vide bevindt zich over de volledige hoogte van het gebouw en maakt van de entree tegelijk ook een foyer. Deze kan aan de waterkant volledig open gezet worden door middel van de glazen vouwdeuren van vijf meter hoog. Dit brengt niet alleen extra allure, maar het transformeert de begane grond op feestelijke momenten tot een podium in het havengebied. En het atrium doet nog meer. Het laat het daglicht diep doordringen in het gebouw en maakt het hele proces van televisiemaken zichtbaar, zowel voor makers als toeschouwers. Zo grenst een van de twee studio’s direct aan het atrium. Door het open zetten van de glazen scheidingswand kan het op bijzondere momenten bij de studio betrokken worden. Daarnaast creëert het atrium een transparante werksfeer en een open bedrijfscultuur en stimuleert het co-producties tussen de verschillende bedrijven in het pand. Zo zien de televisiemakers vanuit hun werkplek of de regisseurs op de hoger gelegen verdieping aanwezig zijn en zwaait de baliemedewerker op de begane grond enthousiast als ze een van de producenten op de derde verdieping ziet lopen.  

Ruwbouw is afbouw
Ook in het interieur is aansluiting gezocht bij het ruwe karakter van de haven. Hiervoor is in het gebouw het principe ‘ruwbouw is afbouw’ toegepast waardoor het interieur een industriële uitstraling krijgt. Hierbij is het beste van twee werelden gecombineerd: de eerlijkheid van de ruwbouw met het vernuft van de actuele installatietechniek. Zo is de constructie van het gebouw duidelijk zichtbaar in het interieur. En in de tekening die de plankenbekisting in het beton heeft achter gelaten, valt de signatuur van de ambachtelijke bouwmethoden af te lezen. Hierdoor is Mediahaven heel oprecht in zijn voorkomen. De installaties zijn opgenomen in de betonnen vloeren die allemaal in-het-werk gestort zijn. Dit heeft meerdere voordelen. Zo is er overal vloerverwarming en plafondkoeling opgenomen in het betonnen skelet, wat een hoog gebruikscomfort oplevert. Tegelijkertijd voorziet het ook in een esthetische kwaliteit, namelijk een helder interieur. Immers, enkel de verlichtingsarmaturen, die tegelijk ook een belangrijke akoestische waarde leveren, en de sprinklerinstallatie zijn toegevoegde elementen.  

Solide en buigzaam
Mediahaven oogt op het eerste gezicht als een solide bouwwerk, toch is het gebouw zeer flexibel. De grote overspanningen, de geclusterde verkeersruimte in één kern, de installaties in de vloeren en de ruime plafondhoogte zorgen namelijk voor vrij indeelbare ruimtes, die in de toekomst gemakkelijk andere functies kunnen huisvesten. Daarnaast is in de constructie rekening gehouden met eventuele uitbreiding: op het dak van de grote studio is de mogelijkheid ingebouwd om hier nog twee kantoorlagen toe te voegen. Tevens maken de U-vormige verdiepingen rond het atrium het mogelijk om eenvoudig meerdere huurders te huisvesten. Dit alles zorgt dat Mediahaven zich steeds weer kan vernieuwen, waarmee het een belangrijke bouwsteen is voor de toekomst van de Amsterdamse Houthavens.  


WEETJES:  
  1. Mediahaven omvat twee televisiestudio’s: een kleine studio van 350 m2 en een grote studio van 1.200 m2
  2. De grote studio in Mediahaven is qua oppervlakte iets kleiner dan studio 22 in Hilversum, maar heeft meer gebruikersmogelijkheden. Zo is de studio in Mediahaven met zijn plafondhoogte van ruim tien meter een stuk hoger en zijn er meer ophangpunten. Bovendien is elk ophangpunt geschikt voor 1.500 kilogram.
  3. Het atrium heeft een oppervlakte van 1.000 m2 en is daardoor naast entree en ontvangstruimte ook uiterst geschikt als feestruimte.
  4. In Mediahaven zijn in 2013 de auditierondes van X-factor opgenomen. De inschrijving van de deelnemers vond plaats in de foyer, de voorselectie in de kleine studio en de uiteindelijke opnames van de auditanten gebeurde in de grote studio.
  5. In de Houthavens bevinden zich naast Mediahaven onder andere ook handschoenen- en mutsenproducent Barts, Gaastra en Rick Engelkens Producties. Daarnaast is Theater Amsterdam hier in aanbouw, waar de musical Anne geproduceerd zal worden.

Neem contact op met V8 Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen

Meer projecten van V8 Architects

OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan