Studentenresidentie Kotville, Brugge

24 november 2016
Studentenresidentie Kotville valt op terwijl het opgaat in de omgeving

De gevel van de Belgische studentenresidentie Kotville, gelegen tussen een expresweg en een wijk met eengezinswoningen, biedt het ideale evenwicht tussen zichtbaarheid, eigen aan zijn locatie langs een grote verkeersader, en de rust van de omgeving en de nabijgelegen woonwijk. Dit resulteert in een ontwerp met een tweeledig karakter waarbij de ROCKPANEL panelen van dichtbij gezien overlopen in de omgeving terwijl het gebouw zelf van afstand duidelijk in het oog valt.

Om het geheel een herkenbare menselijke dimensie te geven, worden de massa's van het in verhouding grote gebouw opgedeeld in kleinere volumes. Deze sculpturale benadering in combinatie met de gevel bieden een aantrekkelijke visuele identiteit voor dit monolithische gebouw dat anders misschien een saaie en eentonige indruk zou geven.

Het gevelontwerp ontstond uit een vier jaar durende samenwerking tussen BAU architectenbureau en ROCKPANEL Group. Tijdens het plannings- en ontwerpproces hielp de gevelbekledingproducent de architecten bij het verstrekken van informatie aan de autoriteiten. Dit was bijzonder belangrijk omdat omwonenden aanvankelijk bezwaren maakten tegen de omvang van het project en zij vreesden dat het gebouw visueel niet in de omgeving zou passen.

De architecten wilden een gedurfd visueel statement maken dat de prominente positie en levendige studentensfeer zou benadrukken, maar streefden met het gevelontwerp ook naar een evenwicht met de naburige gemeenschap en haar bezorgdheden. Om een gedurfd statement te maken, kozen zij ROCKPANEL Colours in verschillende groenschakeringen voor de gevel. Om de nuances van groen nog beter te laten uitkomen, gebruikten zij ook ROCKPANEL Woods van de ‘Oak’ serie. ROCKPANEL Woods benadrukt de horizontale dimensie van het gebouw en helpt het te integreren met de laagbouwwoningen in de omgeving. Gezien vanaf de expresweg valt de levendigheid van de groentinten bijzonder in het oog. Voor de bekleding werden “patchwork” en potdekselwerk gebruikt om nog meer textuur en diversiteit toe te voegen.

Naast een visueel aantrekkelijke en interessante gevel waren duurzaamheid en rationeel energiegebruik belangrijke redenen om ROCKPANEL gevelpanelen te kiezen. BAU Architectenbureau noemt het lage gewicht, de eenvoudige installatie, de lage onderhoudskosten en de geringe uitzetting van ROCKPANEL panelen als factoren die de keuze bepaald hebben. In dit geval werden de ROCKPANEL Colours panelen op maat geleverd om het snijafval te beperken. Dergelijk maatwerk vermindert niet alleen de hoeveelheid materiaalafval, wat ontzettend belangrijk is voor dergelijke groots opgezette projecten, maar verlaagt ook de kosten.

Tijdens het volledige proces, van de planning tot en met de eigenlijke bouw, werkten vertegenwoordigers van ROCKPANEL Group nauw samen met BAU Architectenbureau om voor elk detail rekening te houden met de prestaties van de panelen. Dit vergemakkelijkte het installatieproces voor de aannemer, die het project met haarfijne precisie uitvoerde. Een conclusie die zowel ROCKPANEL Group als de architecten beamen.

De architecten, die uitermate tevreden waren over het project, beslisten ROCKPANEL producten te gebruiken voor twee soortgelijke projecten, die ondertussen uitgevoerd zijn, en voor diverse projecten die nog in de steigers staan.

Bent u ook benieuwd naar de verwerkingsvoordelen van ROCKPANEL plaatmateriaal? Kijk op www.rockpanel.be/datkanwel.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan