Bonarka for Business, Krakau

26 oktober 2016
Het Poolse ‘Bonarka for Business’ opent deuren voor het kantoordesign van de toekomst

Het ontwikkelingsproject ‘Bonarka for Business’ (B4B) ligt vlak bij Bonarka City Center, een populair winkel- en ontspanningscomplex in het Poolse Krakau. ‘Gebouw F’ van B4B is een modern kantoorgebouw dat zich onderscheidt door de optimale werkomgeving, de hoogwaardige afwerking en het design dat bij een vooruitstrevend bedrijvencentrum voor de 21e eeuw past.

Het acht verdiepingen hoge ‘Gebouw F’ is een van de tien innovatieve gebouwen die samen het bekroonde B4B-bedrijvencentrum vormen. Opvallend zijn de grote open ruimtes met een overvloed aan natuurlijk licht. In het midden van de verdiepingen zijn de liften, de trappen, de dienstschachten, de toiletten, de bergplaatsen en de personeelsvoorzieningen geconcentreerd. Door die centrale opstelling blijft de rest van het vloeroppervlak vrij en kan het in kantoren voor een, twee, drie of vier huurders opgedeeld worden - zelfs kleinere indelingen zijn mogelijk.

Zulke open ruimtes bieden niet alleen een maximale flexibiliteit bij het indelen van de kantoren, maar geven de architecten ook grote vrijheid bij de vormgeving van de gevel. In dit geval zijn de noord- en zuidgevel volledig in glas uitgevoerd waardoor de ruimte gevuld wordt met een overvloed aan natuurlijk licht. Op elke gevel is dat grote glasoppervlak in drie afzonderlijke delen verdeeld, die telkens door een opvallend frame in donker gekleurd composiet omrand worden.

Voor de oost- en westgevels zochten de architecten een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt, dat geschikt is om grote oppervlakken te bekleden en dat de uitstraling van hout heeft om met het koude glas te contrasteren. Malgorzata Dworzak-Bobula, de architecte van het project, licht haar keuze toe: ROCKPANEL plaatmateriaal heeft niet alleen een hoogwaardig uiterlijk, maar is ook goed bestand tegen invloeden van de omgeving. Ideaal dus voor de toepassing die haar voor ogen stond: “De gevelbekleding moest op een mechanische manier bevestigd worden en omdat het om een hoog gebouw (30 m) ging, mocht het materiaal niet te zwaar zijn. Dit product was de oplossing. Bovendien waren de informatie en specificaties die de leverancier ons over zijn producten bezorgde, bijzonder volledig en nuttig. We kregen ook de beschikking over een groot assortiment productstalen dat we met veel andere materialen konden combineren.”

Uiteindelijk viel de keuze op het design Rhinestone Oak uit het ROCKPANEL Woods gamma. Dat product kwam niet alleen aan de esthetische vereisten tegemoet, maar voldeed ook aan de Poolse reglementen op het vlak van de brandveiligheid. Deze bouwregelgeving schrijft voor dat onderdelen van gebouwen vanaf een hoogte van 25 meter boven de begane grond geclassificeerd moet zijn als brandveilig bouwmateriaal in klasse A2. Bij ‘Gebouw F’ werden de ROCKPANEL Woods panelen in de uitvoering ‘Durable’ tot op een hoogte van 25 m geïnstalleerd. Deze standaard uitvoering van het plaatmateriaal beantwoord aan brandklasse B-s2, d0. Een gevelplaat die ook op het gebied van brandveiligheid al jaren sterke prestaties levert. Het ROCKPANEL Durable plaatmateriaal omvat als onderdeel van het geventileerde gevelsysteem een totale oppervlakte van 787,5 m². Boven de 25 meter werd de FS-Xtra uitvoering van de ROCKPANEL Woods panelen gebruikt, goed voor een totale oppervlakte van 125 m².

De architecte onderstreept dat de ROCKPANEL panelen niet alleen een hoogwaardige gevel opleveren, maar dat ze ook een milieuvriendelijke oplossing vormen die ertoe bijgedragen heeft om het project het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ te bezorgen. Op basis van een Life Cycle Assesment (levenscyclusanalyse) erkent BRE Global dat ROCKPANEL gevelbekleding tot de best presterende panelen in hun categorie horen, met de waarderingen A+ en A.

Sinds de eerste delen van B4B in 2011 opgetrokken werden, heeft het project al verscheidene bekroningen gekregen, waaronder “Kraków – My Home 2014” en de “artURBANICA 2012 Quality Award” in de categorie stadsarchitectuur. B4B heeft daarnaast ook de “Prime Property Prize Malopolska 2013” in de categorie kantoorgebouwen gekregen doordat het aan de behoeften van de meest veeleisende klanten voldoet.

Kortom, de architectuur van het project B4B vormt niet alleen op technisch en functioneel vlak een voorbeeld voor het kantoordesign van de 21e eeuw, maar verhoogt tegelijk ook de eisen waaraan producten op esthetisch en kwaliteitsniveau moeten voldoen. Het kantoordesign van B4B helpt ongetwijfeld om Krakau op de kaart te zetten in een land dat graag een vooraanstaande rol in de bedrijfswereld wil spelen.

Locatie

Trefwoorden

breeam
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan