Sportaccommodatie De Meulebèèk - Wanssum

17 oktober 2016
De Meulebèèk verbindt de Noord-Limburgse dorpen Meerlo en Wanssum, en staat symbool voor de samenwerking van buitensportverenigingen in de regio. Stichting De Meulebèèk geeft die samenwerking vorm in het gelijknamige multifunctionele sportpark in Wanssum. Daar valt de door architect Joost Kanters (Novares Architecten & Constructeurs Arcen) ontworpen nieuwe sportaccommodatie op. Door de vorm en het gebruik van natuurlijke materialen, waaronder het FSC gecertificeerde Cape Cod rhombus gevelprofiel op kleur.

“Het uitgangspunt voor De Meulebèèk was een eigentijds paviljoen te creëren in een parkachtige omgeving, waarbij de beleving van parkbezoekers, sporters én toeschouwers tijdens de ontwerpfase steeds leidend is geweest. In de vertaling hiervan zijn we goed geslaagd. De sportaccommodatie is eind 2013 opgeleverd en tot nu toe hebben we alleen positieve reacties gekregen. In 2014 is het ontwerp bekroond met de Architectuurprijs van de gemeente Venray en Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK)”, zegt architect Joost Kanters van Novares. “Dat is mede te danken aan mijn collega Sjaak Deenen. Zijn persoonlijke betrokkenheid in zowel het voortraject als tijdens de uitvoering, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de uiteindelijke kwaliteit van het gebouw.” Volgens Kanters heeft de opdrachtgever, Stichting De Meulebèèk, Novares vanaf het begin de vrije hand gegeven. “Uiteraard is eerst overlegd. Op basis daarvan zijn we gaan werken aan een gebouw, waarbij gebruikers ook binnen te allen tijde deel blijven uitmaken van het park en de sportactiviteiten die er plaatsvinden. Vanuit de kantine zijn via de grote glazen wanden alle velden te zien, met het hoofdveld op de voorgrond. Er is gebruik gemaakt van het natuurlijke hoogteverschil van het terrein, waardoor de kantine letterlijk vier treden hoger ligt en het mogelijk is om over dat veld uit te kijken. Van de zon af, zodat toeschouwers niet worden verblind als ze een wedstrijd willen volgen. De accommodatie is letterlijk en figuurlijk een spil in het park en het hart van alle activiteiten.”

Het samen beleven van sport staat centraal op het terrein. Geen wonder dat de accommodatie niet alleen een voetbalkantine is. Het is ook de thuishaven van voetbal- en korfbalvereniging SV United, van motorsportvereniging MAC Wanssum, die er jaarlijks een of twee keer evenementen organiseert, en van postduivenvereniging De Maasvogels. “Met de wensen van alle gebruikers is rekening gehouden. Vele ervan zijn gerealiseerd in een uitstekende samenwerking met de opdrachtgever en het

aannemersteam.”

Cape Cod
De vorige accommodatie op het ook geheel vernieuwde sportpark was zeer gesloten. Kanters: “Dat wilden we niet meer. Ik heb gezocht naar een oplossing om de verbinding tussen binnen en buiten te maken en te behouden. Tegelijk moest het een gezellige verblijfsruimte worden. Daarom is niet gekozen voor strak stucwerk, zwart- en wittinten en een abstracte uitstraling. In plaats daarvan zorgen warme materialen en eigentijdse details ervoor dat mensen het interieur, ondanks het vele glas, ervaren als een warme deken.” De architect heeft bewust voor hout gekozen. “Dat is, mede vanwege het relatief geringe gewicht, ook een logisch materiaal om aan de buitenzijde de overstek (het gedeelte boven de glazen wand en de stenen muren) en de achterkant van het gebouw te bekleden. We wilden per se het hout van binnen - waar het bijvoorbeeld aan sommige wanden is aangebracht - naar buiten doortrekken. Dit betekende dat er geen kleurverschillen mochten ontstaan. Bovendien wilden we de opdrachtgever niet opzadelen met onnodig onderhoud.We zijn gaan zoeken en uitgekomen op Cape Cod van Plastica.”

Kleurstelling
Om de juiste natuurlijke kleurnuances te vinden heeft Kanters behoorlijk wat monsters opgevraagd bij Plastica. “Ze hebben ons daarbij fantastisch geholpen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Als ik kijk naar de kleurstelling van de vooraf dekkend geschilderde delen, dan komt die perfect overeen met wat ik had gehoopt. De keuze voor de wat donkere taupetinten helpt het gebouw een wat chiquere uitstraling te geven. De accommodatie is een heel langwerpig gebouw. Door de fijne Cape Cod rhombus-profielen oogt lang nog langer, waardoor een belijning ontstaat die dat effect nog versterkt.” Na 2,5 jaar is van verkleuring nog geen sprake. Dat zal de komende 12,5 jaar zeker zo blijven, want Plastica geeft - wanneer aan alle voorwaarden is voldaan - een kleurgarantie van 15 jaar. Volgens Joost Kanters is het de eerste keer dat Novares Cape Cod als materiaal heeft toegepast. Hij sluit niet uit dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan