Geldersche Bloem e.o. Arnhem

10 november 2016
De Arnhemse wijk Malburgen krijgt een kwaliteitsimpuls. Zestien verouderde appartementengebouwen in de wijk ondergaan een spectaculaire modernisering; de portiekflats worden zuiniger, comfortabeler én mooier. Het opvallende kleurontwerp is van Caparol.

Twee jaar geleden sloot de regering met diverse maatschappelijke organisaties het Energieakkoord. Daarin is veel aandacht voor het duurzaam maken van bestaande woningen. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw zijn in ons land duizenden portiekflats gebouwd zoals die ook in Malburgen te vinden zijn. Ondanks tussentijdse renovaties voldoen de gebouwen niet meer aan de moderne energie- en comforteisen. De eigenaar van de flats, Volkshuisvesting Arnhem, besloot in één omvangrijke operatie 372 moderne kwaliteitswoningen te realiseren. Het stijlvolle kleurontwerp, dat Caparol ontwikkelde in nauw overleg met opdrachtgever en bewoners, speelt een sleutelrol in de nieuwe, opvallend kwalitatieve uitstraling van de gebouwen.

Bewoners en eigenaar van de portiekflats drongen aan op een eigentijdse uitstraling die goed moest passen bij de omgeving, waarin natuur en waterpartijen domineren. In de oude situatie waren alle flats geschilderd in dezelfde gele kleur, wat een eentonig effect had. Het ontwerp van DAW combineert een basiskleur met verschillende accentkleuren om afwisseling te creëren en oriëntatie makkelijker te maken. De basiskleuren zijn rustig en warm, terwijl de gedempte accentkleuren (onder andere blauw, groen en rood) goed passen bij de omgeving. Voor het buitenschilderwerk is voor ThermoSan gekozen, een muurverf die veel minder gevoelig is voor vervuiling. Er is een bewuste keuze gemaakt voor kleuren uit de waaier Fassade A1 om het maximale aan kleurbehoud en duurzaamheid voor de gevelafwerking te bereiken.

Het ontwerp van Caparol laat goed zien hoe kleur kan bijdragen aan de kwaliteitsuitstraling en de sociale veiligheid van een wijk. Een doordachte kleurkeuze kan de eenvormigheid doorbreken. Alle flats in Malburgen hebben dezelfde hoogte. Om toch variatie aan te brengen, voorziet het ontwerp in basiskleurvlakken die ten opzichte van elkaar verspringen. Een grauwe, saaie wijk is veranderd in een aantrekkelijke en eigentijdse woonomgeving.

De flats in Malburgen dateren uit 1951. In 1998 is gevelisolatie aangebracht, maar desondanks komen de gebouwen niet verder dan Energielabel D of E. De woningen hebben geen centrale verwarming of dubbel glas, kou en geluidsoverlast zijn veelgehoorde klachten. In opdracht van Volkshuisvesting Arnhem pakken Schutte bouw & ontwikkeling en Peter van de Kerkhof onderhoud en renovatie de problemen nu rigoureus aan. Zo krijgen alle woningen centrale verwarming en mechanische ventilatie. Er komen nieuwe kozijnen met HR++-glas en de bergingen worden geïsoleerd en voorzien van led-verlichting. Dakisolatie en zonnepanelen maken het karwei af en zorgen voor méér wooncomfort en een Energielabel A voor álle 372 woningen. Zonder directe huurverhoging!


  Locatie

  Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
  Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
  Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
  Voornaam
  Achternaam
  E-mailadres
  Downloaden
  Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
  Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
  Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
  Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
  Voornaam
  Achternaam
  E-mailadres
  Downloaden
  Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

  Neem contact op met Caparol

  Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
  Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
  Voornaam
  Achternaam
  E-mailadres
  Opmerkingen
  Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
  Reynaers B.V.
  ODS Jansen
  Hagemeister GmbH & Co. KG
  ALUCOBOND®
  Caparol
  Tarkett BV
  Kawneer (voorheen Alcoa)
  Verosol Nederland B.V.
  Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
  OCS | Office Cabling Systems
  Forster
  Balink Glas & Aluminium BV
  HMB profit locks & tools
  Sempergreen
  EeStairs | stairs and balustrades
  Aluprof Nederland BV
  Intal BV
  QbiQ Wall Systems
  Forbo Flooring
  AGC Nederland Holding B.V.
  Eternit
  KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
  Sto Isoned bv
  Triflex bv
  Gorter Luiken B.V.
  Foreco Dalfsen
  Wienerberger B.V.
  AluK Aluminium b.v.
  3M NEDERLAND BV
  Zoontjens
  Duco Ventilation & Sun Control
  ROCKWOOL B.V.
  Van Bruchem Staircases
  Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
  Gira Nederlands B.V.
  Rockpanel
  GEZE Benelux B.V.
  Renson
  Metaglas B.V.
  VELUX Nederland B.V.
  Jung | Hateha B.V.
  Sika Nederland B.V.
  Saint-Gobain Building Glass Nederland
  Faay Vianen B.V.
  objectflor
  Boon Edam Nederland B.V.
  Forbo Eurocol Nederland B.V.
  EQUITONE gevelpanelen
  Plastica
  Holonite B.V.
  OWA Benelux BV
  Serge Ferrari
  Tata Steel's Colorcoat®
  Mobelli Soft Seating- True Design
  Annuleren
  OK
  Sluiten
  Doorgaan
  Inloggen
  Maak een gratis persoonlijk account aan