Woonhuis Ulvenhout

29 november 2016
Trots zijn ze, de familie Jacobs-Kester op hun gerenoveerde woning uit 1956. Architect Joris Molenaar is dat ook, maar toen hij de woning voor het eerst zag, vroeg hij de bewoners ‘Menen jullie dit serieus?’. “Nu vind ik het juist een van mijn meest geslaagde ontwerpen.”

Klassiek en statig, maar ook gezellig en een ‘huis om thuis te komen’. Dat waren de woorden die Joris Molenaar van Molenaar&Co architecten meekreeg van de bewoners van een jaren 50-woning in Ulvenhout. De kleine, vrijstaande woning had drie jaar leeg gestaan en moest plaats gaan bieden aan het gezin met drie kinderen en een kantoor aan huis. De woning was wit geschilderd, had twee lagen met een flauw hellend zadeldak en een entree in het midden van de voorgevel.

Meer ruimte
Omdat er behoefte was aan meer ruimte, werd het woonoppervlak van het huis verdubbeld. Molenaar: “De gevels werden hiervoor verhoogd en het huis werd naar achteren uitgebreid. Om de plattegrond van de woning veel opener te maken, werd de oude, centraal gelegen entree verplaatst naar de zijkant van de woning. Zo is de woning niet langer in kleine vertrekken verdeeld door de entree, maar ontstond een huis met veel ruimte en één groot woonvertrek.”

Op de plek van de entree kwam een erker, die dient als speelplek voor de kinderen en onderdeel is van de grote woonkamer. Vanuit de erker kan de voortuin betreden worden, waar speeltoestellen voor de kinderen staan. Op de eerste etage bevinden zich de slaap- en badkamers voor de kinderen. De zolder is de tweede slaapverdieping. Het kantoor kwam op de plek van de voormalige garage en werd onderdeel van huis en entree. Kantoor en huis omsluiten samen de ondiepe patio, die door alle openslaande deuren echt bij het huis betrokken wordt.

Centrale keuken
In de woonkamer bevindt zich ook de keuken en een centraal trappenhuis naar de verdiepingen. Bewoner Joost Jacobs: “De keuken wilden we centraal in het huis, met het kookgedeelte aan de achterkant. Dit vergde een slimme oplossing omdat de afvoer niet zomaar weg kon. Nu zit er een verlaagd plafond boven de keuken met de afzuiging en spotjes er in verwerkt.” Ook aan de rest van het interieur is veel zorg besteed: op één gedeelte is op de gietvloer een verhoogd houten eiland gemaakt, waar zich de zithoek bevindt. Het hout van dit zitgedeelte loopt verderop door in een dressoir. In het centrale trappenhuis is een voorraadkast verwerkt.

Aluminium kozijnen
De woning is van buiten wit gestuukt en dat leek aanvankelijk problemen op te leveren met de aansluiting op de kozijnen. Volgens de stukadoor was dit niet mogelijk. Molenaar: “In het buitenland worden huizen veel vaker gestuukt, maar daar worden de ramen van binnenuit geplaatst, dat is makkelijker.” Een extra aluminium profiel van Reynaers om de kozijnen heen bood uitkomst. De aluminium kozijnen werden ook gekozen omdat ze onderhoudsarm zijn. “Daar hebben de bewoners bewust in geïnvesteerd. Alle gebruikte materialen zijn onderhoudsarm, dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gepatineerde zink en de polyester betonplaat met daaronder isolatieplaten onderaan het huis”, zegt Molenaar. De kozijnen werden geplaatst door gevelbouwer Gruijters Aluminium.

Symmetrie
De nieuwe erker loopt door in een eveneens nieuw balkon. Dit zorgt samen met de dubbele openslaande deuren rondom voor een klassiek, statig en symmetrisch huis. Het verticale lijnenspel in de kozijnen en de pilasters in de gevel vergroten deze statigheid. “Het lijnenspel in de kozijnen wordt bovendien versterkt door de oppakstrips”, vertelt Molenaar. “Deze vormtaal komt ook terug in de felsen van de dakkapel en in het balkon.”

Molenaar vindt de erker de mooiste plek van het huis, zowel van binnen als van buiten: “Maar erker en balkon bleken nog wel een uitdaging, omdat de onderkant van de pui geïsoleerd moest zijn terwijl de bovenkant natuurlijk buiten zit. Gelukkig bleek dit op te lossen.” Om regenwater van de erker weg te voeren, moest ook een slimme oplossing worden bedacht. “Deze afvoer mocht niet in het zicht”, vertelt Molenaar, “want dan zouden we nergens afvoerpijpen hebben gehad behalve aan de erker en dat zou jammer zijn.” Daarom werd de afvoer van de erker binnendoor aangesloten op het riool en geïsoleerd om koudebruggen en dus condens binnen te voorkomen. Het resultaat van de inspanningen van architect én bewoners mag er zijn. Molenaar: “Ik heb het zelden zo mooi bij elkaar gekregen, daar ben ik echt trots op.”

https://youtu.be/DLFZjO0_GoY

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met Reynaers B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan