Energiezuinige appartementen

2 januari 2017
Sinds het najaar van 2016 is het een stuk efficiënter wonen in de Alphense Nachtegaalstraat. In oktober 2016 werden de eerste appartementen opgeleverd van een omvangrijk complex. De opdrachtgever, woningcorporatie WonenCentraal, stelde hoge eisen aan de energiezuinigheid van de nieuwe woningen. Met succes, want alle appartementen krijgen het Energielabel A. Energietransitie in de praktijk.

Lichtgewicht materialen

Bij de bouw van de nieuwe appartementen in Alphen aan den Rijn ligt de nadruk op lichte materialen. Naast een aantal betonnen elementen zijn de gebouwen met name opgetrokken uit polystyreen en hout. Daardoor moest ook het gewicht van de gevelafwerking binnen de perken blijven. Omdat diverse traditionele gevelmaterialen te zwaar bleken, gingen architect en aannemer op zoek naar alternatieven. De speurtocht naar een gevelafwerking die licht van gewicht is én een hoge isolatiewaarde heeft, leidde naar het buitengevelisolatiesysteem Alprotect Quattro. Voor de afwerking viel de keuze op steenstrips van Alsecco, waarbij de duurzaamheid en (opnieuw) het geringe gewicht doorslaggevend waren.

Snel bouwproces

Het bouwbedrijf dat de appartementencomplexen realiseert, BAM Woningbouw Zuidwest, zou in Alphen aan den Rijn best eens de nodige snelheidsrecords kunnen breken. Het project ging pas in juli 2015 van start en in oktober 2016 werden al 76 drie- en vierkamerappartementen opgeleverd. Het snelle bouwproces stelde ook hoge eisen aan gevelspecialist TGI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afwerking. De werkdruk liep in sommige uitvoeringsfases zo hoog op, dat TGI maar liefst 20 stukadoors moest inzetten.

Bijzondere metselverbanden

Bij de vormgeving van de gevel heeft Zeep Architecten bijzondere metselverbanden met elkaar gecombineerd. Doordat Alsecco de mogelijkheid biedt naast het standaardaanbod ook steenstrips op maat te maken, kon de architect beschikken over een grote diversiteit aan kleuren en structuren. Dat heeft geleid tot een bijzonder geheel. Het vervaardigen van steenstrips is een ambachtelijk proces, dat bij alsecco nog steeds voor een belangrijk deel met de hand gebeurt. Naast speciale machines zijn voor het maken van steenstrips van hoogwaardige kwaliteit kennis, ervaring en speciale vaardigheden nodig. Met name het aanbrengen van de steenstructuur is het werk van de geschoolde expert.

Isolatie

De isolatieplaten van Alprotect Quattro, die zijn gebruikt voor de buitengevels van de appartementengebouwen in Alphen aan den Rijn, leveren met een isolatiewaarde van 0,34 W/mK uitzonderlijke prestaties. De organische wapeningslaag van het systeem is sterk elastisch en precies afgestemd op de eigenschappen van de isolatieplaat. Daardoor is de gevel in hoge mate slagvast, zowel waar de steenstrips zijn aangebracht als op het gedeelte met sierpleister. Dankzij Alprotect Quattro blijven de stookkosten voor de bewoners van de Nachtegaalstraat verrassend laag.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Alsecco

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan