PS Renovatievloer Vreewijk

29 augustus 2016
PS-renovatievloer oplossing bij grootschalig project in Rotterdam

In het Rotterdamse tuindorp Vreewijk staat woningcorporatie Havensteder voor een grote uitdaging: ruim 1300 verouderde, slechte geïsoleerde woningen moeten weer toekomstbestendig worden gemaakt. Een grootschalige renovatie of onderhoudsproject moet uitkomst bieden, waarbij de droge PS-renovatievloer van VBI een belangrijke bijdrage levert.

De woningen in Vreewijk stonden al lange tijd op de nominatie voor een renovatie of onderhoudsbeurt. Wie de oude staat van de vooroorlogse woningen ziet, snapt dat het geen overbodige luxe is om de woningen flink aan te pakken. Zeker met de steeds strengere duurzaamheidseisen in het achterhoofd. Nadat een ruime meerderheid van de bewoners instemden met de plannen kon het pilot project Reigerpad/Weimansweg onder leiding van hoofdaannemer Dura Vermeer Heyma in 2015 beginnen.

Optrekkend vocht
“Een van de belangrijkste uitdagingen was het vervangen van de houten begane grondvloeren door een duurzaam, lichtgewicht vloersysteem”, zegt Richard Neimeijer, die als projectopzichter van Havensteder nauw betrokken is bij het renovatieproject. Havensteder stelde een aantal duidelijke eisen aan de nieuwe vloer. “Het moest in ieder geval een lichtgewicht vloer worden, want de constructie mocht absoluut niet verzwaard worden. Daarnaast waren een hoge isolatiewaarde en een makkelijke verwerking belangrijke voorwaarden en zochten we een systeem dat zeker vijftig jaar mee kan gaan”, vertelt Neimeijer. Hij vervolgt: “Bij eerder planmatig onderhoud in een ander gedeelte van de wijk hadden we al verschillende, door schimmels aangetaste vloeren, vervangen door een VBI-vloer. Daar hadden we positieve ervaringen mee.”

Vergelijking van verschillende renovatievloeren
De goede eerdere ervaringen betekende niet automatisch dat VBI ook de opdracht kreeg voor het renovatieproject. Onderhoudsaannemer Metz Nederland B.V. werd ingeschakeld om bij dit project de meest geschikte vloeren te vinden en deze uiteindelijk ook aan te brengen. Daarbij schakelden ze de hulp in van Dennis Janssen, die als eigenaar van DEJA Bouwadviseur optrad als onafhankelijk constructeur. “Op basis van de vraag van Havensteder, hebben we samen met Metz renovatievloeren van verschillende leveranciers aan de hand van onafhankelijke testrapporten met elkaar vergeleken. De belangrijkste kenmerken waar we naar keken bij de vloeren waren het gewicht, de stijfheid, de mate van overspanning en de doorbuiging en trillingen in de vloeren. Op basis van al die punten scoorde de PS-renovatievloer van VBI duidelijk het best. Vooral het feit dat de vloer minder doorbuigt en minder trillingen geeft dan concurrerende systemen was een belangrijk voordeel”, legt Janssen uit.

Type droog
Het was volgens de constructeur snel duidelijk dat de droge variant van de PS-renovatievloer vanwege het lichte gewicht de beste oplossing biedt voor de woningen in Vreewijk. “De constructie mocht hoe dan ook niet verzwaard worden. Het droge vloersysteem van VBI weegt slechts 25 kilo per m². Dat is aanzienlijk minder dan de houten vloer met beschot die in de woningen lag. Het zorgt in dit geval dus zelfs voor een ontlasting van de fundering. Dat maakt het VBI-systeem erg interessant voor veel woningbezitters die met een vergelijkbaar vraagstuk zitten”, aldus Janssen.

‘Makkelijk aan te brengen’
Inmiddels is de eerste fase van de renovatie in volle gang en worden de eerste zestig woningen voorzien van een nieuwe vloer. Een proces dat naar volle tevredenheid verloopt van Robby van Wijngaarden, die als bedrijfsleider van Metz nauw betrokken is bij de plaatsing van de vloeren. “We kennen deze vloer al van eerdere projecten in bewoonde en leegstaande situatie. Een groot voordeel van het VBI-systeem is dat het heel makkelijk aan te brengen is. Een kwestie van hoeklijnen monteren tegen de muur, de stalen liggers erin en hierop de tempexblokken en houten platen leggen. Dat is eigenlijk het systeem”, zegt Van Wijngaarden.

‘Interessant voor corporaties’
Doordat de woningen dezelfde dieptes en beukmaten hebben, kan VBI de stalen liggers al in de fabriek op maat maken. BMN bouwmaterialen in Delft zorgt er vervolgens voor dat al het benodigde materiaal just-in-time op de bouwplaats geleverd wordt, waardoor de vloer in alle woningen op seriematige wijze snel en efficiënt gelegd kan worden. Van Wijngaarden: “Door deze manier van werken en het comfort dat de vloer biedt, is het VBI-systeem voor veel corporaties interessant. Zowel op het gebied van duurzaamheid, toepasbaarheid en vooral voor de bewoner die er uiteindelijk plezier van heeft. En hier in Vreewijk ligt het bewijs dat dit systeem ook op grote schaal toegepast kan worden.”

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VBI

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan