Veemgebouw Eindhoven: parkeren in een industrieel monument

28 november 2016
Het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven; in 1942 opgeleverd als opslagmagazijn voor de producten van Philips. Ruim zeven decennia later bevindt zich op de begane grond Vershal Het Veem en is het monument voor een groot deel omgebouwd tot een parkeergebouw. Ingrijpende veranderingen. Maar de zo gewaardeerde karakteristieke industriële uitstraling bleef behouden, zelfs in de vloer van de parkeergarage.

Sinds 2006 wordt het voormalige Philips industrieterrein Strijp-S getransformeerd tot een levendige stadswijk. De indrukwekkende industriegebouwen krijgen stuk voor stuk een nieuwe bestemming. Woningstichting Trudo realiseerde in de zogenaamde Hoge Rug fabrieken, bij de entree van het gebied, al aantrekkelijke loft appartementen. Bij wijze van hommage aan de Philips grondleggers kregen deze gebouwen de namen Gerard en Anton. Voor parkeergelegenheid van onder andere de loftbewoners, viel het oog van Trudo op het naastgelegen Veemgebouw.

Expressionistische kenmerken
Het Veemgebouw is een werk van Ingenieursbureau Philips. In het ontwerp zijn expressionistische elementen verwerkt. De typische ronde hoeken, ramen met stalen kozijnen en een kleine roedenverdeling; het blijft allemaal behouden in het ontwerp van het Londense architectenbureau Caruso St John dat in 2014 aan de slag ging. Wel krijgt de onderzijde van de gevel een ander uiterlijk. De bakstenen muren op de begane grond worden vervangen door een glazen pui voor vershal Het Veem.

Kolommen bepalen inrichting garage
Ook voor de hellingbaan naar de parkeerruimte wordt de gevel geopend. Daar bracht bouwer Stam + De Koning Bouw BV een stalen hellingbaan met roostervloer aan en wordt een speedgate geplaatst. De aannemer moet bovendien een aantal andere constructieve wijzigingen doorvoeren om het gebouw geschikt te maken als parkeergelegenheid.

Projectleider Louis Hofmans van Stam + De Koning is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de parkeergarage. In totaal drie vloeren van ieder 3.000 vierkante meter. "Voor de draagkracht was het niet nodig om aanpassingen te doen. Het Veemgebouw kenmerkt zich door een robuuste, solide bouw met grote kolommen. Die kolommen, in groten getallen aanwezig, bepaalden wel grotendeels de inrichting van de garage. De parkeerplaatsen zijn dan ook gesitueerd rondom deze kolommen. Wel werd duidelijk dat we rijruimte moesten creëren op de koppen van het gebouw, om rond te kunnen rijden. Die ruimte kwam vrij door de aanwezige liftschachten aan beide zijden te verkleinen."

"We moesten ruimte vrijmaken om rond te kunnen rijden"

Stam + De Koning verwijderde verder tussen twee rijen kolommen een deel van de vloeren om hellingbanen aan te leggen. En op de eerste verdieping bracht de aannemer een geïsoleerde druklaag aan. De eerste parkeervloer bevindt zich immers boven de Vershal. De isolatielaag werd voorzien van een naadloze en scheuroverbruggende afdichting met het Triflex CPS-T+ systeem.

Meekelenkamp Kunststof Techniek BV wordt ingeschakeld voor de afdichting van de parkeervloeren. Eigenaar Miguel Meekelenkamp: "Met deze vloer kunnen vocht en vloeistoffen die de auto's mee binnen rijden, niet in de vloer dringen. En in geval van calamiteiten met wateroverlast op de verdiepingen, zijn de kramen in de Vershal veilig gesteld."

Nostalgische uitstraling
De applicateur dacht samen met Triflex ook mee over manieren om de fabriekslook te behouden op de tweede en derde verdieping van de parkeergarage. Meekelenkamp: "Op deze verdiepingen hebben we met het vloeibare Triflex CPS-C+ een duurzame antislip slijtlaag rechtstreeks aangebracht op de betontegels die er al decennialang lagen. De contouren van de oude vloer zijn nu zichtbaar in de nieuwe parkeervloer. Dat geeft een nostalgische uitstraling. Om kwalitatief niet 75 jaar terug te gaan in de tijd, zijn wel eerst de losliggende tegels vervangen."

"De contouren van de 75 jaar oude tegels zijn zichtbaar in de parkeervloer"

De vloeren krijgen op alle drie verdiepingen een eenduidige uitstraling. De 180 parkeervakken zijn donker gekleurd en de rijbanen krijgen een lichte afwerking. De routing is in een aantal signaalkleuren aangebracht. Voor de stroefheid van de vloeren volgt de applicateur de eisen in de NEN 2443. De hellingbanen hebben een SRT waarde van 65 en de rijbanen en parkeervakken hebben een SRT waarde hebben van respectievelijk 45 en 35. In 2015 is de parkeergarage in gebruik genomen. Afhankelijk van de verdere inrichting van Strijp-S en de bijkomende parkeerbehoefte, worden meer verdiepingen ingericht als parkeervloeren. Tot die tijd stelt woningstichting Trudo de zes leegstaande etages beschikbaar voor exposities, workshops, modeshows en dergelijke. Ondernemerschap en creativiteit typeren Strijp-S ook in de 21e eeuw.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met Hans van Loosbroek van Triflex.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

Neem contact op met Triflex bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan